24kontelis.gif
Τίτλοι:

Ουκρανικές ενισχύσεις όπως Ρωσικό Εμπάργκο; Με άδειες τσέπες οι αγρότες , καταγγέλουν αδράνεια της κυβέρνησης

Στοχεύοντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με το πρωτογενή τομέα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις, απαιτείται πολυεπίπεδος συντονισμός των υπουργείων αλλά και των φορέων διοίκησης, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (Κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές εξελίξεις, κανονισμός ΕΛΓΑ, έλλειψη εργατών γης κ.α.) όσο και την τόνωση της ρευστότητας των ανθρώπων της υπαίθρου που πασχίζουν σε καθημερινή βάση να καταφέρουν να παράγουν και να εφοδιαστεί απρόσκοπτα η αγροδιατροφική αλυσίδα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

 

Τα τελευταία έτη ενώ χρήζει άμεσης αλλαγής ο απαρχαιομένος κανονισμός του ΕΛΓΑ και τείνει να γίνει μάστιγα η έλλειψη εργατικών χεριών, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις εθελοτυφλούν και αρκούνται μονάχα σε υποσχέσεις που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υλοποιούνται. Κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των παραγωγών δημιουργεί η κωλυσιεργία και ασυνέπεια πληρωμών όπως αναφέρουν, καθώς προφανώς η έλλειψη συντονισμού ίσως και αδιαφορία για καίριας σημασίας ζητήματα , έχουν ως αποτέλεσμα «κακές» πληρωμές , καθυστέρηση καταβολής χρημάτων για τρέχοντα προγράμματα (κομφούζιο, νέοι αγρότες κ.α.) , αποζημιώσεων ΕΛΓΑ , αλλά και ενισχύσεων από ευρωπαϊκούς πόρους.

Αν στα προαναφερθέντα συνυπολογίσουμε και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, γίνεται αντιληπτό ότι η ξακουστή ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας, βρίσκεται στην «ώρα μηδέν».

kontelis

Ουκρανόμετρο όπως Ρωσικό εμπάργκο; Ενισχύσεις για 1 έτος και μετά ΤΕΛΟΣ;

«Τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης για όλους τους καλλιεργητές, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί στα ύψη και οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα παραμένουν χαμηλές. Ιδιαίτερα για εμάς που καλλιεργούμε συμπύρηνα ροδάκινα η καλλιέργεια έχει καταστεί ασύμφορη. Είχαμε και μείωση της παραγωγής για την οποία όμως δεν αποζημιωθήκαμε. Πέρυσι λάβαμε πολεμοενισχύσεις για τα οπωροκηπευτικά και αναμένουμε να δοθούν και φέτος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε νέα δέσμη μέτρων στήριξης αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση» δήλωσε ο στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας , Δημήτρης Γκαλαϊτσης.

Στην καθυστέρηση πληρωμών της πρώτης πρόσκλησης για το «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» αλλά και αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία , Δεληγιάννης Θωμάς «Από μήνα σε μήνα μας πηγαίνουν την πληρωμή για το Κομφούζιο ενώ θα έπρεπε να είχαμε πληρωθεί και από ότι φαίνεται με την έλλειψη ρευστότητας που παρουσιάζει ο ΕΛΓΑ θα μας καθυστερήσουν και τις αποζημιώσεις από τα χαλάζια και παγετό. Για την επιστροφή φόρου πετρελαίου είμαστε επίσης στην αναμονή και όλα αυτά ενώ ξεκινήσαμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο και αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Όσον αφορά τη μη καταβολή έως τώρα των ενισχύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία που δόθηκαν πέρυσι για τα οπωροκηπευτικά , τη σταφίδα και τα αμπέλια στις ομάδες παραγωγών, θα πρέπει να μας πουν από το ΥΠΑΑΤ πότε θα δοθούν, διαφορετικά θα πρέπει οι συνεταιρισμοί και αγροτικοί σύλλογοι να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητώντας τους λόγους που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση , εφόσον πρόκειται για ενωσιακούς πόρους»

Και στην Πέλλα όμως η κατάσταση μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς οι αγρότες δείχνουν ιδιαίτερα απεγνωσμένοι.

Η imathiotikigi.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας , Παναγιώτη Πασάκη, ο οποίος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει συνέπεια στις πληρωμές και να αποφευχθούν λάθη όπως της πρόσφατης πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης και να πληρωθούν στην «ώρα τους» οι αγρότες για τα οικολογικά σχήματα. Εκκρεμούν οι πληρωμές ενστάσεων του έτους 2022, δεν μας αποζημιώσαν την ακαρπία σε ροδάκινα , ακτινίδια , δαμάσκηνα κ.α. και περιμένουμε να δοθεί το Ουκρανόμετρο, αφού για την χώρα μας αναλογεί το ποσό των 15,7 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν μας έχουν πει πως και που θα διανέμουν αυτά τα χρήματα , όταν μάλιστα υπάρχει δυνατότητα προσαύξησης της τάξης του 200% (απαιτεί αίτημα της χώρας μας προς έγκριση) με εθνικά κονδύλια και το ποσό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο για να στηριχτεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος. Επιτέλους θα πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης. Πρόσφατα 16 Αγροτικοί Σύλλογοι στείλαμε επιστολή στον Υπουργό μετανάστευσης κ. Καιράκη αναδεικνύοντας ακόμη μια φορά το φλέγον ζήτημα και καταθέτοντας προτάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του ροδακινοπαραγωγού από την Αλμωπία, Ελευθέριου Καρφιτσόπουλου, ο οποίος πέραν της αναφοράς του και αυτός στο Ουκρανικό και τις ενισχύσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμη, ανέφερε σχετικά « Ξεκινήσαμε να κλαδεύουμε τις ροδακινιές με άδειες τσέπες, η κατάσταση έχει ξεφύγει με το πετρέλαιο να είναι πανάκριβο, τα μεροκάματα στα ύψη, οι τιμές να μην καλύπτουν ούτε το κόστος και να υπάρχουν πληρωμές(αποζημιώσεις, πετρέλαια, οικολογικά σχήματα, προγράμματα κ.α.) που εκκρεμούν ακόμη ή που γίνονται αρκετά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι κερασοπαραγωγοί ακόμη περιμένουν από πέρυσι τα de minimis, η φετινή ακαρπία δεν αποζημιώθηκε, με συνέπεια να έχουμε παθητικό αντί του όποιου κέρδους από την καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών, δαμάσκηνων κ.α. και δεν ξέρουμε πότε θα αποζημιωθούμε για τα χαλάζια και τους παγετούς , καθώς ο ΕΛΓΑ έχει καθυστερήσει περίπου 5 μήνες να πραγματοποιήσει πληρωμή.

Ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της IMATHIOTIKIGI.GR - Κάντε κλικ και πατήστε "Μου αρέσει" στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/profile.php?id=100043063245455

sarakakis2

Να αναφέρουμε ενημερωτικά, τα όσα αναφέρονταν στο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 26ης Ιουνίου 2023 σχετικά με την οικονομική στήριξη των αγροτών των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Ακολουθεί το κείμενο και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρώπης

 

Ενωσιακά κονδύλια ύψους 430 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του γεωργικού τομέα της ΕΕια ύψους 430 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του γεωργικού τομέα της

Η Επιτροπή προτείνει την κινητοποίηση πρόσθετης ενωσιακής χρηματοδότησης για τους γεωργούς της ΕΕ που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων. Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης θα αποτελείται από 330 εκατ. ευρώ για 22 κράτη μέλη. Επιπλέον, τα κράτη μέλη ενέκριναν σήμερα τη δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 100 εκατ. ευρώ για γεωργούς στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, η οποία υποβλήθηκε στις 3 Μαΐου. Διάφορα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υψηλότερων προκαταβολών, αναμένεται να στηρίξουν τους γεωργούς που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα.

Γεωργοί της ΕΕ από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα λάβουν αυτή την έκτακτη στήριξη ύψους 330 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΚΓΠ. Οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200 %. Τα κράτη μέλη είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή αξιολογήσεις των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν οι οικείοι γεωργικοί τομείς τους. Το μέτρο θα ψηφιστεί από τα κράτη μέλη σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών.

Ποσά διαθέσιμα στα κράτη μέλη (σε ευρώ)

Αυστρία

5 529 091

Βέλγιο

3 912 118

Κροατία

3 371 029

Κύπρος

574 358

Τσεχία

6 862 150

Δανία

6 352 520

Εσθονία

1 722 597

Φινλανδία

4 269 959

Γαλλία

53 100 820

Γερμανία

35 767 119

Ελλάδα

15 773 591

Ιρλανδία

9 529 841

Ιταλία

60 547 380

Λετονία

6 796 780

Λιθουανία

10 660 962

Λουξεμβούργο

462 680

Μάλτα

240 896

Κάτω Χώρες

4 995 081

Πορτογαλία

11 619 548

Σλοβενία

1 234 202

Ισπανία

81 082 911

Σουηδία

5 594 367

irafruit

Οι εθνικές αρχές θα διανέμουν την ενίσχυση απευθείας στους γεωργούς για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές απώλειες λόγω των διαταραχών της αγοράς, των επιπτώσεων των υψηλών τιμών των συντελεστών παραγωγής και της ταχείας πτώσης των τιμών των γεωργικών προϊόντων και, κατά περίπτωση, για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα κλιματικά φαινόμενα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Ιβηρική χερσόνησο και στην Ιταλία. Η ενίσχυση μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει την απόσταξη οίνου προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς στον εν λόγω τομέα.

Από τη δέσμη μέτρων στήριξης, που εγκρίθηκε σήμερα, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, θα διατεθούν 9,77 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 15,93 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 39,33 εκατ. ευρώ στην Πολωνία, 29,73 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και 5,24 εκατ. ευρώ στη Σλοβακία. Οι γεωργοί από αυτά τα πέντε κράτη μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τα εμπόδια εφοδιαστικής μετά τις μεγάλες εισαγωγές ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία. Έκτακτα και προσωρινά προληπτικά μέτρα για τις εισαγωγές περιορισμένου αριθμού προϊόντων από την Ουκρανία τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Μαΐου και θα καταργηθούν σταδιακά έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Μια κοινή πλατφόρμα συντονισμού ασχολείται επίσης με τη βελτίωση των ροών εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης.

Οι πληρωμές και για τις δύο δέσμες μέτρων στήριξης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα κράτη μέλη που καλύπτονται θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον προβλεπόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.

sweet lotus

Εκτός από αυτή την άμεση χρηματοδοτική στήριξη, η Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών κονδυλίων της ΚΓΠ. Έως το 70 % των άμεσων ενισχύσεών τους και το 85 % των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την έκταση και τα ζώα θα μπορούν να είναι στη διάθεση των γεωργών από τα μέσα Οκτωβρίου για τη βελτίωση της ταμειακής τους κατάστασης. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ώστε να ανακατευθύνουν τα κονδύλια της ΚΓΠ προς επενδύσεις που αποκαθιστούν το δυναμικό παραγωγής μετά από καταστροφή καλλιεργειών, απώλεια εκτρεφόμενων ζώων και καταστροφή κτιρίων, μηχανημάτων και υποδομών λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Οι τροποποιήσεις που επιφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτό δεν θα συνυπολογίζονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τροποποιήσεων. Ομοίως, παρέχεται επίσης ευελιξία στην εφαρμογή των τομεακών προγραμμάτων για τον οίνο και τα οπωροκηπευτικά. Αυτό επιτρέπει στους δικαιούχους να προσαρμόζουν καλύτερα τα μέτρα τους στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.

Δηλώσεις κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επιτρόπου Γεωργίας - 26/06/2023

Οι γεωργοί είναι από τους πρώτους που πλήττονται από την κλιματική, οικονομική και γεωπολιτική κρίση. Παρά τα προβλήματα ρευστότητας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα έντονα σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένα κράτη μέλη, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων της ΕΕ εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινά για την παροχή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων. Αξίζουν την υποστήριξή μας και την αναγνώρισή μας. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει εκ νέου τη χρηματοδοτική της ενίσχυση για τη στήριξη των γεωργών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα εθνικά κονδύλια μπορούν επίσης να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη.

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.