Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν σε δασικές δραστηριότητες

Τα δασικά οικοσυστήματα παρέχουν πολλά οφέλη για την κοινωνία: εκτός από την παροχή ξυλείας για κατασκευές ή καύσιμα, τα δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον καθαρισμό του αέρα και του νερού και στην πρόληψη των πλημμυρών. Προσφέρουν επίσης ένα σπίτι για την άγρια ​​ζωή καθώς και ένα μέρος για αναψυχή και χαλάρωση. Τα δάση είναι φυσικοί πάροχοι υπηρεσιών και ο λόγος για τον οποίο συνολικά 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε διαφορετικούς τομείς είχαν εργασία το 2021. Ενώ η συνολική απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,9% μεταξύ 2011 και 2021 , η απασχόληση στον δασικό τομέα μειώθηκε οριακά την ίδια περίοδο ( -0,4%). 

Με περισσότερα από 159 εκατομμύρια εκτάρια δάσους , η ΕΕ είχε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δασοκομία και τη βιομηχανία ξύλου το 2021 (ταξινομημένα από τη NACE Rev. 2 ) και άλλους 437 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στον τομέα αυτό. 

Η δραστηριότητα που απασχόλησε τα περισσότερα άτομα ήταν η κατασκευή επίπλων, η οποία κατέγραψε συνολικά 1,1 εκατ. μισθωτούς και 174 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. 
 

Διάγραμμα ράβδων: απασχόληση στη δασοκομία και τη βιομηχανία με βάση το ξύλο, 2011-2021, ΕΕ (κατά δραστηριότητες NACE Rev.2)

Πηγή συνόλου δεδομένων: for_emp_lfs

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης ήταν η κατασκευή ξύλου και προϊόντων από ξύλο και φελλό (εκτός επίπλων) και η κατασκευή ειδών από άχυρο και πλεκτά υλικά, με 1,0 εκατομμύριο απασχολούμενους και 153 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Η παραγωγή χαρτιού και προϊόντων χαρτιού ήρθε τρίτη με 615 χιλιάδες απασχολούμενους και 15 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Η δασοκομία και η υλοτομία κατέγραψαν τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων: σχεδόν 450 χιλιάδες μισθωτοί και 95 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι.

Σήμερα, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Δασών , που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία των δασών.
 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb