Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιλιάδες οικογένειες ροδακινοπαραγωγών βιώνουν τεράστια οικονομική καταστροφή

Τα πολλαπλά χτυπήματα από φυσικά αίτια και όχι μόνο, με την μη έγκαιρη, δίκαιη αλλά και ανύπαρκτη αποζημίωση(φετινές βροχοπτώσεις) καθώς και τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων των ροδακινοπαραγωγών μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο , οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες 5-6 νομών σε οικονομική καταστροφή.

Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση παραγωγικής είναι πλέον δεδομένη. Αν ο χειμώνας που πέρασε γι΄αυτούς ήταν βαρύς και δύσκολος, αυτός που έρχεται θα είναι εφιαλτικός.

Φαντάζει ως μη ρεαλιστικό αν λέγαμε ότι θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, φορολογικές, ΤΟΕΒ, δάνεια κ.α.) καθώς και αν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν, αλλά πολύ περισσότερο αν θα μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.

Το 2014 μετά την επιβολή των μέτρων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας και το Ρωσικό Εμπάργκο, είχαμε το πρώτο δυνατό χτύπημα στην παραγωγή νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων καθώς έκλεισε η μεγαλύτερη αγορά όπου πωλούνταν χιλιάδες τόνοι με αξιοπρεπείς τιμές, έχοντας ως άμεσο αντίκτυπο την κατάρρευση των τιμών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών αφού δεν βρέθηκε φόρμουλα αντικατάστασης της Ρωσικής αγοράς. Προσωρινή λύση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 με την εισοδηματική ενίσχυση (Deminimis) στους ροδακινοπαραγωγούς δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες καθώς τα ποσά που δόθηκαν ήταν 165, 185, και 220 ευρώ ανά περιοχή .

Έκτοτε και ενώ υπήρξε η δυνατότητα χορήγησης και τα επόμενα χρόνια (15000 ευρώ για κάθε παραγωγό την τριετία) αφού οι συνθήκες (εξευτελιστικές τιμές ) το επιτρέπανε δεν δόθηκε ποτέ.

Υπόσχεση - από τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη - για εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών σε επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου αλλά μέχρι τώρα παραμένει μη πραγματοποιήσιμη.

Τον Ιούλιο του 2017 οι ροδακινοπαραγωγοί δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα στην παραγωγή από τις έντονες και όπως αποδείχθηκε καταστροφικές βροχοπτώσεις με τις ζημιές να είναι ανεπανόρθωτες.

Για ένα ολόκληρο χρόνο εμπαίζονταν και περίμεναν με αγωνία να τους δοθούν ανάλογες των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, αποζημιώσεις.

Μετά από ένα σήριαλ του παραλόγου που είδαν να παίζεται εις βάρος τους και αυτούς να είναι αρνητικοί πρωταγωνιστές, είδαν να συνεδριάζουν ουκ ολίγες φορές επιτροπές επί επιτροπών, να αναγνωρίζονται μέσα από αυτές και όχι από τον ΕΛΓΑ οι ζημίες που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή, να δίνονται υποσχέσεις για δίκαιες αποζημιώσεις, και να βρίσκονται τελικά αντιμέτωποι με μια νέα κοροϊδία, βλέποντας ανακοινώσεις βουλευτών (ΣΥΡΙΖΑ) να κάνουν λόγο για αποζημιώσεις μέσα από το Deminimis, με πληρωμές ανά στρέμμα και καλλιέργεια που δεν αγγίζουν ούτε το 30% της ζημιάς που είχαν πάθει από τις περσινές βροχοπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι ο ΕΛΓΑ ανέλαβε τον έλεγχο του φακέλου με τα στοιχεία που πάρθηκαν από τους συνεταιρισμούς μέσα από μια πλατφόρμα και τον βοηθητικό ρόλο που ανέλαβε η Εθνική Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων (Υπό σύσταση).

Εκτιμήσεις ζημιάς θα γινόταν μέσα από αυτά τα στοιχεία μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους του οργανισμού. Οι ζημιές με τα ποσά που θα αποζημιώνονταν οι παραγωγοί προφανώς θα προέκυπταν μετά από επεξεργασία των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ.

Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα για κάθε καλλιέργεια (αφορά παραγωγικά δέντρα):

 

Ποικιλία βιομηχανικού ροδάκινου Loadel

Μέση Στρεμματική Απόδοση 3800 κιλά

Μέσο ποσοστό Ζημιάς 45%

Αποζημίωση ανά Στρέμμα 221 ευρώ (ανάλυση : 45% - 15% X 0,88 = 26,4%      3800 X 26,4% = 1003,2 κιλά       0,22 ευρώ X 1003,2 κιλά = 221 ευρώ)

 

Ποικιλία Επιτραπέζιων Ροδάκινων ELEGANT LADY

Μέση Στρεμματική Απόδοση 3300 κιλά

Μέσο ποσοστό Ζημιάς 50%

Αποζημίωση ανά Στρέμμα 447 ευρώ (ανάλυση : 50% - 15% X 0,88 = 30,8%      3300 X 30,8% = 1016,4 κιλά       0,44 ευρώ X 1016,4 κιλά = 447 ευρώ)

 

Ποικιλία Νεκταρινιών FIRE TOP

Μέση Στρεμματική Απόδοση 3300 κιλά

Μέσο ποσοστό Ζημιάς 60%

Αποζημίωση ανά Στρέμμα 575 ευρώ (ανάλυση : 60% - 15% X 0,88 = 39,6%      3300 X 39,6% = 1306,8 κιλά       0,44 ευρώ X 1306,8 κιλά = 575 ευρώ)

 

Οι δε ανακοινώσεις, κάνουν λόγο για 65 ευρώ ανά στρέμμα στα βιομηχανικά ροδάκινα, 115 ευρώ στα επιτραπέζια ροδάκινα και 120 ευρώ στα νεκταρίνια.

Συμπερασματικά δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για εντελώς άδικες και σε καμία των περιπτώσεων δεν αγγίζουν τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των ροδακινοπαραγωγών.

Θα μπορούσε το ποσό των 8.500.000 εκ. ευρώ που τους δίνεται να ήταν μια προκαταβολή του 30% αν θέλαμε να κάνουμε λόγο - όσο αυτό είναι δυνατό αφού δεν εφαρμόσθηκε ως έπρεπε η σωστή διαδικασία που ορίζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ - για δίκαιες αποζημιώσεις.

Τέλος για τις φετινές ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην παραγωγή αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία.

Εδώ να αναφέρουμε ότι ενώ στις περσινές ζημιές υπήρξε παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ ως εκ θαύματος ακόμη δεν έχει ακουστεί το παραμικρό.

 

Βοργιάδης Χρήστος (Αγρότης - Διαχειριστής "Ημαθιώτικης Γης")

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb