Η μεσογειακή διατροφή (πράσινη) μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους και να προστατεύσει από τον διαβήτη
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Διατροφή - Υγεία
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία αυξάνεται κατά τις περιόδους νηστείας και δίαιτας, σχετίζονται με απώλεια λίπους και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Η γκρελίνη παράγεται στο στομάχι και αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε, νηστεύουμε και στη συνέχεια πέφτει ξανά αφού φάμε ένα γεύμα.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που ακολούθησαν την πράσινη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και παραλείπει το κόκκινο κρέας, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης από τα άτομα που ακολουθούσαν μια πιο παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τη δίαιτά τους με τακτική σωματική δραστηριότητα.
Πώς η δίαιτα επηρεάζει τα επίπεδα γκρελίνης
Η γκρελίνη, με το παρατσούκλι «ορμόνη της πείνας», διεγείρει την όρεξη. Αυξάνεται κατά τις περιόδους δίαιτας και νηστείας, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και πέφτει αμέσως μετά το φαγητό.
«Σε συνθήκες παρατεταμένης νηστείας, αυτή η ορμόνη φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γλυκαιμικών επιπέδων και του μεταβολισμού», εξήγησε ο Gal Tsaban, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev και στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Soroka στο Beer-Sheva του Ισραήλ
Τα χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών.
Όσοι ακολουθούσαν την πράσινη μεσογειακή διατροφή είχαν επίπεδα γκρελίνης διπλάσια από όσους ακολουθούσαν παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ή πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα αυξημένα επίπεδα γκρελίνης νηστείας που καταγράφηκαν σε άτομα που ακολουθούσαν την πράσινη μεσογειακή διατροφή μπορεί να εξηγήσουν γιατί είχαν μειωμένο λίπος στο ήπαρ και καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία.
Πηγές: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, iatronet.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Ποιους αφορούν οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο 5 έως 9 Μαΐου από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Η αδέσποτη βόσκηση αιγοπροβάτων πληγή για τις αγροτικές καλλιέργειες
- Κώστας Τσιάρας από την Κηφισιά: Η ανθοκομία συνδυάζει παράδοση, αισθητική και εξαγωγική δυναμική
- Νέα Παράδοση τρακτέρ New Holland T3.80F στον Τριπόταμο Βέροιας - Δες τα χαρακτηριστικά του!
- Διαθέσιμα Ακτινίδια σε Γλάστρα: Hayward Cl8, Green Light και Tuscia