Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ. Τζάκρη : Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων προκαλούν έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας περί εξορθολογισμού του ΕΣΥ, σημαίνει ότι τα μεν «φιλέτα» του ΕΣΥ (π.χ. ΜΕΘ, τομογράφοι κ.λπ.), δηλαδή οι υψηλής παραγωγικότητας μονάδες, παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα με διάφορα προσχήματα ενώ τα μη παραγωγικά  τμήματα (όπως τα Κέντρα Υγείας, τα μικρά νοσοκομεία κ.λπ.) πρόκειται να περισταλούν με την έννοια της  συνένωσης, της συναίρεσης ή της κατάργησης. Έτσι, αντί η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία ανάκαμψης και βελτίωσης του ΕΣΥ, για την Κυβέρνηση ήταν η ευκαιρία διαπιστώσεων ότι το ΕΣΥ είναι σπάταλο, πολυτελές, υπερβολικά απλωμένο κι ανορθολογικό, με αναφερόμενους δείκτες τις ελλιπείς ειδικότητες, τα τμήματα που κλείνουν, με προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες εξαιτίας της υπαμειβόμενης κι εξαντλητικής εργασίας λόγω ελλείψεων προσωπικού με μικρή κάλυψη κλινών, λίγα χειρουργεία κλπ.

Υπό αυτή την έννοια οι περισσότεροι νομοί της περιφέρειας τελούν εν κινδύνω αν τυχόν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική. Ιδιαίτερα λοιπόν για τους θιγόμενους νομούς απαιτείται η ανάπτυξη ενός ευρέος μετώπου Υγείας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, με όρους ισότητας των πολιτών όπως το Σύνταγμα επιβάλλει με τη συμμετοχή των φορέων των ασθενών και των χρηστών, των επιστημονικών φορέων, των συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών ενώσεων, των αυτοδιοικητικών θεσμών, των σωματείων των εργαζομένων και φυσικά των τοπικών πολιτικών εκπροσωπήσεων πέραν της κομματικής ένταξης του καθενός.

Προς τούτο, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ρωτούν: (1) για το πότε έχει σκοπό να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του για την κατάργηση νοσοκομείων που ανέπτυξε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο για τα Οικονομικά της υγείας, (2) ποια νοσοκομεία της χώρας περιλαμβάνονται στο σχέδιο σας αυτό, (3) αν έχει σκοπό να προβεί στην στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που έχουν δημιουργηθεί ή αν θα αφήσει τα τμήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, (4) για τις προθέσεις του να θεσπίσει κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και (5) αν εντωμεταξύ έχει πάρει κάποιο μέτρο για την βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας με τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από μια τετραετή περίοδο οικονομικού στραγγαλισμού κι υποβάθμισης εν μέσω πανδημίας όλων των περιφερειακών μονάδων του ΕΣΥ φθάσαμε και στο επίδικο. Στο κλείσιμο δηλαδή νοσοκομείων που δεν πληρούν τα κριτήρια παραγωγικότητας που αόριστα αναφέρατε σε πρόσφατη ομιλία σας σε επιστημονικό συνέδριο.

Η συγκυρία της πανδημίας θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία ανάκαμψης και όχι συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό για την κοινωνία είναι κάτι το αυτονόητο. Για την κυβέρνηση σας όμως ενώ αντιθέτως πρότυπο της αποτελεί ο ιδιωτικός τομέας των ριψάσπιδων και των απόντων της πανδημίας.

Οι αναφερόμενοι δείκτες παραγωγικότητας είναι σε μεγάλο βαθμό μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Νοσοκομεία με ελλιπείς ειδικότητες, με τμήματα που κλείνουν, με προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες εξαιτίας της υπαμειβόμενης κι εξαντλητικής εργασίας λόγω ελλείψεων προσωπικού είναι αναμενόμενο να έχουν μικρή κάλυψη κλινών, λίγα χειρουργεία κλπ δεδομένου ότι έτσι τα έχει καταντήσει η κυβερνητική πολιτική. Κάτι … σαν νοσοκομεία! Έρχεται λοιπόν υποκριτικά η Κυβέρνηση να αποτιμήσει το ίδιο το δικό της έργο ως θέλημα Θεού και διατάζει την ‘ευθανασία’ όσων νοσοκομείων η ίδια προκάλεσε την εξασθένιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κριτήριο βιωσιμότητας θεωρούνται κι οι άγονες προκηρύξεις. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που προφανώς θα μπορούσε να σπάσει με ένα πλήρες σύστημα κινήτρων για τις θέσεις εργασίας μειονεκτικές περιοχές. Όμως η κυβέρνηση προτιμά την θεραπεία «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι!»

Κι ότι σήμερα διαβεβαιώνεται ότι βάσει αυθαιρέτως μεταβαλλόμενων κριτηρίων παραμένει ασφαλές, απλώς παίρνει την σειρά του στον πάγκο του χασάπη! Με αυτή την έννοια οι περισσότεροι νομοί της περιφέρειας τελούν εν κινδύνω αν τυχόν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική από τα πρώτα της βήματα. Κάθε λογικοφανής επισήμανση για στρεβλώσεις του ΕΣΥ, σε τέτοιους καιρούς και μάλιστα από την πλευρά σας ως Υπουργού Υγείας αλλά και τον κ Μητσοτάκη  θεωρείται ευλόγως ύποπτη και έωλη.

Μετά από 35 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ τίποτε δεν θυμίζει πλέον την προ  του 1985 υγειονομική αθλιότητα, ιδιαιτέρως στην περιφέρεια της χώρας. Το σύστημα αναπτύχθηκε πανελληνίως, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής (γεωγραφικού ανάγλυφου, δημογραφικού, αναπτυξιακών προοπτικών, κατανομής προσωπικού, πολιτικοκοινωνικών ιδιαιτεροτήτων). Από την αρχική έκρηξη, σε μονοπάτια απάτητα και χωρίς λεπτομερές κεντρικό σχέδιο, προέκυψαν ανισότητες, κενά, υστερήσεις, συσσώρευση παρωχημένου και έλλειψη σύγχρονου δυναμικού, συγκρουόμενα αιτήματα τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων αλλά και διαπάλη συμφερόντων.

Το ΕΣΥ εν τω μεταξύ επιβίωσε της προσπάθειας αποδιάρθρωσης του δια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (περίοδος πατρός Μητσοτάκη), ολοκληρώθηκε πανελληνίως σε πείσμα όσων εντόπιζαν υπαρκτές και μη στρεβλώσεις. Όταν το δίκτυο έφθανε πια σε απαρτίωση και ερχόταν η ώρα των διορθώσεων, το πρόφτασε η λαίλαπα των μνημονίων.

Δέκα χρόνια μετά έρχεστε ως Υπουργός Υγείας να υλοποιήσετε το σύνθημα του τότε Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη πως τα μνημόνια αν δεν τα είχαμε, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Αποτελείτε πράγματι τον ισάξιο συνεχιστή του εφευρέτη των περικοπών χιλιάδων κλινών και θέσεων προσωπικού  στους Οργανισμούς των νοσοκομείων το 2012, των τότε συγχωνεύσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων, της αναγκαστικής εξόδου 2.500 γιατρών, της διάλυσης των δομών ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, της εκχώρησης πολλών υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων σε εργολάβους κ.λπ. 

Η σημερινή υποτροπή του μνημονικού σχεδιασμού προτού καν λήξει η πανδημία των πολλαπλών υγειονομικών και οικονομικών σκανδάλων, δείχνει τον αδίστακτο και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα αυτής της Κυβέρνησης. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε άμεση θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη των κενών και αύξηση της χρηματοδότησης έτσι ώστε να υπάρξει άμβλυνση των γεωγραφικών ανισοτήτων που ανέδειξε μεταξύ άλλων κι η ανάλυση της θνητότητας από την επί καιρώ «αγνοούμενη» μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Όμως τα μεν «φιλέτα» του ΕΣΥ (π.χ. ΜΕΘ, τομογράφοι κ.λπ.), δηλαδή οι υψηλής παραγωγικότητας μονάδες, παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα με διάφορα προσχήματα ενώ τα μη παραγωγικά  τμήματα (όπως τα Κέντρα Υγείας, τα μικρά νοσοκομεία κ.λπ.) πρόκειται να περισταλούν με την έννοια της  συνένωσης, της συναίρεσης ή της κατάργησης.

Η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες με την είσοδο ιδιωτών, η εκχώρηση δραστηριοτήτων-φιλέτων, η αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η μόνιμη και περιοδική μετακίνηση των εργαζομένων-λάστιχο κι ο δήθεν «εξορθολογισμός» που επιτυγχάνεται δια του κλεισίματος των νοσοκομείων αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι εκεί όπου ο ιδιωτικός τομέας στην περίθαλψη είναι ανεπαρκής ή λείπει εντελώς, η πρόθεση εξοικονόμησης επιμένει, με αποτέλεσμα την καθαρή περιστολή των υγειονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Β’ Κατηγορίας, αυτών της ελληνικής περιφέρειας. Ό,τι δηλαδή δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, ας εκλείψει! Έτσι το σύστημα υγείας πρέπει να γίνει πιο «παραγωγικό», πράγμα που μεταφράζεται σε πιο φθηνό και πιο ιδιωτικό σύστημα.

Μπορεί για εσάς, τον κ. Μητσοτάκη και τους «χαρτογιακάδες» συμβούλους σας που σχεδιάζουν από την πλατεία Κολωνακίου, όλα αυτά να συνιστούν «δείκτες εξοικονόμησης», προς «εξορθολογισμό». Για τον κάτοικο όμως των νησιών, των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η ύπαρξη των υγειονομικών αυτών υποδομών σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές είναι ρητή προϋπόθεση της παραμονής των κατοίκων της σε αυτές.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πότε έχετε σκοπό να θέσετε σε εφαρμογή το σχέδιο σας για την κατάργηση νοσοκομείων που αναπτύξατε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο για τα Οικονομικά της υγείας;
  • Ποια νοσοκομεία της χώρας περιλαμβάνονται στο σχέδιο σας αυτό;
  • Μέχρι τότε έχετε σκοπό να προβείτε στην στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που έχουν δημιουργηθεί ή θα αφήσετε τα τμήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο;
  • Προτίθεστε να θεσπίσετε κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές;
  • Έχετε πάρει κάποιο μέτρο για την βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας με τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδος

Μπάρκας Κώστας

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος»

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb