Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλλιέργεια ελιάς: 10+1 λόγοι για να την καλλιεργήσεις!

Παρατηρούμε φέτος πως το ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερη ζήτηση παγκοσμίως!

Η τιμή του λαδιού έχει αυξηθεί και οι παραγωγοί ελαιόλαδου θα έχουν ένα πολύ καλό εισόδημα φέτος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όπως φαίνεται και από την τάση της αγοράς αυτή η ζήτηση για ποιοτικό ελαιόλαδο θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια!

Με την τιμή του να αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο!

Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να μπουν στην καλλιέργεια του ελαιόλαδου με την νέα καλλιεργητική χρονιά ενώ αρκετοί ελαιοπαραγωγοί σκοπεύουν να αυξήσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν!

Ας δούμε όμως 12 από τους βασικότερους λόγους κατά την γνώμη μας που αξίζει να επενδύσεις στην καλλιέργεια του ελαιόλαδου!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

12 Λόγοι για να καλλιεργήσεις την ελιά!

1. Στην πρώτη θέση δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από την Παραγωγή του υγρού Χρυσου: το ελαιόλαδο. Από τις λαδοελιές όπως τις λέμε παράγεται το ελαιόλαδο. Είναι βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και ως βάση για πολλά καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

  1. Τα ελαιόδεντρα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα ελαιόδεντρα μπορούν να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια, καθιστώντας τα μια μακροπρόθεσμη επένδυση για τους αγρότες. Είναι μια επένδυση που θα περάσει σε χέρια πολλών γενιών!
  1. Η ελιά διαθέτη ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία. Τα ελαιόδεντρα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία, καθιστώντας τα κατάλληλα για ξηρά κλίματα και περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους. Με αυτή την ιδιότητα γίνονται προσιτές επιλογές για περιοχές που έχουν μικρή ή και καθόλου παροχή νερου από βροχοπτώσεις.

    4. Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα με βάση την ελιά, παρέχοντας στους αγρότες μια κερδοφόρα αγορά για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αναμένεται η κερδοφορία αυτή να έχει ανοδική πορεία για τα επόμενα χρόνια!
  1. Η ελιά έχει μια από τις υψηλότερες αποδόσεις. Τα ελαιόδεντρα μπορούν να παράγουν υψηλή απόδοση καρπού, παρέχοντας στους αγρότες ένα σταθερό εισόδημα. Με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες και την σωστή λίπανση μπορούμε να μειώσουμε και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και να έχουμε παραγωγή κάθε χρόνο!
  1. Ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε έχουμε μια ιδιαίτερη ευελιξία. Οι ελιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παραγωγή λαδιού, καθώς και για τουρσί αλλά και ως επιτραπέζια ελιά.
  1. Η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να μας βοηθήσει και στην βελτίωση του εδάφους του χωραφιού μας. Ειδικά σε κτήματα που είναι υποβαθμισμένα. Οι ρίζες των ελαιόδεντρων βοηθούν στη βελτίωση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους, καθιστώντας το ιδανικό για αμειψισπορά.
  1. Πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, καθιστώντας το μια δημοφιλή τροφή για μια υγιεινή διατροφή.

    9. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Τα ελαιόδεντρα έχουν πλούσια πολιτιστική και ιστορική σημασία, ιδιαίτερα για την αρχαία Ελλάδα.
  1. Ιδιαίτερη ποικιλία σε προσαρμοστικότητα στο κλίμα. Τα ελαιόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν σε ποικίλα κλίματα, από ψυχρές ορεινές περιοχές έως θερμές και ξηρές παράκτιες περιοχές. Αυτή η ιδιότητα προσφέρει πλεονέκτημα σε παραγωγούς που βρίσκονται σε “δύσκολες” περιοχές.
  1. Σημαντικά χαμηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Τα ελαιόδεντρα απαιτούν σχετικά χαμηλά έξοδα παραγωγής σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες, γεγονός που τα καθιστά ελκυστική επιλογή για αγρότες με περιορισμένο κεφάλαιο.

    Ποια ποικιλία να επιλέξω?

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έχεις αρχίσει να το σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τον δικό σου ελαιώνα. Λογικά θα αναρωτιέσαι ποια ποικιλία να επιλέξω? Να καλλιεργήσω λαδοελιά ή βρώσιμη ποικιλία?

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πάμε να δούμε μαζί μερικές από τις ποικιλίες που έχουμε στην διάθεσή μας:

  • Ποικιλία Κορωνέικη: μικρόκαρπη ελαιοποιήσιμη ποικιλία με μεγάλη απόδοση αλλά μικρή αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Γαλάτιστας: ελαιοποιήσιμη και βρώσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Θασίτικη: ελαιοποιήσιμη και βρώσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Λευκολιά Σερρών: ελαιοποιήσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Μανάκι: ελαιοποιήσιμη και βρώσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Μεγάρων: ελαιοποιήσιμη και βρώσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Αμφίσσης: πολύ μεγαλόκαρπη ποικιλία, βρώσιμη με μικρή απόδοση και αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Χαλκιδικής: ελαιοποιήσιμη και βρώσιμη ποικιλία με μεσαία απόδοση και μεσαία αντοχή στο ψύχος.
  • Ποικιλία Καλαμών: Μεγαλόκαρπη ποικιλία, βρώσιμη με μικρή απόδοση και αντοχή στο ψύχος

Πάρα πολλές επιλογές? Τα φυτώρια Δανιηλίδης είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να διαλέξεις την καλύτερη επιλογή για το χωράφι σου! Ενημερώσου δωρεάν στο τηλέφωνο 23320 43331 ή στο 697374285.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb