Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο το ποσοστό των νέων στην ΕΕ που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο καθημερινά

Το 2022, το 96% των νέων ηλικίας 16-29 ετών στην ΕΕ ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά, σε σύγκριση με το 84% του ενήλικου πληθυσμού. 

Η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των νέων ήταν πάνω από 94% σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιταλία και τη Βουλγαρία με 94%, και τα υψηλότερα με 100% στην Ιρλανδία και 99% σε επτά μέλη της ΕΕ: ​​Μάλτα, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Τσεχία, Λιθουανία, Σλοβενία ​​και Λετονία. 

Ενώ οι νέοι ανέφεραν πολύ υψηλά ποσοστά καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, υπήρχε μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των ενήλικων χρηστών. Κατά μέσο όρο, η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των νέων και των ενηλίκων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες (pp) . Στις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αυτό το χάσμα δεν ξεπέρασε τις 7 μονάδες.

Άλλες χώρες της ΕΕ ανέφεραν υψηλά μερίδια καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των νέων, αλλά ένα σημαντικά μεγαλύτερο χάσμα με τους ενήλικες: Κροατία και Ελλάδα (21 ποσοστιαίες μονάδες), Πορτογαλία και Βουλγαρία (και οι δύο 19 ποσοστιαίες μονάδες) και Πολωνία και Ρουμανία (και οι δύο 18 ποσοστιαίες μονάδες).

διάγραμμα κουκκίδων: άτομα που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, 2022 (%, νέοι ηλικίας 16-29 ετών σε χρυσοκίτρινο χρώμα, ενήλικος πληθυσμός με μπλε)

Πηγή συνόλου δεδομένων: isoc_ci_ifp_fu

Οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αλλά ποιες ήταν μερικές από τις κύριες χρήσεις το 2022 και άλλαξαν αυτές με την πάροδο του χρόνου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022, το 84% των νέων χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να συμμετέχουν σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των δραστηριοτήτων στο παρακάτω γράφημα, αυτή είναι η προτιμώμενη χρήση του διαδικτύου για νέους από το 2014, με τα δεδομένα να διαφέρουν ελαφρώς αλλά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μερικές από τις άλλες κύριες χρήσεις ήταν η ανάγνωση ειδήσεων στο διαδίκτυο (68%) και η διαδικτυακή τραπεζική (64%).

Ενώ η χρήση του διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές αυξάνεται σταθερά από το 2014 (45% των νέων), η ανάγνωση ειδήσεων στο διαδίκτυο κορυφώθηκε το 2020 (73%) και έκτοτε έχει χάσει τη δυναμική καθώς το ποσοστό των νέων που διαβάζουν στο διαδίκτυο μειώθηκε (-5 pp). 

Λόγω της πανδημίας COVID-19, οι περισσότερες δραστηριότητες παρουσίασαν αύξηση, κυρίως όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου για διαδικτυακά μαθήματα, η οποία εκτινάχθηκε από 13% το 2019 σε 35% το 2021. Ωστόσο, το 2022, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 28 % (-7 π.μ.), αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το 2019. 

Το 2022, μόνο το 23% των νέων χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για συμμετοχή στα κοινά ή για πολιτική, δραστηριότητα που έχει σημειώσει μικρή αύξηση από το 2015. 

γράφημα χρονοδιαγράμματος: χρήση του διαδικτύου από νέους 16-29 ετών στην ΕΕ, 2014-2022, σε %, συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα με μπλε χρώμα, διαδικτυακή τραπεζική με μπλε χρώμα, παρακολούθηση διαδικτυακού μαθήματος με μπλε χρώμα, ανάγνωση διαδικτυακών ειδήσεων σε χρυσοκίτρινο και αστικό ή η πολιτική συμμετοχή στα κόκκινα.

Σύνολο δεδομένων πηγής: isoc_ci_ac_i

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb