Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των παραγωγών (Videos)

Κύριο Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των παραγωγών (Videos)

Πραγματοποιήθηκε χτες στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ στη Βέροια, ενημερωτική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της Αγροτικής Οικονομίας.

Ρεπορτάζ-Βίντεο: Vorgiadis Christos

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης , ο οποίος αναφέρθηκε (Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ )   σε γενικές γραμμές στο περίγραμμα υλοποίησης του προγράμματος της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών , κάνοντας λόγο για το κονδύλι, τις καλλιέργειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα , τους δικαιούχους αλλά και τις υποχρεώσεις αυτών.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αρχικά στον επικεφαλή της ομάδας σύνταξης, της μελέτης των αναδιαρθρώσεων, κ. Τσιμπούκα Κωνσταντίνου, ο οποίος στάθηκε (Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ )  στις διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να παραδοθεί η μελέτη και να ανοίξουν οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Στην πολύτιμη συνδρομή των συνεταιρισμών μέσω των μελών τους, για να τεθεί το πλαίσιο επιλογής ποικιλιών, αναφέρθηκε (Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ )  ο κ. Ρούσσος Πέτρος τονίζοντας χαρακτηριστικά « Είμαστε μαζί, θέλω να κρατήσετε το μαζί, θέλουμε τη βοήθεια σας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε»

Τέλος, αναφορά (Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ) στο τεχνικό κομμάτι των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από τους συνεταιρισμούς, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ήταν πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία να απαντήσουν τα ερωτηματολόγια που τους εστάλησαν από την ομάδα των καθηγητών, έκανε ο κ. Ελευθέριος Νέλλας.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους τα οποία και απαντήθηκαν από τους καθηγητές και τον κ. Γιαννακάκη.

Να αναφέρουμε σχετικά με το πρόγραμμα, ότι η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται στα 166.720.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 20/10/2022, ώρα 12:00 μ.μ. και ολοκληρώνεται την 03/11/2022 ώρα 12:00 μ.μ.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο με τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις μερικών εκ των παρευρεθέντων στην εκδήλωση, καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν.

Συμπερασματικά να αναφέρουμε ότι δεν φαίνεται να αφήσει ικανοποιημένους τους αγρότες το πρόγραμμα ως έχει μέχρι τώρα και σίγουρα μέσα από τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις, έγινε αντιληπτό ότι προβληματίστηκαν και οι συνεταιριστές, καθώς τα ποσά που θα έχουν την ευχέρεια να διαχειριστούν και να εντάξουν μέλη τους στο πρόγραμμα οι συνεταιρισμοί, θα είναι τα ίδια για όλους, ανεξάρτητα τον αριθμό των μελών που αριθμεί ο κάθε συνεταιρισμός, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Επίσης, το ποσό των 3000 ευρώ ανά στρέμμα δεν ισχύει,  όπως και το ότι θα επιλεγούν ποικιλίες που θα είναι ανθεκτικές στις κλιματολογικές συνθήκες όπως θα δείτε και στις συζητήσεις στα βίντεο , είναι σχετικό.

Οι ποικιλίες θα επιλέγονται μέσα από τους συνεταιρισμούς όπως ειπώθηκε, καθώς και τα ποσά που θα λάβουν οι ενταγμένοι παραγωγοί στο πρόγραμμα θα προσδιορίζονται επίσης από τους συνεταιρισμούς και θα είναι ανάλογα του αριθμού συμμετοχής των μελών και θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στο τέλος του προγράμματος , δηλαδή το συντομότερο το 2025.

Στο πρώτο βίντεο, ερώτηση στους καθηγητές θέτει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας , κ. Βοργιάδης Χρήστος (Δεν φαίνεται στην κάμερα λόγω του ότι είχε την επιμέλεια του ρεπορτάζ), σχετικά με τα ερωτηματολόγια που έχουν σταλεί στους συνεταιρισμούς και αν θα ήταν καλό να σταλούν και στη βιομηχανία για να δώσουν και οι κονσερβοποιοί πληροφορίες, όσον αφορά τις ποικιλίες που θεωρούν αυτοί καλύτερες για να καλλιεργούν οι παραγωγοί και αν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός της στρεμματικής έκτασης που αναλογεί σε κάθε αγρότη που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα. 

Ακολουθούν οι ερωτήσεις-τοποθετήσεις του Γεωπόνου της ΔΑΟΚ Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Μπέη, της Γεωπόνου κας Καλλιόπης Παπαοικονόμου και του κ. Οβεζίκ Ανδρέα εκπρόσωπο του συνεταιρισμού ΑΣ Νέος Αλιάκμων.

 

 

 

 

 

  

 

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb