Βακτήριο Ξυλέλλα πλήττει τους ελαιώνες της Ιταλίας
- Αναρτήθηκε από τον Βοργιάδης Χ.
- Κατηγορία Κόσμος
Ο πρόεδρος της Confagricoltura Puglia (Περιφερειακή Ομοσπονδία που ανήκει στην Confagricoltura ,εκπροσωπεί και προστατεύει τις συνδεδεμένες γεωργικές επιχειρήσεις προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης, στήριξης και βοήθειας για τα προβλήματα του γεωργικού κόσμου )Luca Lazzàro τονίζει σε δήλωση του : "Πρέπει να παρέμβουμε επειγόντως στην απομάκρυνση των ξερών ελαιόδεντρων που ξεράθηκαν από την Ξυλέλλα για να μην προκαλούμε νέες ζημιές στο Σαλέντο που έχουν ήδη πληγεί από την απώλεια παραγωγής και εργασίας λόγω του βακτηρίου". Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την ολοκλήρωση των ερευνών των αιτήσεων για την αναφύτευση της μολυσμένης περιοχής με ελαιόδεντρα.
Η Confagricoltura Puglia έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι 8 χρόνια μετά την πρώτη επίσημη έκθεση επιδημιών (Οκτώβριος 2013 στη Καλλίπολη και το Αλέζιο) η Ξυλέλλα στις επαρχίες Λέτσε, Μπρίντιζι και Τάραντο έχει πλήξει περίπου 150 χιλιάδες εκτάρια ελαιώνων και έχει προκαλέσει την απώλεια 33 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Συνεπώς, το σχέδιο αναγέννησης της γεωργίας και το τοπίο των επηρεαζόμενων εδαφών διέρχεται από δημόσιες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά, κυρίως, μέσω του εξορθολογισμού και της επιτάχυνσης των διαδικασιών από τα θεσμικά όργανα.

Αν και αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και το προσωπικό των 115 ατόμων ανακτεί τις πληγείσες περιοχές, ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών εξακολουθεί να είναι πραγματικός. Με τη ζέστη, τον άνεμο αυτών των ημερών και τα νεκρά ελαιόδεντρα, τα οποία δρουν ως ξηρά και εξαιρετικά εύφλεκτα καύσιμα, χωρίς άμεση παρέμβαση άλλα εκτάρια γης που υπάρχουν σπίτια και καταστήματα θα μπορούσαν να καταστραφούν.
"Οι πυρκαγιές που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στο Λέτσε - τονίζει ο πρόεδρος της Confagricoltura Puglia - αποτελούν ένα περαιτέρω πλήγμα σε μια κοινότητα που αγωνίζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της. Εάν οι διαδικασίες που επιτρέπουν την απομάκρυνση και την φύτευση των νέων ελαιώνων δεν εξορθολογιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι τοπικοί επιχειρηματίες δεν θα έχουν την οικονομική και ηθική δύναμη να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται μετά από μια οικονομική τραγωδία όπως αυτή που προκλήθηκε από την Ξυλέλλα».
Τελευταία άρθρα από τον/την Βοργιάδης Χ.
- UEFA: Προβλέπει έσοδα 4,4 δισ. ευρώ από τις διοργανώσεις συλλόγων για τη σεζόν 2025/26
- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
- Στο συνέδριο Unseen Greece ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης «Η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι ανάπτυξη για όλους»
- Ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Κένι για το αριστερό άκρο της άμυνας
- Κώστας Τσιάρας: Προτάσεις για προσέλκυση νέων στον αγροδιατροφικό τομέα- Η ανανέωση των γενεών προϋπόθεση για την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητά του