24kontelis.gif
Τίτλοι:

Εργάτες Γης: 16 Αγροτικοί Σύλλογοι Ελλάδας "Φωνάζουν" για το πρόβλημα - Κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Μετανάστευσης

Τα Διοικητικά Συμβούλια 16 Αγροτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα αναδικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στέλνουν επιστολή στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν και η επιστολή προς στον Υπουργό:

Η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα είναι το κυρίαρχο ζήτημα που ταλανίζει στις μέρες μας τον αγροτικό κλάδο, σε όλη την Ελλάδα.

Επανειλημμένα, πλήθος αγροτικών φορέων έχουν αποστείλει αιτήματα για διευθέτηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τις διαδικασίες εξεύρεσης εργατικού προσωπικού, από οποιαδήποτε πηγή είναι εφικτό αυτό να συμβεί.

Σήμερα, Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη την επικράτεια ενώνουν την φωνή τους και υπογράφουν κοινή επιστολή με βασικό αποδεκτή τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη, ως καθ' ύλην αρμόδιο για επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

Η επιστολή καταδεικνύει αρχικά το τέλμα που έχουν περιέλθει οι αγρότες σε όλη την ελληνική επικράτεια για αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα αναφέρονται οι παθογένειες στην παρούσα νομοθεσία που σχετίζονται με τις διατάξεις μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και ολοκληρώνεται, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ΑΜΕΣΗ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ εξεύρεση λύσης, εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Επιπλέον, καταγράφονται ορισμένα από τα προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας απο τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων Υπουργείων όπως πχ

- Οι αναίτιες απορρίψεις αιτήσεων από τις ελληνικές Πρεσβείες (Υπ Εξωτερικών),

- Η διαδικασία αιτήσεων στα κατά τόπους Τμήματα Αδειών Διαμονής (Υπ Εσωτερικών),

- Μη επιστρεπτέα παράβολα,-Επαναπροσδιορισμός προϋποθέσεων για απασχόληση ανέργων μέσω Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ)- Η δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία για έκδοση ΑΦΜ/ΑΜΚΑ/Άδεια διαμονής (Υπ Οικονομικών, Υπ Εργασίας)

και πάρα πολλά άλλα ζητήματα που ευθύνονται για τον Γολγοθά που βιώνει οποιοσδήποτε εργοδότης αναγκαστεί να αναζητήσει αυτή την λύση, για την εξεύρεση εργατικού προσωπικού.

Αναμένουμε την άμεση και θετική ανταπόκριση από τον κ. Καιρίδη, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, γνωρίζει σε βάθος το πρόβλημα και έχουμε από κοινού επεξεργαστεί σειρά λύσεων.

Αναμένουμε όμως και συνολικά από την Κυβέρνηση ανάλογη ανταπόκριση, καθώς οι επιπτώσεις στην ελληνική αγροτική οικονομία είναι ήδη ορατές και συνεχώς εντείνονται.

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων υπογράφουν οι παρακάτω Αγροτικοί Σύλλογοι:

 

 

Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

 

Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

 

Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ. Ιεράπετρας / Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης

 

Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου – Πρ. Παπαποστόλου Ηλίας

 

Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας – Πρ. Κοροβίλας Ευάγγελος

 

Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης

 

Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς – Πρ. Μόσχος Θωμάς

 

Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας – Πρ. Αντωνιάδης Μάκης

 

Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας – Πρ. Σιδηρόπουλος Γεώργιος

 

Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας. – Πρ. Πασάκης Παναγιώτης

 

Α.Σ. Βελβεντώ / Κοζάνης – Πρ. Τζιούρας Βασίλης.

 

Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης – Πρ Δημαρχόπουλος Χάρης

 

Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας – Πρ. Καλπακίδης Θέμης

 

Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας  – Πρ. Γρουζίδης Γρηγόρης

 

Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου – Πρ. Αλεξανδρής Κωσταντίνος

 

Στην επιστολή τους προς τον κ. Καιρίδη θέτουν αναλυτικά τα ζητήματα αλλά και τις προτάσεις τους

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Για το ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, οι παρακάτω Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη την επικράτεια, σας στέλνουμε τις προτάσεις που χρήζουν άμεσης ενσωμάτωσης στην ισχύουσα νομοθεσία.

Για την ουσιαστική όμως επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτό το θέμα, επιβάλλεται παράλληλα η διευθέτηση και σε δευτερεύοντα - αλλά πολύ ουσιώδη - ζητήματα, όπως είναι:

 Η διαδικασία αιτήσεων στα κατά τόπους Τμήματα Αδειών Διαμονής (Υπ Εσωτερικών),

 Οι αναίτιες απορρίψεις αιτήσεων από τις Πρεσβείες (Υπ Εξωτερικών),

 Μη επιστρεπτέα παράβολα,

 Επαναπροσδιορισμός προϋποθέσεων για απασχόληση ανέργων μέσω Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ)

 Η δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία για έκδοση ΑΦΜ/ΑΜΚΑ/Άδεια διαμονής (Υπ Οικονομικών, Υπ Εργασίας),

 Η κατά παρέκκλιση μετάκληση παράτυπα διαμενόντων

 Και πάρα πολλά άλλα ζητήματα που ευθύνονται για τον Γολγοθά που βιώνει οποιοσδήποτε εργοδότης αναγκαστεί να αναζητήσει αυτή την λύση, για την εξεύρεση εργατικού προσωπικού.

Ακολουθούν και αναλύονται συγκεκριμένα ζητήματα και προτάσεις:

ΖΉΤΗΜΑ 1

-Στην εποχική εργασία (9+3μηνες) ο εργάτης γης έρχεται καθυστερημένα, όταν θα πάρει την θεώρηση εισόδου (visa), συνήθως είτε στην μέση , είτε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. -Πρέπει να παραμείνει Ελλάδα όταν δεν έχουμε δουλειά και να φύγει όταν αρχίζει η δουλειά μας. -Αν υπήρχε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας (συνέντευξη στην πρεσβεία) και που θα εφαρμόζεται σωστά, τότε ως αγρότες - εργοδότες, θα προγραμματίζαμε έγκαιρα όλες τις διαδικασίες μετάκλησης.

ΡΎΘΜΙΣΗ 1 -Στην εποχική εργασία είναι υποχρεωτική η αποχώρηση του υπηκόου τρίτης χώρας τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε περίοδο 24 μηνών, άπαξ ή διακεκομμένα, σε οποιαδήποτε χρονικό σημείο. - Η παραπάνω ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν έρθει στην Ελλάδα από την αρχική εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης. -Για την διαδικασία μετάκλησης με θεώρηση εισόδου εργασίας (visa) ,με εξαρτημένη ή εποχική σχέση εργασίας, ορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών στις Υπηρεσίες (Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Ελληνικές Πρεσβείες), με ρήτρα ολοκλήρωσης τη επιστροφή των παραβολών, για αποκλειστικό χρονικό διάστημα έως 5 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου στα κατά τόπους Τμήματα Αδειών Διαμονής. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 31/10/2023 Αρ. πρωτ. ΕΞ 839 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΖΉΤΗΜΑ 2

-Υπάρχουν πολλοί παράνομοι υπήκοοι τρίτων χωρών που δουλεύουν για πολλά χρόνια στη Ελλάδα και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με την διαδικασία της 7ετιας (εξαιρετικοί λόγοι) γιατί δεν έχουν όλα τα σωστά δικαιολογητικά για τα προηγούμενα 7 χρόνια. -Επίσης όταν καταθέσει αίτηση του ο αλλοδαπός για αυτό το σκοπό, η απόφαση βγαίνει έπειτα από 1 χρόνο τουλάχιστον, στην πλειοψηφία των Τμημάτων Αδειών Διαμονής( λόγω φόρτου εργασίας) -Επειδή, σε αυτή την κατηγορία εκείνοι που έχουν απομείνει πλέον στην χώρα μας και οι οποίοι είναι αρκετά εξειδικευμένοι εργάτες, πρέπει να βρεθεί τρόπος να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα. -Στην Ιταλία απαιτείται μόνο 3 χρόνια, για την ίδια διαδικασία νομιμοποίησης. -Αν αλλάξει αυτό το χρονικό όριο , τότε ίσως αυτό λειτουργήσει θετικά και να επιστρέψει μέρος των αλλοδαπών που έχουν πάει σε άλλη χώρα τους τελευταίους μήνες.

