ΠΟΓΕΔΥ: Προκλητική αποσύνδεση της ηγεσίας από την πραγματικότητα – Περί άλλων τυρβάζει, ενώ το ΥπΑΑΤ βουλιάζει
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Με ανακοίνωση της η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και τον προβληματισμό της για τη συνεχιζόμενη στάση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, ο οποίος επιλέγει να εμφανίζεται ως «στρατηγικός αναλυτής» της νέας ΚΑΠ, την ώρα που κρίσιμα ζητήματα του Υπουργείου παραμένουν άλυτα και οι υπηρεσίες λειτουργούν χωρίς κατεύθυνση και ουσιαστική στήριξη.
Αντί να δίνει λύσεις στα επείγοντα προβλήματα που του έχουν τεθεί επανειλημμένα, επιλέγει συνειδητά τον ρόλο του σχολιαστή υψηλής στρατηγικής, επιχειρώντας να κατασκευάσει πολιτικό προφίλ πάνω σε ένα αντικείμενο για το οποίο δεν έχει καν τη σχετική αρμοδιότητα. Οι δε παρεμβάσεις του δεν εδράζονται σε τεκμηριωμένες υπηρεσιακές εισηγήσεις ούτε έχουν τεθεί σε οποιαδήποτε θεσμική διαβούλευση.
Το ερώτημα είναι πλέον ευθέως πολιτικό: Ποιοι είναι οι πραγματικοί συντάκτες αυτών των “αξόνων”; Από ποιες υπηρεσίες προέκυψαν; Ποια διοικητική τεκμηρίωση τις συνοδεύει; Ή μήπως πρόκειται για εξωθεσμικές υπαγορεύσεις που απλώς εμφανίζονται με την υπογραφή του;
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αρνείται να επιδείξει τις πράξεις αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα. Η άρνηση αυτή δεν είναι τυπικό ζήτημα. Είναι θέμα διαφάνειας, θεσμικής αξιοπιστίας και στοιχειώδους λογοδοσίας. Δεν μπορεί να επικαλείται τεχνοκρατικό ρόλο όποιος αρνείται να αποδείξει τα ίδια του τα προσόντα. Δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στρατηγικού σχεδιασμού σε υπηρεσίες και επιστήμονες, όταν ο ίδιος απαξιώνει τη βασική υποχρέωση διαφάνειας για τα πτυχία και την αναγνώρισή τους.
Ακόμη σοβαρότερο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, επιλέγει τη σιωπή. Ένα Ταμείο κρίσιμο για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο παραμένει εκτός δημόσιας λογοδοσίας, την ώρα που ο Πρόεδρός του προτιμά να αρθρογραφεί για τη νέα ΚΑΠ. Πού είναι οι παρεμβάσεις του για το Ταμείο; Πού είναι η ενημέρωση; Ποια είναι η πρότασή του ως πρόεδρός του; Πού είναι η απάντηση στα πραγματικά ερωτήματα που δημόσια έχουν τεθεί;
Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς προβληματική. Είναι πολιτικά εκτεθειμένη.
Ταυτόχρονα, η εμφανής πλήρης πολιτική κάλυψη που απολαμβάνει δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Η ανοχή σε αυτή τη στάση δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως ουδετερότητα. Συνιστά ευθύνη.
Καλούμε τον πολιτικό του «προστάτη», τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να τοποθετηθεί καθαρά: Εγκρίνει αυτή τη θεσμική εκτροπή; Σκοπεύει ή όχι να διασφαλίσει τη στοιχειώδη θεσμική λειτουργία της διοίκησης;
Και καλούμε τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει ευθέως: Είναι εις γνώση του αυτή η κατάσταση; Εγκρίνει την εν γένει απαξιωτική συμπεριφορά ενός γενικού γραμματέα για ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας και της αξιοκρατίας; Εγκρίνει αυτό το “πανηγύρι” δημόσιων παρεμβάσεων χωρίς αρμοδιότητα; Ή θα επιλέξει να επαναφέρει την τάξη και τη σοβαρότητα στο Υπουργείο;
Η ΠΟΓΕΔΥ δεν υιοθετεί σενάρια. Θέτει, όμως, σαφή πολιτικά ερωτήματα. Και όταν δεν υπάρχουν απαντήσεις, η σιωπή μετατρέπεται σε συνενοχή.
Οι γεωτεχνικοί και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργούν υπό καθεστώς απαξίωσης, αδιαφάνειας και επικοινωνιακών χειρισμών. Η αγροτική πολιτική δεν είναι εργαλείο προσωπικής προβολής.
Απαιτούμε σοβαρότητα, διαφάνεια, και άμεση ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού τομέα.
Ο Γενικός Γραμματέας οφείλει να αφήσει τις επικοινωνιακές ασκήσεις επί χάρτου και να απαντήσει για τις εκκρεμότητες, για τις υπηρεσίες, για τα πτυχία, για το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και για το ποιος πραγματικά υπαγορεύει τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Η περίοδος της ασυλίας τελείωσε.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Σύσκεψη στη Λέσβο για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και την οικονομική στήριξη στους πληγέντες
- Ενημερωτική Ημερίδα «Γνώση» - Πέμπτη 30 Απριλίου Κτίριο ΕΛΓΟ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ)
- Ο Γιάννης Ανδριανός εγκαινίασε την 72 η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
- Συνάντηση στη Freskon 2026 με επίκεντρο το αχλάδι Eden των Chatzidakis S.A., Δανιηλίδης και εκπροσώπου Green Yard
- Επιμελητήριο Ημαθίας: Ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της Δράσης «Παράγουμε στην Ελλάδα»











