Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τροπικό κεράσι Acerola

 
Ένα θαμνώδες φυτό από την Κεντρική Αμερική, πλούσιο σε βιταμίνη C, εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία.
 
Οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν από τα τρόφιμα τουλάχιστον 45 mg (ημερήσια δόση ανά ενήλικα).
 
Η βιταμίνη C βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα στην ακτινίδια, εσπεριδοειδή, αλλά και σε λαχανικά όπως πιπεριές, κουνουπίδι και μπρόκολο.
 
 
 
Οι ποικιλίες των acerola περιέχουν βιταμίνη C σε βαθμό 10 φορές υψηλότερο από το ακτινίδιο, δηλαδή 1 γραμμάριο βιταμίνης C ανά 100 g φρούτων.
 
Το acerola, που γεννήθηκε στις Δυτικές Ινδίες, είναι γνωστό και καταναλώνεται από τους κατοίκους των Αντίλλων της Κεντρικής και της Βόρειας Αμερικής του Νότιου Ατλαντικού.
 
Είναι ένας θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος, με σκούρα φύλλα μικρά, ροζ και λευκά λουλούδια που ομαδοποιούνται και που ανθίζουν όλο το χρόνο, ο καρπός σχηματίζεται μετά από περίπου ένα μήνα και έχει 3 σπόρους, η γεύση είναι ελαφρώς όξινη, το άρωμα είναι παρόμοιο με αυτό των σταφυλιών.
 
Η Acerola διακρίνεται από το χρώμα των φρούτων, κόκκινο ή πορτοκαλί, και προτιμά το τροπικό κλίμα. 
 
Στη Βραζιλία (κράτος Bahia) έχει καλλιεργηθεί για εμπορικούς σκοπούς για πάνω από μισό αιώνα, χρονικό διάστημα στο οποίο έχουν προχωρήσει οι τεχνικές καλλιέργειας και η ποιότητα των καρπών. 
 
Οι ποικιλίες διακρίνονται σε γλυκό και ξινό: οι τελευταίες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στη φαρμακευτική.
 
 
 
 
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb