Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΟΣΟΕ: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για εκριζώσεις στο Bordeaux

Ενώ αναδεικνύονται νέοι δρόμοι χρηματοδότησης υγειονομικού χαρακτήρα και χρηματοδότησης γης, οι αμπελουργοί καλούν σε διαδηλώσεις αυτή την Πέμπτη για να υποστηρίξουν τα αιτήματα που τέθηκαν ταυτόχρονα στον υπουργό.

Κάλεσμα για διαδήλωση στις 11 π.μ. στις 26 Ιανουαρίου στο Μπορντό μπροστά από το κτίριο της περιφερειακής νομαρχίας Gironde: η Νομαρχιακή Ομοσπονδία Αγροτικών Ενώσεων (FDSEA 33) και οι Νέοι Αγρότες (JA) θέλουν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να βγουν από την κρίση, την ώρα που ο Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, καλωσορίζει αυτήν την Πέμπτη τους εθνικούς εκπροσώπους του αμπελοοινικού τομέα «για να μελετήσει μαζί τους τα πεδία εργασίας» σχετικά με τα «εργαλεία ρύθμισης του εφοδιασμού» που θα προταθούν, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός.

«Διαδηλώνουμε την ημέρα που ο τομέας συναντά τον υπουργό για να υποστηρίξει τα αιτήματα του κλάδου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στα οποία ο υπουργός δεν απαντά [ενώ] όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε άλλα τμήματα εκτός της Gironde βρίσκονται σε μια περίπλοκη κατάσταση» εξηγεί ο Jean-Samuel Eynard, πρόεδρος του FDSEA 33. Αναφερόμενος στο θέμα προβάλλει τα αιτήματα για αναβολή της αποπληρωμής των κρατικών εγγυημένων δανείων (PGE), ενίσχυση για απόσταξη κρίσης, ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση, ενίσχυση για αναβαλλόμενη φύτευση… Και πριμοδοτήσεις για οριστική εγκατάλειψη… «Κάποια στιγμή κάτι θα πρέπει να βγει», προειδοποιεί ο αμπελουργός της Côtes de Bourg.

Εάν δεν γίνει τίποτα, θα υπάρξουν θάνατοι

Μετά την εκδήλωση των αμπελουργών στις 6 Δεκεμβρίου (1.500 συμμετέχοντες σύμφωνα με τους διοργανωτές, 700 σύμφωνα με τη νομαρχία), αυτή η συγκέντρωση είναι ασυνήθιστη στο αμπελουργικό τοπίο της Gironde. «Για να βγουν έξω οι αμπελουργοί του Μπορντό, τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά» επισημαίνει ο Jean-Samuel Eynard. Έχοντας ξεκινήσει την κινητοποίηση της 6ης Δεκεμβρίου, η συλλογικότητα των αμπελουργών του Μπορντό θα είναι παρούσα και στις 26 Ιανουαρίου: «δίνουμε τον ίδιο αγώνα» συνοψίζει ο Serge Rizzetto, μέλος της συλλογικότητας, εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία λύσεων παρά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις: «τα πράγματα κινούνται αργά. Και εν τω μεταξύ στην επαρχία υποφέρουμε. Εάν δεν γίνει τίποτα, θα υπάρξουν θάνατοι».

Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις είναι υψηλές από τη συνάντηση της Πέμπτης. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Υπουργός δέχεται τους εθνικούς εκπροσώπους του κλάδου χωρίς να έχει απαντήσεις να δώσει» υποστηρίζει ο Régis Falxa, ο πρόεδρος των Vignerons Indépendants de Gironde, ο οποίος υποστηρίζει: «πρέπει να πάμε στη διαδήλωση, πρέπει να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Όλοι στο Μπορντό συμφωνούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης».

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb