Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοίνωση Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την έλλειψη εργατών γης

Πάγιο αίτημα της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από το 2022 προς τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, με αλλεπάλληλες επιστολές και συσκέψεις ήταν η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Το διαχρονικά άλυτο αυτό πρόβλημα ίσως είναι, πέραν της φετινής ακαρπίας, το μεγαλύτερο σήμερα στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Οι συνέπειες της έλλειψης εργατών είναι καταστροφικές για τον κλάδο αλλά και για τη χώρα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι για την ελαιοκομική περίοδο 2022/23 για τις πράσινες ελιές (ποικιλίες «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά») το 20%-30% της ηρτημένης παραγωγής των πράσινων ελιών παρέμεινε στα ελαιόδεντρα, με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα. του αγροτικού εισοδήματος κατά περίπου €27.000.000, ενώ οι αποκλίσεις της χώρας σε ασφαλιστικές εισφορές από την εργασία εκτιμώνται να ξεπεράσουν τα €2.000.000, και με το πρόβλημα να συνεχιστεί.

Από τον κλάδο μας η πρόσφατη τροπολογία για την άδεια διαμονής και -υπό όρους-εργασίας μεταναστών κρίνεται τελείως θετική και θα δώσει μια ανάσα στο χρόνο αυτό το πρόβλημα.

Οι 30.000 αιτούντες παράτυποι μετανάστες τους οποίους αφορά τη ρύθμιση και θα πρέπει να περιληφθούν από όλους τους κλάδους, σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα που είναι σημαντικά πολλαπλές.

Ευελπιστούμε όμως αυτή δεν είναι η αρχή μιας σειράς γόνιμων σχετικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο χρόνο και μείζον πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης.

Η ισχύουσα νομοθεσία «σπρώχνει» τους ενδεχόμενους μετακλητούς εργάτες σε χώρες με «φιλικές» διατάξεις και καθορίζει τη χώρα μας μη ανταγωνιστική σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb