Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευοίωνο ξεκίνημα για τα βιολογικά πυρηνόκαρπα της Νότιας Αφρικής - Πτώση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ροδάκινων

Ενώ οι οπωρώνες με πυρηνόκαρπα του Δυτικού Ακρωτηρίου είναι ακόμη ανθισμένοι, στο Λιμπόπο συγκομίζονται τα πρώτα ροδάκινα και νεκταρίνια.

Ένας από τους πρώτους παραγωγούς πυρηνόκαρπων φρούτων στη Νότια Αφρική είναι ο βιοκαλλιεργητής Pro-Plum στην περιοχή Waterberg του Λίμποπο, όπου γλίτωσαν από την εκτεταμένη ζημιά από τον παγετό, με τη βοήθεια των μεθόδων προστασίας των καλλιεργειών τους σε 100% βιολογικά πιστοποιημένα περιβόλια.

«Η τοπική αγορά για ροδάκινα και νεκταρίνια είναι ζεστή αυτή τη στιγμή», λέει ο Paul Roos Jr. «Είχαμε έναν καλό χειμώνα με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες»

Επίσης όπως αναφέρει στο freshplaza, και για τα δαμάσκηνα αναμένεται μια καλή σεζόν, φέτος. Η συγκομιδή δαμάσκηνου ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

«Έχουμε επίσης ένα νέο μπλοκ του Ruby Sun που θα βγει στην παραγωγή φέτος και φαίνεται πολλά υποσχόμενο».

Τα δαμάσκηνα ανθίζουν (οι φωτογραφίες παρέχονται από την Pro-Plum)

Τα βιολογικά δαμάσκηνά τους πωλούνται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τοπικά έχουν ένα πρόγραμμα λιανικής πώλησης σε δαμάσκηνα που ωρίμασαν.

Τα πρώτα βερίκοκα συγκομίζονται στη Νότια Αφρική

Η συγκομιδή βιολογικών βερίκοκων αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου. «Τα πρώτα βερίκοκα που στέλνουμε στην αγορά είναι πολύ καλά και οι πωλήσεις είναι άμεσες, επειδή δεν υπάρχουν άλλα βερίκοκα στην αγορά αυτή τη στιγμή. Είχαμε ενδιαφέρον και από τους λιανοπωλητές ».

Τα πρώιμα βερίκοκα θα παραδοθούν στις τοπικές αγορές και λιανοπωλητές, ακολουθούμενα από εξαγωγές θαλάσσιων εμπορευμάτων στην Ευρώπη και πιθανώς αεροπορικές μεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι καλλιέργειες νεκτακότας μας, που είναι μια διασταύρωση νεκταρινιού και βερίκοκου, φαίνονται επίσης πολύ καλά και σχεδιάζουμε επίσης θαλάσσιες μεταφορές στην ΕΕ και αεροπορικές μεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επέκταση βερίκοκου και κίτρινου ροδάκινου

H πρόσφατη επέκταση εκταρίων βερίκοκου και κίτρινου ροδάκινου τα τελευταία χρόνια θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του όγκου φέτος, λέει, καθιστώντας δυνατή την αποστολή ορισμένων ποσοτήτων βιολογικών βερίκοκων στην Ευρώπη φέτος.

«Για τα πρώιμα κίτρινα ροδάκινα που θα αυξηθούν επίσης φέτος, σχεδιάζουμε καλά προγράμματα με τους κορυφαίους λιανοπωλητές της Νότιας Αφρικής», προσθέτει.



Οι εξαγωγές πυρηνόκαρπων φρούτων διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.

Από τους μικροεμπόρους  έως τους μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης, τοπικά υπάρχει ευρέως διαδεδομένος ενθουσιασμός για τα πυρηνόκαρπα φρούτα αυτή την εποχή του χρόνου καθώς οι θερμοκρασίες είναι καλές.

Να επισημάνουμε ότι οι πολύ καλές τιμές καθόλη σχεδόν τη διάρκεια του καλοκαιριού για τα ελληνικά πυρηνόκαρπα και συγκεκριμένα για τα νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα, από τα τέλη Αυγούστου, παρουσιάζουν μεγάλη πτώση τιμών (0,40-0,60 ευρώ / κιλό από 0,80-1,20 που πωλούνταν), καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση από τις αγορές. 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb