Αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Αναρτήθηκε από τον Σάκης Τζωρτζίδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Στις 8/5/2019 καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοκαλλιεργητών βασιζόμενοι στις δυνατότητες που μας δίνει ο Κανονισμός 1308/2013. Στην τότε επιστολή μου προς τον Επίτροπο είχα την ευκαιρία με επίσημα στατιστικά στοιχεία, τόσο εθνικά όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αναδείξω:
- Την σημασία της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου στο σύνολο της ελληνικής γεωργικής παραγωγής.
- Τους λόγους που συνετέλεσαν στην αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής ελαιολάδου και το σημαντικό μέγεθος αυτής της πτώσης σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
- Την ταυτόχρονη σημαντική πτώση των τιμών του ελαιολάδου σε όλες του τις κατηγορίες.
Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους αιτήματα Κρατών-Μελών για έκτακτες ενισχύσεις. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επικαλείται, ούτε την πληρότητα της τεκμηρίωσης του αιτήματος, ούτε και το δίκαιο αυτού, όταν διατυπώνει τις πολιτικές επιλογές που προκρίνει η ίδια.
Η συνέχιση των πολιτικών προσπαθειών και της αναβαθμισμένης με τα δεδομένα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου τεκμηρίωσης, είναι η μόνη λύση και για τη σημερινή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναμένουμε λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός, αντί να χρησιμοποιεί υπεκφυγές, θα επιδείξει επιτέλους έργα πάνω σε αυτή τη βάση.
Τελευταία άρθρα από τον/την Σάκης Τζωρτζίδης
- World Athletics : Ο Νορβηγός δεκαθλητής Σάντερ Σκοτάιμ πήρε το βραβείο «Fair Play» 2024
- Πολιτική συμφωνία για μια «πρωτοποριακή εταιρική σχέση» ΕΕ και Mercosur
- «Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» λέει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός
- "Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς για την ενίσχυση της παρουσίας τους
- Αγρότες: Τα νέα μέτρα στήριξης – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕθ