Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΚΕΟΣΟΕ: 11,4 εκατομμύρια hl κρασιά λιγότερα θα παράγονται στην Ευρώπη, στα επόμενα 12 χρόνια λόγω έλλειψης αγορών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, νερού…

Σύμφωνα με μια «αισιόδοξη τάση», η Επιτροπή υπολογίζει σε ευρωπαϊκή μείωση 7% στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού έως το 2035 ενόψει των νέων καταναλωτικών προτύπων, της κλιματικής αλλαγής, κ.λπ.

 

«Η ευρωπαϊκή κατανάλωση κρασιού μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για την υγεία, της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων μεταξύ των νέων και του ανταγωνισμού από άλλα ποτά», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της.

 Το 2035, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες θα εκτείνονται σε 3,1 εκατομμύρια εκτάρια (-3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2018-2022) και θα παράγουν 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού (-7%), με εγχώρια κατανάλωση 119 εκατομμύρια hl (-7%) και οι εξαγωγές θα ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια hl (+3%) σύμφωνα με την έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2023-2035 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ επισημαίνει ότι γενικά "οι μακροοικονομικές προβλέψεις και οι προσδοκίες για την απόδοση των καλλιεργειών είναι εγγενώς αβέβαιες" και ότι "αυτή η έκθεση προοπτικών δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως πρόβλεψη". Οι Βρυξέλλες εξηγούν ότι αυτές οι "προβολές αντιστοιχούν στις μέσες τάσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι γεωργικές αγορές εάν οι τρέχουσες πολιτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει αμετάβλητο κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια πρόβλεψη, εφόσον όλα τα πράγματα είναι αμετάβλητα.

Ωστόσο, όσον αφορά τις προβλεπόμενες μειώσεις για το κρασί, «αυτή η τάση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον αισιόδοξη, αφού θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος μεγαλύτερης πτώσης στο μέλλον» υποστηρίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή της Ένωσης θα ακολουθήσει την πτωτική τάση κατανάλωση. Με βάση μια ετήσια πτώση 1%, οι Βρυξέλλες υποθέτουν πτώση κάτω από το όριο των 20 λίτρων οίνου που καταναλώνονται ετησίως ανά κάτοικο στην Ευρώπη το 2035. Πέφτοντας στα 19,9 λίτρα/κάτοικο το χρόνο, η κατανάλωση θα μειωνόταν κατά 2,4 λίτρα σε 12 χρόνια, αλλά όχι ομοιόμορφα: η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη για τα κόκκινα κρασιά, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί για κρασιά χωρίς αλκοόλ, κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και για λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά. Αυτό σημαίνει «μια γενική προσαρμογή του τομέα στις νέες τάσεις», αναφέρει η Επιτροπή, γεγονός που προκαλεί άλλες αναπόφευκτες προσαρμογές.

Να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης οίνου κατά 1% στη Γαλλία και αντίστοιχα αύξηση 11% της μπύρας.

Η παραγωγή κρασιού το 2035 θα μειωθεί επίσης «από τη μειωμένη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους πρόσθετους περιορισμούς στην άρδευση σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αστάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής». Το 2035, η μέση απόδοση κρασιού θα μπορούσε να μειωθεί στα 47,5 hl/ha, πτώση 3% σε 12 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Μείωση 1% στην κατανάλωση κρασιού, άλμα 11% για μπύρα

Ενώ οι εξαγωγές θεωρούνται ως το εμπορικό εργαλείο του μέλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτική: «ακόμα και αν παραμείνουν αβεβαιότητες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού [θα αυξηθούν] με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον των τελευταίων ετών» επειδή «η ζήτηση σε ορισμένες παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές φτάνει σε επίπεδα κορεσμού». Αναμένοντας ετήσια αύξηση του όγκου των εξαγωγών κατά 0,3%, οι Βρυξέλλες προσθέτουν ότι «η επιβράδυνση του όγκου των εξαγωγών θα μπορούσε να αποδοθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό στα κρασιά χαμηλού και μεσαίου επιπέδου (χαμηλές και μεσαίες τιμές), καθώς και σε «μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων τις κύριες εξαγωγικές αγορές». Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κρασιού θα μειώνονταν κατά 2% κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2035.

*: Η έκθεση «βασίζεται σε ένα σύνολο μακροοικονομικών υποθέσεων που κρίθηκαν ως οι πιο εύλογες κατά τη στιγμή της μελέτης», εξηγεί η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις γεωπολιτικές και εμπορικές σχέσεις παραμένει υψηλή για τα επόμενα 12 χρόνια». Για τις Βρυξέλλες, «είναι επομένως σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές αποτελούν αναφορά για το μελλοντικό έργο της Επιτροπής και ότι αυτή η αναφορά καθιστά δυνατή τη δοκιμή διαφορετικών εξελίξεων».

Παράταση υποβολής δικαιολογητικών στη δράση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου σε Τρίπολη και Κόρινθο

Παρατείνεται, έως τις 31.5.2024, η δυνατότητα υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στην Τρίπολη και στην Κόρινθο».

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει η έκδοση τροποποίησης της σχετικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/18394/317/20.02.2023).

Παρεμβάσεις ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες για καινοτομία και νέες γονιδιωματικές τεχνικές

Η Ελλάδα λέει «ναι» στην καινοτομία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σταθερά και δυναμικά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κανόνες.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες, σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις και τους κανόνες που επισήμανε ο ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι:

  1. Η εξαίρεση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
  2. Από τη στιγμή που η Προεδρία προτείνει ότι κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει και να εφαρμόσει προσαρμοσμένους και ειδικούς κανόνες συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη.
  3. Για την Ελλάδα η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των τεχνικών αυτών, παραμένει «κόκκινη γραμμή» και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.
  4. Τα φυτά νέων γονιδιωματικών τεχνικών, κατηγορίας 1, σύμφωνα με το πνεύμα και την προσέγγιση του παρόντος κανονισμού θεωρούνται συμβατικά φυτά και συνεπώς θα πρέπει να υπόκεινται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των φυτικών ποικιλιών, ενθαρρύνοντας έτσι την αποδοχή της καινοτομίας και υποστηρίζοντας την ευρεία χρήση των νέων ποικιλιών.

Επίσης σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για την παραγωγή και εμπορία φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕ και χαιρετίζει τον διαχωρισμό μεταξύ φυτικού και δασονομικού αναπαραγωγικού υλικού αλλά και με τη δομή τους που προσδίδει έμφαση στην εμπορία και στην ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις είπε ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη θεμελιώδη στοιχεία αναφορικά με τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους και τις περιορισμένες ποσότητες.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

-          τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να συμπεριλάβει απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-          Επιπρόσθετα, μια παράταση της περιόδου για τους τακτικούς ελέγχους από «τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες» σε «τουλάχιστον μία φορά κάθε 18 μήνες», θα δώσει στις αρμόδιες αρχές μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον προγραμματισμό των ελέγχων μετά τον πραγματικό κύκλο παραγωγής.

-          Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το κόστος των δραστηριοτήτων πιστοποίησης είναι επίσης επιθυμητή.

-          Επιπλέον, ότι η παραγωγή και η εμπορία κτηνοτροφικών φυτών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως «ετερογενές υλικό». Υποστηρίζουμε παρέκκλιση για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, που δεν παράγεται για τους σκοπούς της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δεν υπερψήφισε την πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις, που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, καθιστώντας σαφές ότι η πρόταση δεν διασφαλίζει την προστασία του αποθέματος και τη βιωσιμότητα του χελιού.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας συνεχίζεται.

 

Επισυνάπτονται οι δηλώσεις του ΥπΑΑΤ για τις νέες γονιδιωτικές τεχνικές και την προστασία του χελιού:

 

https://drive.google.com/file/d/1Kl6QeYNH2mIb1sRjEyB1l4PJLfl2fiLI/view?usp=drive_web

Φριχτός ο θάνατος της 50χρονης από τη Θεσσαλονίκη με δεκάδες δαγκωματιές σε όλο το σώμα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Δεκάδες δαγκωματιές σε όλο το σώμα φαίνεται πως δέχθηκε η άτυχη 50χρονη, που έχασε τη ζωή της ύστερα από την επίθεση τριών σκυλιών στην αυλή του σπιτιού της στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση από τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής φαίνεται ότι η γυναίκα δέχθηκε δεκάδες δαγκωματιές, στο κεφάλι, τον θώρακα, την κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα και πολλαπλά πλήγματα σε όλη την επιφάνεια του σώματος της. “Καταγράφονται δεκάδες διασχίσεις – τραυματικές κακώσεις που προκάλεσαν οι δαγκωματιές των σκύλων” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας άσκησε κακουργηματική δίωξη σε βάρος του 37χρονου ιδιοκτήτη των τριών σκύλων. Ο 37χρονος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Ο ιδιοκτήτης των τριών σκυλιών φέρεται να εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της γυναίκας. Φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι τα σκυλιά δεν είχαν επιθετική συμπεριφορά και πως άνοιξαν μία μικρή τρύπα στον συρμάτινο φράχτη, περίπου 30 εκατοστών, απ’ όπου διέφυγαν, χωρίς να αντιληφθεί κάτι ο ίδιος. Κατά πληροφορίες, ο ισχυρισμός αυτός κρίνεται ως μη πειστικός από την εισαγγελική Αρχή, καθώς εκτιμάται ότι η τρύπα υπήρχε από προγενέστερο χρόνo.

Πηγή: ertnews.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.