H αγριομηλιά αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια δέντρα της ελληνικής χλωρίδας
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
H αγριομηλιά Malus trilobata αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια δέντρα της ελληνικής χλωρίδας. Είναι είδος της ανατολικής Μεσογείου με μικρούς και ασυνεχείς πληθυσμούς στο Ισραήλ, τον Λίβανο, την Συρία και την Μικρά Ασία. Στην Ευρώπη απαντά μόνο στο ΒΑ άκρο της Ελλάδας, στον Έβρο, μεταξύ της Δαδιάς και της Μάκρης.
Φύεται μέσα σε παραμεσογειακές διαπλάσεις αειφύλλων ή φυλλοβόλων σε υψόμετρο 150-350 m. Έχει ύψος μέχρι 10 m, χαρακτηριστικά έντονα λοβωτά φύλλα, άνθη λευκά με διάμετρο έως 4 cm και ο καρπός είναι σαρκώδης κιτρινοπράσινη πόμη διαμέτρου 3 cm. Ανθοφορεί σχετικά αργά τον Μάιο και τότε διακρίνεται εύκολα μέσα στην πυκνή βλάστηση.
Παλαιότερα οι καρποί του διατηρούνταν και καταναλώνονταν από τον άνθρωπο, σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο ως ζωοτροφή. Το ξύλο του είναι σκληρό, δύσχρηστο και ανεπιθύμητο και γι' αυτό σπάνια υλοτομείται. Ωστόσο o ελληνικός πληθυσμός, ο οποίος εκτιμάται σε λιγότερα από 160 άτομα, απειλείται σοβαρά από τις συχνές πυρκαγιές στη ζώνη εξάπλωσης του. Περιλαμβάνεται στην πρώτη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (1995) ως Τρωτό (V).
Γιώργος Κοράκης
Πηγή: hbs.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Αθωώθηκε κτηνοτρόφος από τα Ζωνιανά για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Ο Τάσος Μπαρτζώκας στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας και τον νέο Τομέα ΕΚΑΒ Αλεξάνδρειας – Μία ακόμη διεκδίκηση που έγινε πράξη
- Μ. Σχοινάς: «Σημαντική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ 2028–2034 – Διατηρούνται τα βασικά εργαλεία εισοδηματικής στήριξης των αγροτών»
- Νίκος Κουτσογιάννης στην TV100: Ευρήματα διεθνούς ενδιαφέροντος στo Αρχαίο Γυμνάσιο της Μίεζας
- 109 εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ τον Νοέμβριο για αναζήτηση εργασίας και επιχειρηματικότητα










