Οι λόγοι όπου χαρακτηρίζουν καταστροφική τη χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς - Εν αναμονή αύξησης της τιμής στα συμπύρηνα ροδάκινα
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Βρισκόμενοι στην καρδιά του καλοκαιριού, η έως τώρα εξέλιξη της φετινής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παρ΄ότι ξεκίνησε ευοίωνα, με τις τιμές των πρώιμων νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές λόγω της μεγάλης ζήτησης στην αγορά, αλλά παρ΄όλα αυτά υπήρξε σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να δικαιολογείται από παράγοντες που θα επηρέαζαν την αγορά, απότομη πτώση τιμών με αρκετές επαγγελματικές οργανώσεις στο εξωτερικό να κάνουν αναφορά για κερδοσκοπικούς λόγους και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στο Europêch 2020 από αντιπροσώπους της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αναμένεται μειωμένη κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που μέχρι τώρα δείχνει να είναι ακόμη πιο αυξημένο.
Σαν μην έφτανε η κατακόρυφη πτώση στις τιμές (κάτω του κόστους παραγωγής), οι παραγωγοί είδαν να χάνεται μεγάλο μέρος της παραγωγής τους λόγω των μεγάλων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας, των έντονων βροχοπτώσεων αλλά και της καθυστέρησης της αραίωσης των καρπών λόγω έλλειψης εργατικών χεριών (Covid 19). Στις περισσότερες ποικιλίες νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων παρουσιάστηκαν προβλήματα όπως αυτό της καρπόπτωσης, της αλλοίωσης του φλοιού (Βροχοπτώσεις), μικροκαρπίας(όσα άργησαν να αραιωθούν) αλλά και μαλακώματος του καρπού ακόμη και σε άγουρα ροδάκινα και νεκταρίνια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα και συνυπολογίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ δεν αναλαμβάνει να καλύψει, σε όλες τις ποικιλίες όπου παρουσίασαν σημαντική μείωση παραγωγής, τις ζημιές που προκάλεσαν οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι ροδακινοπαραγωγοί φαίνεται να βιώνουν ακόμη μια καταστροφική χρονιά, με τη μείωση του εισοδήματος τους, να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Η όποια αύξηση των τιμών το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης στην αγορά, μεγάλων ποσοτήτων, ειδικά στα νεκταρίνια αλλά και τα επιτραπέζια ροδάκινα, που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από την συγκομιδή των προηγούμενων ποικιλιών.
Τιμές συμπύρηνων ροδάκινων
Όσον αφορά το βιομηχανικό ροδάκινο (συμπύρηνο), συγκομίστηκε η ποικιλία romeo και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ποικιλίας Catherina, με τα έως τώρα δεδομένα, να δικαιώνουν τους παραγωγούς, οι οποίοι στις εκτιμήσεις τους έκαναν λόγο, για μείωση της παραγωγής κατά 30-40%, ζητώντας να υπάρξει και ανάλογη αύξηση της τιμής (στα 34 λεπτά) σύμφωνα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης και παρ΄ότι η εκτίμηση διαμόρφωσης της τιμής από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Αποστόλου Κωσταντίνο έκανε λόγο για 26 λεπτά/κιλό. Απομένει να δούμε το επόμενο προσεχές διάστημα αν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των παραγωγών και υπάρξει αύξηση της εκτιμώμενης διαμορφωθείσας τιμής τελικά.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Η ποικιλία νεκταρινιάς που έχει κατακτήσει την ελληνική αγορά με τα χαρακτηριστικά της - Διάθεση δενδρυλλίων από τα Φυτώρια Μίλης
- Νέα αξιολογημένα προγράμματα κατάρτισης στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για άνεργους σε κλάδους αιχμής
- Τσιάρας από τη ΔΕΘ: Δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης όσοι πήραν παράνομα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τα επιστρέψουν
- Φροντιστήρια Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο: Η Ομάδα Μεγαλώνει – Καλωσορίζουμε νέους Καθηγητές στο Πουκαμισάς Βέροια Κέντρο!
- Ανδριανός στην παρουσίαση των δράσεων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη: «Η έρευνα και η καινοτομία είναι κλειδί για τον πρωτογενή τομέα»