ΡΥΘΜΙΣΗ 2 -Στην διαδικασία νομιμοποίησης των ήδη υπαρχόντων παράτυπα διαμένοντων στην Ελλάδα για εξαιρετικούς λόγους να είναι υποχρεωτική η απόδειξη διαμονής τους στη χώρα για 3 έτη. -Επίσης με την κατάθεση των δικαιολογητικών (ηλεκτρονικά), να δίδεται το δικαίωμα στον αλλοδαπό να μεταβεί στην πατρίδα του , νόμιμα μέχρι την έκδοση απόφασης έγκρισης/απόρριψης άδειας παραμονής. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΖΗΤΗΜΑ 3

-Κάποιοι εργάτες που έχουν έρθει με μετάκληση, μόλις φτάσουν Ελλάδα καθοδηγούνται από ομοεθνείς τους και αμέσως δημιουργούν προβλήματα, είτε δεν δουλεύουν ή ζητάνε αμέσως άλλο αύξηση ημερομισθίου. -Αυτή την κατηγορία μετακλητών δεν μπορεί κανένας φορέας να ελέγξει (αστυνομία) όσο έχουν την visa σε ισχύ. -Και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό οι εργάτες. - Ο εργαζόμενος όταν εισέλθει Ελλάδα έχει το δικαίωμα ουσιαστικά ΑΥΤΟΣ να επιλέξει εργοδότη, καθώς σύμφωνα μα την νομοθεσία, μπορεί οπότε το επιθυμεί να αλλάξει εργοδότη, σε άλλο νομό και σε άλλη περιφέρεια, υπό το όρο να μην αλλάξει αντικείμενο εργασίας.

ΡΎΘΜΙΣΗ 3

-Οποιοσδήποτε υπήκοος τρίτης χώρας έχει εισέλθει στην χώρα με visa εργασίας (εποχική/ εξαρτημένη σχέση εργασίας) δεν επιτρέπεται να αλλάξει εργοδότη, περιοχή και αντικείμενο εργασίας. -Οποιοσδήποτε υπήκοος τρίτης χώρας έχει εισέλθει στην χώρα με visa εργασίας (εποχική/ εξαρτημένη σχέση εργασίας) και ο οποίος τελικά δεν εξυπηρετεί τους λόγους και τους όρους που έχει έρθει στην Ελλάδα, ο εργοδότης να αιτείται με επώνυμη καταγγελία στο οικείο αστυνομικό τμήμα, την ανάκληση της θεώρησης εισόδου (visa). Επίσης τα στοιχεία του υπηκόου θα προστίθεται άμεσα στην λίστα για απέλαση. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΖΗΤΗΜΑ 4

-Στην Εξαρτημένη Εργασία επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ. -Προφανώς είναι αδιανόητο στον πρωτογενή τομέα να καλύπτονται ασφαλιστικά οι εργάτες γης με εισφορές ΙΚΑ ( έως 25-30%), με σταθερά 14 μισθούς, μέσω δηλωμένης μισθοδοσίας από λογιστήριο. -Επιπλέον είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ασφαλιστική νομοθεσία ΙΚΑ στην πράξη για τους εργάτες γης επειδή λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι εφικτό το σταθερό ωράριο εργασίας (8:00-16:00) ούτε οι ημέρες εργασίας (Δευτέρα έως Παρασκευή). -Επίσης είναι ουτοπικό να αναρτάται καθημερινά στο δέντρο πχ της ελιάς (!!) το έντυπο που δηλώνει πόσους εργάτες απασχολούνται σήμερα και οι οποίοι πρέπει να είναι δηλωμένοι μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ , κάθε μέρα ,ξανά από το λογιστήριο. -Και εννοείται οτιδήποτε ξεφεύγει από τα παραπάνω, δηλαδή Σάββατο ή Κυριακή εργασία λόγω καιρικών συνθηκών ή 7:00-15:00, έχει πρόστιμο από 1.500 έως 10.500 € σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας ή άλλο κλιμάκιο. -Αυτό που αναδεικνύει όμως περισσότερο το πρόβλημα είναι ότι σε μια αγροτική επιχείρηση, ο εργοδότης καλύπτεται ασφαλιστικά ο ίδιος με την νομοθεσία ΟΓΑ ,ενώ ο εργαζόμενος του με ΙΚΑ !!!

ΡΎΘΜΙΣΗ 4

Η εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας έχουν συνάψουν με τους εργοδότες ( εποχική ή εξαρτημένη) υποχρεούται να αμείβονται αποκλειστικά με εργόσημο ΟΓΑ - ΕΦΚΑ.

Τέλος, για μια ακόμα φορά σας εκφράζουμε την πρόθεση μας σας παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί , με σκοπό να τερματιστεί το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει όλοι οι αγρότες μας και αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας και να συμπεριληφθούν το σύνολο των προτάσεων στην ισχύουσα νομοθεσία. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι πιθανόν να αποφευχθεί ολική καταστροφή σε καλλιέργειες και που κατά συνέπεια θα επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή, είτε με την ανεπάρκεια των αγροτικών προϊόντων είτε με κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.