Συμπύρηνο ροδάκινο: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές | Αγροτικά νέα IMATHIOTIKIGI.GR
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τιμών για το συμπύρηνο ροδάκινο βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι η καλλιέργεια έχει καταστεί ασύμφορη και κατά συνέπεια μη βιώσιμη, αφού το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει και οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή συνεχώς «χτυπούν» την παραγωγή μειώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν στην τιμολόγηση των ροδάκινων οι κονσερβοποιοί, με τους παραγωγούς να αγωνιούν και να αναμένουν τιμές που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια έχοντας ανάλογο των κόπων και εξόδων τους, κέρδος. Να αναφέρουμε ότι παραγωγοί με ανακοινώσεις του, ζητούν τιμές περίπου στα 0,50 ευρώ / κιλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της IMATHIOTIKIGI.GR οι φετινές τιμές συμπύρηνου ροδάκινου θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τις περσινές , δηλαδή 0,35 ευρώ/κιλό (Πρώιμα) , 0,37 ευρώ/κιλό (Μεσοπρώιμα) και 0,38 ευρώ/κιλό (Όψιμα) , χωρίς να σημαίνει ότι ορισμένες βιομηχανίες δε θα διαφοροποιηθούν και ενδέχεται να πληρώσουν 1 λεπτό το κιλό παρακάτω από τις προαναφερόμενες τιμές. Η διακύμανση των τιμών κατά προσέγγιση πάντα, αναμένεται στα 0,15 ευρώ / κιλό για τα ροδάκινα που οδηγούνται στη χυμοποίηση και στα 0,21 ευρώ / κιλό για τον ονομαζόμενο «κλαρίσιο» χυμό.
Φαίνεται ότι για ακόμη μια χρονιά η αδράνεια της κυβέρνησης και η όποια παρεμβατική ενέργεια αναμένονταν για την άσκηση πίεσης προς τη βιομηχανία , γεγονός που ζητούσαν επίμονα οι παραγωγοί, έπεσε στο κενό και θα είναι πολύ δύσκολο οι αγρότες να μπορέσουν να ορθοποδήσουν με αυτές τις τιμές, καλύπτωντας τόσο το αυξημένο κόστος παραγωγής όσο και το κόστος διαβίωσης.
Χ.Β.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΑΚΚΕΛ: Η Ελλάδα χάνει τους αγρότες της, η εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα επιταχύνεται
- Τζάκρη - Άμεση στήριξη στους πληγέντες βερικοπαραγωγούς της Πέλλας - Ενεργοποίηση των ενισχύσεων deminimis ή ένταξη τους στο Μέτρο 23
- Σίβηρη Χαλκιδικής: Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων διά θαλάσσης λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς
- Ανδριανός: Νέο, σαφές και αναλογικό πλαίσιο για τις διοικητικές κυρώσεις στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα
- Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές αποζημιώσεων του 2025 από τον ΕΛΓΑ - Καταβλήθηκαν 6.617.425 € σε 5.201 παραγωγούς