Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων και κατ΄ επάγγελμα αγροτών στην ομιλία του Σταμενίτη στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα 24 Μαΐου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή κινήτρων ανάπτυξης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως και των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Ο Βουλευτής στην αρχής της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν πλήθος πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και επίσης αδυνατούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς με τους οποίους δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές οι επιχειρήσεις άλλων χωρών, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω του μεγέθους και της ικανότητας παραγωγής. Την αντιστροφή αυτής υφιστάμενης κατάστασης, όπως υποστήριξη ο κ. Σταμενίτης, προσπαθεί να αντιστρέψει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών μέσα από την παροχή φορολογικών κινήτρων ώστε να ευνοηθούν οι συνεργασίες και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.

Ο κ. Σταμενίτης στάθηκε ιδιαίτερα και στις διατάξεις που προβλέπουν κίνητρα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τονίζοντας ότι χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτικής επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο συνεργασιών. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά επαγγελματίες αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση - αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας. Σχολιάζοντας τις παραπάνω διατάξεις ο Διονύσης Σταμενίτης τόνισε: «Οφείλουμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της αγροτικής συνεργασίας στην Ελλάδα προκειμένου να καταφέρουμε να φθάσουμε στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία άλλωστε ότι για να πετύχουμε περισσότερο ανταγωνιστικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, πέραν της ποιότητας την οποία εμείς στην Ελλάδα την έχουμε, απαιτείται συνεργασία. Και εδώ έχουμε ρυθμίσεις που θα πείσουν τους αγρότες μας να προχωρήσουν σε συνεργασίες».

Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησης του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, που έρχεται να προστεθεί στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη απελευθέρωση από τα δάνεια του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων. Και η οποία μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ότι ο στόχος ένταξης της πατρίδας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 είναι πολύ κοντά, κλείνοντας έτσι οριστικά μία πολυετής οικονομική δοκιμασία. Για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι: «Οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν, οι εποχές των θυσιών και της λιτότητας έχουν παρέλθει και φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει στέρεες βάσεις για ένα δυναμικό πέρασμα στην επόμενη ημέρα. Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε. Βιώνουμε σαφώς μια δύσκολη συγκυρία και λόγω των από-νερών της πανδημίας αλλά και εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Όμως διαπιστώνουμε ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε συνεχώς καλά νέα για τη χώρα και σε επίπεδο οικονομίας, και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, επίπεδο επενδύσεων όπως και σε επίπεδο εθνικής άμυνας και διεθνών συμμαχιών. Η χώρα προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, η δουλειά αποδίδει και αυτό είναι κάτι που το λαμβάνουν πίσω όλοι οι πολίτες χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις».

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Βουλευτή Πέλλας κ. Σταμενίτη:

(3) Δ. Σταμενίτης _ Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων _ 24.05.2022 - YouTube

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb