Η καλλιέργεια ροδάκινων μπορεί να είναι ακόμα κερδοφόρα - Συμβουλές για φύτευση ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ιταλία
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Μετά από δύο κακά χρόνια, το 2018 από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να αναζωογονήσει τον τομέα των ροδακινιών, αλλά θα ήταν μια αρχή για την εισαγωγή νέων στρατηγικών.
Αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η L'Agrotecnica, που ανήκε στους Γιάννη Gasperoni και Fabio Natali.
Ο Stefano Foschi από την Astra μίλησε για τις ποικιλίες που εμφανίζονται.
"Η καλλιέργεια ροδάκινων μπορεί ακόμα να είναι κερδοφόρα στην Romagna, αλλά μόνο αν αλλάξουν τα πράγματα.
Η διαχείριση που διεξάγεται μέχρι τώρα δεν είναι πλέον βιώσιμη, συμβουλεύουμε να αλλάξουμε στρατηγικές και νοοτροπία", εξήγησε ο Gasperoni.
Η L'Agrotecnica συνιστά τη χρήση δικτύων μονής κλωστής για τα ροδάκινα.
"Ξεκινήσαμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από 12 χρόνια σε οπωροφόρα δέντρα και τώρα τα απασχολούμε σε όλα τα είδη φρούτων.
Τα δίχτυα είναι τέλεια για χαλάζι, έντονη βροχή και έντομα και έχουν σχετικά χαμηλό κόστος, μιλάμε περίπου 1300-1500 ευρώ ανά στρέμμα.
Ελπίζουμε ότι οι περιφερειακές αρχές θα διαθέσουν κεφάλαια μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν δίχτυα ».
Συμβουλές για όσους επιθυμούν να φυτέψουν οπωρώνες ροδάκινου και νεκταρινιού:
1. Να παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια μεγέθους ΑΑ και ΑΑΑ, που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την τιμή.
2. Να χρησιμοποιούν όλες τις κατάλληλες τεχνικές, ειδικά όταν πρόκειται για κλάδεμα και αραίωση των καρπών.
3. Να γίνεται επιλογή ποικιλίων που είναι κατάλληλες για το έδαφος για μεγαλύτερες αποδόσεις.
4. Επίσης να επιλέγονται ποικιλίες με καλές οργανοληπτικές τεχνικές.
5. Να υπάρχει προστασία με δίχτυα έτσι ώστε να περιορίζονται οι ζημιές που προκαλούνται από τα έντομα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των θεραπειών που απαιτούνται.
6. Να προτιμούν την εγκατάσταση διχτυών, δεδομένου ότι εγγυώνται πάντοτε παραγωγές που καθιστούν δυνατή την τήρηση των συμφωνιών που έχουν ληφθεί.
Τα δίχτυα είναι η μόνη λύση και για εκείνους που καλλιεργούν βιολογικά φρούτα.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Ξεκίνησε η συγκομιδή συμπύρηνου ροδάκινου - Τουλάχιστον 0.50 ευρώ / κιλό ζητούν οι παραγωγοί
- Λάκης Βασιλειάδης : Πρέπει να βρούμε λύσεις για την ασθένεια των πυρηνόκαρπων και για τον παγετό
- Θ. Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου
- Στάχτη 100 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης άφησε η φωτιά στο Νιοχώρι στη Μεσσηνία
- Π. Μαρινάκης: Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό από τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις