Συμπύρηνο ροδάκινο: Τιμές έτους 2003 αναμένουν οι ροδακινοπαραγωγοί - Λίγα τα 34-35 λεπτά / κιλό που ακούγονται στα αγροτικά στέκια
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, δειλά δειλά, η παράδοση των πρώτων συμπύρηνων ροδάκινων των ποικιλιών Romea και Catherine αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την πλευρά της βιομηχανίας για την τιμή του προϊόντος τη φετινή χρονιά.
Να θυμίσουμε ότι δεν υπήρξε ούτε καν πρόβλεψη της φετινής τιμής όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με τους παραγωγούς να αγωνιούν και να αναμένουν να λειτουργήσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και να λάβουν ανάλογες τιμές που θα τους ικανοποιούν.
SIDIROPOULOS FERTILIZERS

Τα προηγούμενα έτη οι τιμές, όπως επανειλημμένα δήλωναν οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου, ήταν πολύ χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής και οι φετινές καταστροφές από τους συνεχόμενους ανοιξιάτικους παγετούς αλλά και τις έντονες χαλαζοπτώσεις έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη μείωση του όγκου παραγωγής με τους καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση(δεν έχουν λάβει ούτε προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ) και να μοιάζουν πολύ λίγα ακόμη και τα 34-35 λεπτά / κιλό (μεικτά 37-38 λεπτά) που ακούγονται στα αγροτικά στέκια καθώς είναι ελάχιστες οι ποσότητες που τους έχουν απομείνει στα δέντρα και σίγουρα δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν έστω και ένα ελάχιστο εισόδημα.
Κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τις τιμές που δόθηκαν από τη βιομηχανία το έτος 2003 οι οποίες ήταν περίπου στα 55 λεπτά / κιλό και αναλογιζόμενοι ότι οι φετινές καταστροφές ξεπερνούν σε μέγεθος εκεινών που προκάλεσε ο παγετός το 2003, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το ανεβασμένο κόστος παραγωγής όσο και το κόστος ζωής, οι παραγωγοί αναμένουν ανάλογες τιμές και όχι αυτών που όπως προαναφέραμε, ακούγονται στα αγροτικά στέκια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ : ΤΡΑΚΤΕΡ, ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ & ΚΙΝΗΤΟ SERVICE

Βέβαια , όπως πληροφορούμαστε , αρκετές ποσότητες συμπύρηνου ροδάκινου αναμένεται να οδηγηθούν στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό(εξαγωγές) ως εμπορικά, με τιμές σαφώς καλύτερες αυτών που θα λάβουν από την βιομηχανία, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη – άνευ προηγουμένου - που παρατηρείται στην αγορά όσον αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.
Επίσης, αντιδράσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα από τους αγρότες, για την μη ανακοίνωση της τιμής αλλά και αν αυτή κυμαίνεται σε χαμηλά για τη φετινή χρονιά επίπεδα, λόγω των μεγάλων καταστροφών και της μεγάλης μείωσης του όγκου παραγωγής.
Βοργιάδης Χρήστος
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΥΠΕΘΟΟ – ΥΠΑΑΤ – ΑΑΔΕ: myDiesel – Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την άμεση απαλλαγή ΕΦΚ και αναλογούντος ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο
- Παρέμβαση της Ομοσπονδίας στον e-ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας – Ζητούνται απαντήσεις για τις αναδρομικές απαιτήσεις
- «Η κυκλική οικονομία ως πηγή επιχειρηματικής αξίας»: Με μεγάλη προσέλευση και δυναμισμό το τρίτο TrophyΤροφή Meet-Up 2026 στη Θεσσαλονίκη
- Έβδομη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση φρούτων και λαχανικών Fruit Αttraction
- Βασιλειάδης: Αγροτικό Πετρέλαιο με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του αναλογούντος ΦΠΑ απευθείας στην αντλία – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ










