Το φαινόμενο της παραμόρφωσης των ροδακίνων της Π.Ε. Λάρισας δε συνδέεται με το σύμπτωμα που εμφανίζεται σε Πέλλα & Ημαθία
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Τα φαινόμενα παραμόρφωσης σε καρπούς ροδακίνων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενοτητας Λάρισας δεν φαίνεται να συνδέεται με το σύμπτωμα της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων που έχει εμφανισθεί με ένταση σε διάφορα μέρη (Πέλλα, Ημαθεία, Φλώρινα) την τελευταία διετία, και το αίτιο της εμφάνισής της τελεί υπό διερεύνηση.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοινωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παραπέμποντας και σε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Από τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV) ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες, το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος) και από άτομα ενός είδος ακάρεως, του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae).
Σημειώνεται ότι η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με το σύμπτωμα της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων που έχει εμφανισθεί με ένταση σε διάφορα μέρη (Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα) την τελευταία διετία, και το αίτιο της εμφάνισής της τελεί υπο διερεύνηση.
Επίσης στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σημειώνεται ότι “στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων, ωστόσο δίνονται αναλυτικές κατευθύνσεις και συμβουλές στους παραγωγούς για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Πηγή: ertnews.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Η Agrobox Αναζητά Πωλητή Γεωπόνο για την περιοχή του Βόλου!
- Βόλος: Η AgroBox αναζητά Senior Full Stack Developer
- Τσιάρας: Για να πληρωθούν βασική ενίσχυση και Μέτρο 23 θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι
- Αγροτικά νέα: Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Για τα προβλήματα με την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να γίνει μια κοινή σύσκεψη με το Υπ. Οικονομικών











