Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση στον Βορίδη από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας χαιρετίζουν τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους και συμμετείχαν στην μαζική και μαχητική κινητοποίηση στην Λάρισα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο 1ο πανελλαδικό συνέδριο για το Βαμβάκι.

Ένα συνέδριο-φιέστα που διοργανώθηκε από την διεπαγγελματική βάμβακος στην οποία κάνουν κουμάντο οι εκκοκιστές, με πρόσχημα την ποιότητα, και με στόχο την διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους εκκοκιστές.

Είναι γεγονός ότι το βαμβάκι φέτος ήταν ποιοτικότατο αλλά οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν με 20% τιμή μικρότερη σε σχέση με πέρυσι χωρίς να πληρωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αφού η ηγεσία του υπουργείου δεν φρόντισε να υπάρχει ΚΥΑ με την οποία να διασφαλίζεται η πληρωμή της ποιότητας και έτσι αυξήθηκαν τα κέρδη των εκκοκιστών.

Επίσης εσκεμμένα δεν υπήρχε στην θεματολογία το υπέρογκο κόστος παραγωγής γιατί έτσι θα αναδείχνονταν οι κυβερνητικές ευθύνες για το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα πανάκριβα μέσα και εφόδια.

Όταν ήρθε ο κ. Βορίδης στο συνέδριο ζήτησε να συναντήσει αντιπροσωπεία μας και αρνηθήκαμε διότι θεωρούμε πολύ σημαντική την επιβίωση μας που διασφαλίζεται μόνο με την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για να κάνουμε μια συζήτηση «στο πόδι» με τον υπουργό.

Ο κ. Βορίδης ήρθε εκεί που ήμασταν συγκεντρωμένοι μόνο και μόνο για να δείξει στις κάμερες ότι ακούει τους αγρότες όταν 3 φορές με τρακτέρ στο δρόμο του έχουμε ζητήσει συνάντηση και την αρνήθηκε.

Εμάς ούτε μας «κρατάει» από κάπου, ούτε είμαστε «συνδικαλιστές» που σπρώχνονται σε τέτοιες εκδηλώσεις ή στο υπουργείο για να φωτογραφηθούν με τον υπουργό, ούτε θα μας «τουμπάρει» με αγκαλιές και χτυπήματα στην πλάτη.

Μπήκαμε στο χώρο του συνεδρίου συντεταγμένα με συνθήματα και πανό, μίλησε ο εκπρόσωπος μας, έθεσε τα αιτήματα μας και αντιπαρατέθηκε στις συκοφαντίες του υπουργού περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων και προβλημάτων που στο 70% δήθεν έχουν λυθεί.

Επειδή ο υπουργός 3 φορές αρνήθηκε να μας συναντήσει και επειδή διάλογος επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει σε φιέστες και σε συνέδρια ούτε στο πόδι, αποχωρήσαμε συντεταγμένα με συνθήματα. Αν θέλει να μας συναντήσει ξέρει που θα μας βρει. Όμως δεν θέλει γιατί δεν έχει ουσιαστικές απαντήσεις να δώσει στα αιτήματα μας.

Στην συνέχεια ο υπουργός αφού αποχωρήσαμε κατέφυγε στην αγαπημένη του μέθοδο της συκοφάντησης, της λασπολογίας και στην διαστρέβλωση.

Μας χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά αγρότες του ΚΚΕ και ότι δεν συζητάει με μανιφέστα.

Τον κατανοούμε ότι έχει μια ψύχωση και δεν μπορεί να ξεφύγει και να απαρνηθεί το παρελθόν του, επίσης φαίνεται καθαρά ότι συνολικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή την συκοφάντηση όσων αγωνίζονται, αλλά απαιτούμε να σταματήσει η συκοφαντία και η διαστρέβλωση.

Είναι άστοχο και εκτίθεται ο ίδιος όταν χαρακτηρίζει συλλήβδην, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους μέλη, καθώς και δεκάδες αγροτικούς συλλόγους που συμμετέχουν στην δύναμη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Θεσσαλίας ως υποκινούμενους κομματικά. Αν όλοι αυτοί και όσοι έχουν προβλήματα ήταν ότι μας χαρακτηρίζει, ο ίδιος τότε δεν θα ήταν υπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Όμως την απάντηση στις συκοφαντίες του κ. Βορίδη πρέπει να την δώσουν κυρίως όσοι αγρότες ήταν στην αίθουσα ως θεατές με τους οποίους συμπορευτήκαμε στα μπλόκα τα προηγούμενα χρόνια, με τα ίδια ακριβώς αιτήματα και με μόνη διαφοροποίηση ότι υπήρχε άλλη κυβέρνηση στην χώρα. Να του απαντήσουν οι βουλευτές, παράγοντες, στελέχη, υποψήφιοι και νυν δήμαρχοι της ΝΔ που μας επισκέφτηκαν πέρυσι στο μπλόκο Νίκαιας να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Τότε τι ήμασταν αλήθεια;

Είπε και άλλα βέβαια ο κ. Βορίδης για τα αιτήματα μας. Ότι το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές είναι ενάντια στην οικονομία της αγοράς. Δεν μας είπε όμως γιατί η κυβέρνηση τότε εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταικά, για τους επιχειρηματίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι πληρώνουν εγγυημένη τιμή στους εργολάβους των διοδίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είπε ότι είναι «σοβιετικού τύπου αίτημα». Να του θυμίσουμε ότι η Ε.Ε είχε πριν λίγα χρόνια κατώτερη τιμή στόχου σε πολλά προϊόντα που πληρώνονταν οι αγρότες όταν η τιμή στην αγορά ήταν μικρότερη. Είναι μήπως Σοβιετική δημοκρατία η Ε.Ε; Ο κ. Χατζηγάκης ως υπουργός της ΝΔ το 2009 μιλούσε για την αναγκαιότητα των κατώτερων εγγυημένων τιμών για την επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι εξήγγειλε προεκλογικά στην Λάρισα ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για το αγροτικό πετρέλαιο και αν υποσχέθηκε επιστροφή πετρελαίου γιατί λέει το πρόγραμμα της ΝΔ δεν προβλέπει επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αγροτικό πετρέλαιο. Μπορεί να μας πει πως βρήκε δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. Ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ για εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες; Και γιατί τα έδωσε σε αυτούς και όχι στον πρωτογενή τομέα;

Σε ποια σελίδα του προγράμματος της ΝΔ γράφει ότι θα δώσει σε αυτούς 600 εκ. Ευρω;

Είπε για την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ ότι ο λαός μας ψήφισε και μας έδωσε αυτή την εντολή γιατί τα λέγαμε φανερά προεκλογικά αυτά. Δεν είπε όμως γιατί καμιά κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011 ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό που οι ίδιοι ψήφισαν έπρεπε να συμβάλλουν με 35 εκατ. Ευρώ τον χρόνο στον ΕΛΓΑ. Και φυσικά έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τον ΕΛΓΑ.

Απαιτούμε ασφάλιση και αποζημίωση στο 100% στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από την αντιμετώπιση του υπουργού, την εχθρική στάση του απέναντι στους αγρότες και την αμέριστη στήριξη τους σε εκκοκιστές, εμπόρους, βιομηχανίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και θα συνεχιστούν αμείωτοι μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για να μην φτωχύνουμε και άλλο και να μην αφανιστούμε και γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι στα τσιφλίκια που δημιουργούνται.

Συνεχίζουμε με επόμενους σταθμούς τα συλλαλητήρια μαζί με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο-τερατούργημα την Πέμπτη 27/2 και το αγωνιστικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ τιμώντας την εξέγερση και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς «εχθρούς και φίλους»

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΠΌΔΙΑ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ
ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΛΕΛΕΡ!

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb