Λακωνία: Πότε συγκομίζονται τα πρώτα ροδάκινα και νεκταρίνια - Πως κύλησαν οι τιμές σε πορτοκάλια και ελιές
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Όπως είναι ευρέως γνωστό, ανάμεσα στις περιοχές όπου γίνεται νωρίτερα η συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών σε σχέση με περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Σκάλας Λακωνίας στην Πελοπόννησο.
Το imathiotikigi.gr επικοινώνησε με ροδακινοπαραγωγούς από τη Σκάλα Λακωνίας όπου καλλιεργούνται οι ροδακινιές και νεκταρινιές και είχε ενημέρωση, για το πως εξελίσσεται η φετινή παραγωγή.
Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ασθενειών (π.χ. εξώασκο, κορύνεο κ.α.) , έχουν τελειώσει με τη διαδικασία του αραιώματος των καρπών σε όλες τις ποικιλίες και αναμένουν να συγκομίσουν τα πρώτα ροδάκινα και νεκταρίνια στις αρχές Μαϊου.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την παραγωγή και λόγω του μικρού αριθμού καλλιεργήσιμων στρεμμάτων δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα και με το θέμα των εργατών γης, το οποίο αντιθέτως στις περιοχές της Μακεδονίας και Θεσσαλίας ενδέχεται να το βρουν μπροστά τους οι παραγωγοί αν δεν δοθεί άμεσα λύση.

Επίσης, αναφορά έγινε και για τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι ελιές καλαμών πωλήθηκαν σε τιμές του 1/4 της περσινής τιμής.
Τη φετινή χρονιά η ανθοφορία είναι πολύ καλή και ευελπιστούν να κυλήσουν τα πράγματα καλά μέχρι και τη συγκομιδή.
Στα εσπεριδοειδή επίσης η ανθοφορία είναι καλή και εξελίσσεται ομαλά, με τα δέντρα να είναι εύρωστα.
Συγκεκριμένα και όσον αφορά τα πορτοκάλια, μας είπαν ότι οι τιμές στα επιτραπέζια ήταν πολύ καλές, περίπου 80 λεπτά / κιλό, αλλά οι ποσότητες μειωμένες με τη ζήτηση στα ύψη.
Τέλος για αυτά που πηγαίνουν για χυμοποίηση, οι τιμές κυμάνθηκαν επίσης σε υψηλά επίπεδα μεταξύ των 30-35 λεπτών / κιλό.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με ροδακινιές και νεκταρινιές της περιοχής της Λακωνίας






Βοργιάδης Χρήστος
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Αθ. Καββαδάς στη Βουλή: Πάνω από 213 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους
- Υποχρεωτικό για Κάθε Επιχείρηση: Απόκτησε Τώρα τη Βεβαίωση Τεχνικού Ασφαλείας!
- ΥΠΑΑΤ: 194 εκατ. ευρώ, για 365 έργα, σε 123 δήμους
- Τάσος Μπαρτζώκας: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση SIALCanada 2026











