Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών ζητούν 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη

25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητούν ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος

Με δεδομένο ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική καλλιέργεια, η οποία προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες με τη συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων να υπερβαίνει το  1,5 δις € ετησίως και σε συνέχεια των ανησυχιών των βαμβακοπαραγωγών,  οι οποίοι  κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο αντιμετωπίζουν τις πολύ  χαμηλές τιμές πώλησης,  η κ. Θεοδώρα Τζάκρη από κοινού με 24  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλαν Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του: (1) να ενισχύσει τους βαμβακοκαλλιεργητές ώστε να ανταπεξέλθουν τις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, (2) να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, (3) να διερευνήσει το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι εκκοκκιστές θα προβαίνουν στην ορθή τιμολόγηση του προϊόντος βάση της ποιότητας του προϊόντος και των δεδομένων της αγοράς και (4) να φροντίσει για την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και η υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής σε εμφανές σημείο για την προστασία των παραγωγών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος λόγω της πανδημίας COVID-19»

Κύριε Υπουργέ,

Η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγροδιατροφικές αγορές και έχει ζημιώσει και το βαμβάκι, ένα προϊόν το οποίο δεν ανήκει στον στενό αγροδιατροφικό κύκλο. Η φετινή παραγωγή βάμβακος στην χώρα μας όπως και τα άλλα αγροτικά προϊόντα αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά χαμηλές τιμές πώλησης. Αυτή τη φορά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των επιπτώσεων της στην συνολική οικονομική δραστηριότητα. Με τιμές οι οποίες κυμαίνονται φέτος από 35 – 40 λεπτά το κιλό οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσμενή θέση διότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με αποτέλεσμα  οι απώλειες στο εισόδημά τους να είναι μεγάλες.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 (ΦΕΚ 2769Β 2019) επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια ώστε από το 2020 να τεθούν κανόνες για την εμπορική διαχείριση του προϊόντος, προκειμένου να προστατεύονται οι βαμβακοπαραγωγοί μεταξύ άλλων και με τις υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και την υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία COVID-19, δεν εφαρμόζει τις ρυθμίσεις αυτές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί  να εξακολουθούν να παραμένουν «έρμαια» στα χέρια των εκκοκκιστών. 

Έτσι ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί περίμεναν ότι η «αλλαγή πλεύσης» με τη χρήση ποιοτικού βαμβακόσπορου που έγινε μάλιστα με την καθοδήγηση των εκκοκκιστών θα έφερνε επιτέλους την πολυπόθητη υπεραξία του προϊόντος, η έλλειψη διάθεσης  από την κυβέρνηση στην εφαρμογή  του μέτρου αυτού, με πρόσχημα την πανδημία COVID-19, ανέτρεψε όλη αυτή την προσπάθεια.  

Οι βαμβακοκαλλιεργητές, αρκετοί από τους οποίους βίωσαν και τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «ΙΑΝΟΣ», βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. 

Η πώληση του προϊόντος σε χαμηλή τιμή απλά και μόνο για να καταγραφεί η εμπορική κίνηση δεν αποτελεί λύση, όπως διατείνεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Πολιτεία πρέπει να ενεργήσει άμεσα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, μιας καλλιέργειας πολύ σημαντικής για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί το 45-50% του συνόλου των αρδευόμενων αροτραίων εκτάσεων στη χώρα.

Επειδή η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες για τον πρωτογενή τομέα, με δεδομένο ότι καλλιεργούνται περί τα 2,5 εκατ. στρέμματα ετησίως.

Επειδή η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα και η μεταποίηση, στην συνέχεια, του προϊόντος αποτελούν ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα που προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 100.000 οικογένειες, με τη συνολική αξία των παραγόμενων προϊόντων σε αυτήν την αλυσίδα αξίας να υπερβαίνει το 1,5 δις € ετησίως. 

Επειδή η ελληνική παραγωγή βάμβακος, η οποία ανέρχεται ετησίως σε περίπου 300.000 τόνους έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγικό χαρακτήρα. 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεσθε να εξετάσετε τη δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργητών προκειμένου να ανταπεξέλθουν τις δύσκολες εμπορικές συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας COVID-19;
  1. Προτίθεσθε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει το βαμβάκι και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, δεδομένου ότι το βαμβάκι αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και εισροής συναλλάγματος  για την ελληνική οικονομία;
  1. Προτίθεσθε να διερευνήσετε το πλαίσιο στη βάση του οποίου οι εκκοκκιστές θα προβαίνουν στην ορθή τιμολόγηση του προϊόντος βάση της ποιότητας του προϊόντος και των δεδομένων της αγοράς;
  1. Προτίθεσθε να φροντίσετε για την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθ. 1602/139488/4-7-2019 (ΦΕΚ 2769Β 2019), στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι υποχρεωτικές συμβάσεις για την πώληση σύσπορου βάμβακος και η υποχρεωτική ανάρτηση στα εκκοκκιστήρια της διεθνούς τιμής βάμβακος σε εμφανές σημείο για την προστασία των παραγωγών;

                                                                                   

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραίτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Χαρίτου Δημήτρης

Φίλης Νίκος

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb