Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νότια Ιταλία: Σοβαρές Επιπτώσεις Στις Καλλιέργειες Από Τις Υψηλές Θερμοκρασίες

Καυτός ήλιος , ο υδραργύρος  δεν πέφτει κάτω από 37 βαθμούς. Είναι ένα καλοκαίρι που ξεκίνησε νωρίς από τις νότιες περιοχές, όπως η Basilicata Puglia, η Σικελία και που τώρα κινδυνεύει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες που συγκομίζονται, καθώς και στις παραγωγές της επόμενης σεζόν.
Η καλλιέργεια που πλήττεται  σε μεγαλύτερο βαθμό  είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία  καταγράφουν ήδη τα πρώτα εγκαύματα, καθώς και μια σημαντική απώλεια οργανοληπτικών ιδιοτήτων. Τα πυρηνόκαρπα  φρούτα όπως τα βερίκοκα και τα ροδάκινα δεν τα πάνε καλύτερα, σε αυτά τα φρούτα οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Τα εσπεριδοειδή βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.Σε δηλώσεις τους στην IFN italiafruit τρεις ειδικοί στον τομέα δήλωσαν :
 
 
Στα Βασιλικάτα συγκομίζονται βερίκοκα και ροδάκινα, τα οποία  λόγω παγετών η ποσότητα τους είναι μικρή και τώρα με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας η αναπτυξή τους μη επαρκή ,παρατηρείται μικροκαρπία. "Στην επαρχία Matera οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Δεν είχαν υπάρξει ποτέ παρόμοιες θερμοκρασίες τον Ιούνιο – δήλωσε στο IFN ο Carmelo Mennone, επικεφαλής της πειραματικής εταιρείας Pantanello που διαχειρίζεται η Alsia.. Το υπερβολικό κύμα καύσωνα εμποδίζει την ανάπτυξη φρούτων και το ίδιο ισχύει και για τα επιτραπέζια σταφύλια που αναπτύσσουν μικρούς καρπούς».
 
 
 
Δεν είναι μόνο τα πυρηνόκαρπα  φρούτα που επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες βρασμού, αλλά και τα εσπεριδοειδή: "Εδώ - συνεχίζει ο Mennone - το μεγαλύτερο αποτέλεσμα είναι η καρπόπτωση . Υπάρχουν πολλές εταιρείες που καταγράφουν την πρόωρη πτώση των πορτοκαλιών και των κλημεντίνης, αν και οι μεγαλύτερες συνέπειες θα παρατηρηθούν σε λίγες ημέρες ".
Για να αντιμετωπίσετε αυτές τις συνθήκες η λύση είναι μία, άρδευση. Στην πραγματικότητα, εξετάζουμε με ελπίδα τη βροχή, η οποία αυτή την εβδομάδα θα επιβραδύνει τη ζέστη.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα – εξηγεί ο Antonio Melillo, τεχνικός πεδίου της Agrimeca Grape and Fruit Consulting (Μπάρι) -. Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τους 38 βαθμούς, επιταχύνοντας τόσο πολύ την ωρίμανση των πυρηνόκαρπων , έτσι ώστε ορισμένες ποικιλίες να είναι ήδη πληττόμενες. Αλλά η μεγαλύτερη ζημιά που βλέπουμε στα επιτραπέζια σταφύλια: αν από τη μία πλευρά έχουμε ανακτήσει τη σημαντική καθυστέρηση παραγωγής, την ίδια στιγμή καταγράφουμε ήδη τις πρώτες ζημιές».
 
 
 
Τα προβλήματα είναι σημαντικά ειδικά για όσους δεν έχουν ποτίσει έγκαιρα τον αμπελώνα και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την ποιότητα των τσαμπιών. «Ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη δει τα πρώτα εγκαύματα κάτω από τα καλύμματα, ειδικά για τα φρούτα που βρίσκονται πιο κοντά στο πλαστικό – συνεχίζει ο Melillo – η θερμότητα συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος των καλυμμάτων έως και 50 μοίρες: εκτός από το να καθιστά πραγματικά δύσκολη την εργασία σε αυτές τις συνθήκες, η ζημιά στα τσαμπιά είναι εμφανής».
Και ακόμα και αν οι θερμοκρασίες αναμένεται τώρα να μειωθούν – οι προβλέψεις ανακοινώνουν βροχή για την Πέμπτη και την Παρασκευή – οι ζημιές θα μπορούσαν επίσης να συνεχιστούν και την επόμενη σεζόν: «Όσοι αποφάσισαν να μην ποτίσουν, μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα των φρούτων, αλλά όχι από την άποψη των όγκων, δεδομένου ότι φέτος είναι άφθονοι. Αντίθετα, όσοι έχουν αρδεύσει, θα πάρουν ποιοτικά φρούτα: η ζέστη δεν έχει κάνει τίποτα παρά να μειώσει την ανθοφορία, πηγαίνοντας από 15-20 ημέρες πέρυσι ,στο σημερινό 7 ".
 
 
 
Οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές ακόμη και στην πεδιάδα της Κατάνια, μια κατ' εξοχήν περιοχή αφιερωμένη στα εσπεριδοειδή. Η ζέστη επηρεάζει μια φυτική φάση κατά την οποία τα φυτά ξεκινούν τη διαδικασία καρποφορίας που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι – εξηγεί η Federica Argentati, πρόεδρος της περιοχής εσπεριδοειδών της Σικελίας στο IFN – αυτές τις μέρες υπάρχει ανάγκη συστηματικής άρδευσης αλλά αποφυγής αποβλήτων ».
Ο πρόεδρος της περιφέρειας, ωστόσο, υπογραμμίζει τα προβλήματα με τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η περιοχή, δηλαδή τις παρωχημένες αρδευτικές δομές με αναποτελεσματική διαχείριση, καθώς και την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της αρδευόμενης κοινοπραξίας. "Είναι δύσκολο να εφαρμόσετε τεχνικές συνειδητής χρήσης του νερού, όπως μετεωρολογικούς σταθμούς και drones, εάν δεν έχετε τον πιο σημαντικό διαθέσιμο πόρο που είναι το νερό. Αν και ορισμένες πιο δομημένες εταιρείες έχουν εξοπλιστεί με υπερσύγχρονες λεκάνες συλλογής και εγκαταστάσεις, οι περισσότεροι μικροί παραγωγοί εξακολουθούν να περιμένουν την κοινοπραξία να προμηθεύσει νερό, με όλους τους κινδύνους της υπόθεσης».
Μια ακόμη έκτακτη ανάγκη με την οποία η Σικελία πρέπει να αντιμετωπίσει είναι οι πυρκαγιές: «Με θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμών όπως αυτές των ημερών – υπογραμμίζει η Αργεντινή – είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσει πυρκαγιά, δεδομένου ότι οι μόνοι που προστατεύουν τα εδάφη φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες της γεωργίας. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική οργάνωση που θα επιτρέπει στους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή κλιματική κρίση».
 
Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης 
 
Το κύμα καύσωνα αφήνει επίσης ζημιές στα ελαιόδεντρα. "Σε αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, πολύ πάνω από εκείνες που είναι κρίσιμες για τις διαδικασίες γονιμοποίησης και επικονίασης. Θα πρέπει να περιμένουμε άλλες δέκα ημέρες για να επαληθεύσουμε τις επιπτώσεις αυτού του πρώιμου καύσωνα στα φρούτα, αλλά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για σοβαρές συνέπειες», διευκρινίζει από το Πανεπιστήμιο της Πίζας ο καθηγητής δενδροειδών καλλιεργειών Riccardo Gucci, όπως αναφέρει το περιοδικό olivonews.it.
 
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb