Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στ. Αραχωβίτης: «Υπόθεση 'Περιβάλλον': Σχέδιο από μία προοδευτική Κυβέρνηση, χωρίς εξαιρέσεις»

Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο “Κλιματικός Νόμος - Μετάβαση στη Κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή” τοποθετήθηκε την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης.

Εισαγωγικά, ο κ. Αραχωβίτης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για το δεύτερο κλιματικό νόμο, καθώς ο πρώτος σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2016 (ν.4426) ο οποίος και ήταν η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της συμφωνίας των Παρισίων. “Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που ενσωματώσαμε στην εθνική μας νομοθεσία την συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα” συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο κ. Αραχωβίτης απέδωσε στη δημοσκοπική πίεση που δέχεται η Κυβέρνηση της ΝΔ τη βιασύνη της να φέρει άρον-άρον ένα νόμο που, όπως είπε, “χαρακτηρίζεται ως κλιματικός νόμος, αλλά στην πραγματικότητα, έτσι όπως και οι φορείς το έθεσαν στη διαβούλευση και στην ακρόαση των φορέων, πρόκειται για μια συρραφή αποσπασματικών εξαγγελιών, χωρίς να εξυπηρετεί και να προβάλει ένα σαφές σχέδιο, με συγκεκριμένες δράσεις και τρόπο χρηματοδότησης”.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης αναφέρθηκε ειδικότερα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ο οποίος είναι από τους πρώτους τομείς που υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και που, όπως είπε, είναι το θύμα της υπόθεσης “περιβάλλον”. Χαρακτήρισε ευχολόγιο το άρθρο 10, όπου αναγνωρίζεται μεν η ανάγκη για μέτρα και για πολιτικές προώθησης μιας βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά χωρίς να προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, ούτε εξειδίκευση, ούτε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και πρόσθεσε: “Στο άρθρο 23, προβλέπονται νέες επιβαρύνσεις για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, γιατί προβλέπονται ασφάλιστρα κινδύνου σε εγκαταστάσεις αγροτικής χρήσης κοντά σε δάση, όπου υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος. Προφανώς οι αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις. Εδώ όμως τούς ζητάτε επιπλέον ασφάλιστρα, όταν ήδη, για τις ίδιες καλύψεις, είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ. Στην πραγματικότητα δηλαδή ζητάτε διπλό ασφάλιστρο για το ίδιο αντικείμενο”.

Ενώ από το 2017 και το 2018 είχε δρομολογηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο, μέσω των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής που προέβλεπε συνδυασμό αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων για τη Θεσσαλία, ο βουλευτής αναρωτήθηκε: “Πού είναι αυτά τα έργα; Ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης είδαμε να απεικονίζονται και να χρηματοδοτούνταi”. Επίσης, ενώ το 2019 εντάχθηκαν στο Π.Α.Α με πλήρη χρηματοδότηση, με συστηματική δουλειά 4 ετών, με πλήρεις μελέτες και εγκρίσεις 31 μεγάλα αρδευτικά έργα, ανάμεσά τους το Φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, το Φιλιατρινό στη Μεσσηνία κ.α., παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας, τα έργα αυτά δεν έχουν ξεκινήσει και υπάρχει ξανά ο κίνδυνος να απενταχθούν. Είναι αναπτυξιακά έργα, έργα που μειώνουν το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, είναι έργα που εξοικονομούν τους φυσικούς πόρους, είναι έργα θωράκισης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής”τόνισε ο κ. Αραχωβίτης και ζήτησε να μην χαθούν από ολιγωρία, ανικανότητα ή άλλους σκοπούς.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε επίσης στις ενεργειακές κοινότητες, μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία όπως είπε “θεσπίστηκε το 2018 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,” και ήταν ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και από τα συλλογικά σχήματα, είτε ήταν ΤΟΕΒ, είτε συνεταιρισμοί. Σχηματίστηκαν περισσότερες από 3.000 ενεργειακές κοινότητες σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, το πρώτο μέλημά της ήταν να υποβαθμίσει το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής, αφού χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου κατώτερο των περιστάσεων και των αναγκών, κατέληξε: Μόνο ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να τους χωρέσει όλους, χωρίς να εξαιρεί κανέναν, στην υπόθεση 'περιβάλλον'. To σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, τους συνταξιούχους, που αυτές τις μέρες υποφέρουν από την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας”.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb