Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέλλας: Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξουμε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Π.Ε. Έβρου

Απάντηση Υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση

της Ανεξάρτητης Βουλευτού Ραλλίας Χρηστίδου

Χρήστος Κέλλας: Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξουμε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Π.Ε. Έβρου

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη και στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων στην περιοχή του Έβρου ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση. της Ανεξάρτητης Βουλευτού Ραλλίας Χρηστίδου.

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «Οι ζημιές, που προκλήθηκαν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Π.Ε. Έβρου, εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, ενώ τα παράγωγα αποζημιώθηκαν και από τον ΕΛΓΑ. Αναλυτικά μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr :

  • Πιστώθηκαν συνολικά 534.000 ευρώ σε 148 δικαιούχους, εξ αυτών τα 272.000 ευρώ δόθηκαν σε 75 κτηνοτρόφους στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
  • Πιστώθηκε ως κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ κατεβλήθησαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου.
  • Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την τελική επιχορήγηση των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.210 ευρώ για 302 δικαιούχους. Καθώς και η ΥΑ για την τελική επιχορήγηση των πληγών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 821.675,00 ευρώ για 58 δικαιούχους.

Από τον ΕΛΓΑ αφορά το ζωικό κεφάλαιο μετά την πυρκαγιά του Έβρου το καλοκαίρι του 2023 έχουν καταβληθεί 310.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ δόθηκαν προκαταβολές συνολικού ύψους 15,66 εκατ. ευρώ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. περίπου δόθηκαν στον Έβρο.

«Το ΥΠΑΑΤ προχώρησε, βάσει του μέτρου 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, στη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν από τον «Daniel» και από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 και την υποψήφια αίτηση για την αντιστοίχιση. κεφαλαίου. Η κάλυψη της εν λόγω δαπάνης, που προβλήθηκε με την ΚΥΑ 1874 της 19-2-2024 (ΦΕΚ 1187/τεύχος Β), καλύπτει το 100%», ανέφερε ο κ. Κέλλας.

«Στο μείζον θέμα των ζωονόσων, που έπληξε όχι μόνο τον Έβρο, αλλά και όλη τη Χώρα, εκεί το ΥΠΑΑΤ και η Κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο δεν έδειξε ανικανότητα, όπως την κατηγορείτε, αλλά τις αντιμετώπισε υποδειγματικά, με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Με αμεσότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα πετύχαμε να εξαλείψουμε την πανώλη, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλειφθεί και η ευλογία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα για αποζημιώσεις δόθηκαν:

  • Για το 2024, δόθηκαν αποζημιώσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνολικά 3.409.816,40 ευρώ (στις 29/11/2024 και στις 9/12/2024). Ειδικά, για την ΠΕ Έβρου, δόθηκαν 860.065,20 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη και 762.835 ευρώ στην Ορεστιάδα.
  • Αντίστοιχα, για το 2025, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εδόθησαν συνολικά 9.320.400,80. Στην Αλεξανδρούπολη δόθηκαν 1.593.501€ και στην Ορεστιάδα 394.387,80€.

Όσον αφορά τις ζωοτροφές λόγω εγκλεισμού των ζώων, έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους de minimis συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ και επίκειται η έκδοση ΚΥΑ για την κατανομή της χρηματοδότησης ανά περιοχή. Ειδικά για τον Έβρο προβλέπεται αυξημένη αποζημίωση 8 ευρώ ανά ζωή.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Gk_FfNdXNbI&t=73s

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb