Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληρωμές άνω των 500 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου – Αναμένονται καταβολές από ΑΑΔΕ και ΕΛΓΑ, ανοίγει και το ΟΣΔΕ 2026

Μέχρι το τέλος Ιουνίου και εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό κύμα πληρωμών προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, με το συνολικό ύψος των καταβολών να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές που προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες αφορούν σειρά παρεμβάσεων και ενισχύσεων, μεταξύ των οποίων η Βασική Ενίσχυση, η Αναδιανεμητική Ενίσχυση, η ενίσχυση για Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, καθώς και εκκρεμότητες που σχετίζονται με τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα του 2025.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα των καταβολών περιλαμβάνονται το μέτρο «Κομφούζιο» για το 2025, η Εξισωτική Αποζημίωση, οι ενισχύσεις για τις Σπάνιες Φυλές, τα Βιολογικά του 2025, καθώς και πληρωμές που αφορούν ενστάσεις για τη Δάσωση και τη Νιτρορύπανση.

Επιπλέον, αναμένεται να πιστωθούν ποσά για ανειλημμένες υποχρεώσεις των ετών 2024 και 2025, ενώ προβλέπεται και η καταβολή των ενισχύσεων για την ευζωία των χοίρων.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα πληρωμή από τον ΕΛΓΑ. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές οι ζημιές ή οι κατηγορίες παραγωγών που θα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη καταβολή.

Στο μεταξύ, προς τα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026. Η έναρξη της διαδικασίας έχει ήδη καθυστερήσει σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, με τους παραγωγούς να αναμένουν την ενεργοποίηση του συστήματος προκειμένου να ξεκινήσουν την υποβολή των αιτήσεών τους.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τον αγροτικό κόσμο, καθώς οι συγκεκριμένες πληρωμές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη ρευστότητα των εκμεταλλεύσεων εν μέσω της θερινής καλλιεργητικής περιόδου.

Χρήστος Βοργιάδης

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb