Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Κλιματική κρίση: Οι τρεις άξονες της πρότασης Αυγενάκη για τη δημιουργία, από την ΕΕ, σταθερού θεσμικού πλαισίου στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής

Την ανάγκη άμεσης δημιουργίας θεσμικών φορέων, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους ομολόγους του υπουργούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Πρόκειται για την πρόταση που προωθείται από κοινού με την Κροατία και τη Σλοβενία, η οποία κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Αύξηση χρημάτων από την ΕΕ για διαχείριση κρίσεων.
  2. Η δυνατότητα χρήσης του 2% από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για κάθε κράτος μέλος.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Για το ίδιο θέμα, στο Συμβούλιο Υπουργών η θέση του ΥπΑΑΤ ήταν σαφής καθώς επισημάνθηκε ότι «μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων που πλήττουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή και κερδοφορία είναι αδιαμφισβήτητα η κλιματική κρίση και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται».

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν βιώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων είτε με τη μορφή παρατεταμένης ξηρασίας και σφοδρών πλημμυρών είτε με την μορφή ασυνήθιστα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών και λειψυδρίας ή έντονων βροχοπτώσεων κατά τις ευαίσθητες χρονικές περιόδους σποράς, ανθοφορίας, καρπόδεσης και συγκομιδής. Τα αποτελέσματα είναι μείωση της εσοδείας, αύξηση παρασίτων και παθογόνων οργανισμών και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων.

 «Πέραν αυτών, οι μεγάλης κλίμακας καταστροφές έχουν επιφέρει σημαντικές απώλειες και στις αγροτικές υποδομές, υπονομεύοντας έτσι την ανάκαμψη της γεωργικής δραστηριότητας στις κάθε φορά πληγείσες περιοχές. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εκτίμηση της κατάστασης. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις για εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης, θέσπισης επίσημων συνεργιών με άλλες πολιτικές, πρωτοβουλίες και Ταμεία, καθώς και δημιουργίας ευέλικτων ad hoc μηχανισμών αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων».

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα στηρίζει την κοινή πρόταση Σλοβενίας και Κροατίας.

Επίσης, αν σε αυτό πλαίσιο προσθέσουμε τις γεωπολιτικές αναταραχές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη σύρραξη στη μέση Ανατολή, είναι κατανοητό ότι το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για μια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στον τομέα της γεωργίας.

Θέση της Ελλάδας είναι ότι, με δεδομένο ότι ο διαρθρωμένος διάλογος για τη γεωργία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, έχει έρθει η ώρα να προβάλλουμε τη σημασία της στήριξης της ενωσιακής παραγωγής που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής μας αυτονομίας και ενθαρρύνει την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον τομέα. Είναι κρίσιμο να διατηρήσει η Ένωση το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μια εποχή, όπου ο εφοδιασμός με τρόφιμα και γεωργικές εισροές έχει επανέλθει ως εργαλείο πολιτικής και επίδειξης δύναμης στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο ΥπΑΑΤ  έχει καταστήσει σαφές ότι «πρέπει να εργαστούμε με ολιστικό τρόπο θέτοντας υπό ενδελεχή εξέταση τις προτεραιότητές μας και αναλύοντας σε βάθος τις σωρευτικές επιπτώσεις τόσο των περιβαλλοντικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας όσο και των εμπορικών επιδιώξεων στις συμφωνίες με τρίτες χώρες, με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργών μας».

Με δεδομένο ότι η ΕΕ βασίζεται στους αγρότες τόσο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας όσο και για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι «οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο τους και να τους στηρίξουμε, διαφυλάσσοντας τα εισοδήματά τους». 

Με μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβατού

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΤΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ - ΑΝΑΜΜΑ ΔΕΝΤΡΟΥ

H Xριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε, για δεύτερη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβατού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με αρκετό κόσμο.

Mικροί και μεγάλοι, διασκέδασαν , αναμένοντας την Γέννηση του Θεανθρώπου, φωτίζοντας τον ουρανό με πυροτεχνήματα όταν ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν και ενίσχυσαν το εορταστικό κλίμα οι συλλόγοι Ψηφιδωτό, το Νηπιαγωγείο Διαβάτου, το Δημοτικό Σχολείο Διαβατού – Μέσης και το Λύκειο Μακροχωρίου.

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και σουβλάκια

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

 Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

 
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και φωτιά
 
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, φωτιά και κείμενο
 
Μπορεί να είναι εικόνα 19 άτομα, φωτιά και πλήθος
 
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και πλήθος
 
 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, φωτισμός, πλήθος και κείμενο
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων έρχεται η 30η AGROTICA

Με πλήθος επίκαιρων και στοχευμένων εκδηλώσεων, η επετειακή, 30η Agrotica, έρχεται για να αποτυπώσει το σφυγμό της αγροτικής ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και να σκιαγραφήσει το μέλλον της.

Η 30η Agrotica επιστρέφει πιο δυναμική και καινοτόμα από ποτέ, από την 1η έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τον γεωργικό κλάδο και την αγροτική οικονομία.

Εξασφαλίστε την είσοδό σας στην έκθεση, κάνοντας τώρα την εγγραφή σας!

 
10o Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica
#Re-thinkingAgriculture
10o Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica
 

Το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO διοργανώνει το εμβληματικό συνέδριό του στο πλαίσιο της 30ης Agrotica 2024 και θέτει τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που παράγει στο ίδιο τραπέζι με στρατηγικούς εταίρους, προκειμένου να συντονίσει την επιστροφή σε μια νέα προσέγγιση για τη γεωργία.

#Re-thinkingAgriculture σημαίνει μια γεωργία και μια διαχείριση “αλλιώς” στο πλαίσιο μιας συστημικής προσέγγισης.

 
Ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης
Ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης
 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης, το δημοφιλές φυτό με τη δυνατότητα καλλιέργειας σε 5 κύκλους το χρόνο και με την τεράστια χρηστικότητά του, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Agrotica!

Ειδικευμένοι επιστήμονες, καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα μοιραστούν τις νεότερες πληροφορίες για τις τεχνολογίες ανάπτυξης του εξαιρετικού φυτού με όλους τους ενδιαφερόμενους για το θέμα.

 Συνδιοργάνωση: ALEGRE GROWSHOP και ΔΕΘ – HELEXPO

 
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική στη Γεωργία 2.0
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική
στη Γεωργία 2.0
 

Στο πλαίσιο της Agrotica, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχει προγραμματιστεί μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, προσομοιώσεις και καινοτομίες που αξιοποιούν σε πραγματικό χρόνο, τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της εξελισσόμενης ρομποτικής στον χώρο της ψηφιακής γεωργίας.

Συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο, θα γίνονται καθημερινά, οι παρακάτω παρουσιάσεις – δράσεις:

· Γεωργικές επίγειες ρομποτικές πλατφόρμες σε συνεργασία με τον άνθρωπο
· Γεωργικά drones
· Τεχνητή Νοημοσύνη

 
 

ΚΕΟΣΟΕ: 11,4 εκατομμύρια hl κρασιά λιγότερα θα παράγονται στην Ευρώπη, στα επόμενα 12 χρόνια λόγω έλλειψης αγορών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, νερού…

Σύμφωνα με μια «αισιόδοξη τάση», η Επιτροπή υπολογίζει σε ευρωπαϊκή μείωση 7% στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού έως το 2035 ενόψει των νέων καταναλωτικών προτύπων, της κλιματικής αλλαγής, κ.λπ.

 

«Η ευρωπαϊκή κατανάλωση κρασιού μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για την υγεία, της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων μεταξύ των νέων και του ανταγωνισμού από άλλα ποτά», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της.

 Το 2035, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες θα εκτείνονται σε 3,1 εκατομμύρια εκτάρια (-3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2018-2022) και θα παράγουν 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού (-7%), με εγχώρια κατανάλωση 119 εκατομμύρια hl (-7%) και οι εξαγωγές θα ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια hl (+3%) σύμφωνα με την έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2023-2035 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ επισημαίνει ότι γενικά "οι μακροοικονομικές προβλέψεις και οι προσδοκίες για την απόδοση των καλλιεργειών είναι εγγενώς αβέβαιες" και ότι "αυτή η έκθεση προοπτικών δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως πρόβλεψη". Οι Βρυξέλλες εξηγούν ότι αυτές οι "προβολές αντιστοιχούν στις μέσες τάσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι γεωργικές αγορές εάν οι τρέχουσες πολιτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει αμετάβλητο κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια πρόβλεψη, εφόσον όλα τα πράγματα είναι αμετάβλητα.

Ωστόσο, όσον αφορά τις προβλεπόμενες μειώσεις για το κρασί, «αυτή η τάση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον αισιόδοξη, αφού θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος μεγαλύτερης πτώσης στο μέλλον» υποστηρίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή της Ένωσης θα ακολουθήσει την πτωτική τάση κατανάλωση. Με βάση μια ετήσια πτώση 1%, οι Βρυξέλλες υποθέτουν πτώση κάτω από το όριο των 20 λίτρων οίνου που καταναλώνονται ετησίως ανά κάτοικο στην Ευρώπη το 2035. Πέφτοντας στα 19,9 λίτρα/κάτοικο το χρόνο, η κατανάλωση θα μειωνόταν κατά 2,4 λίτρα σε 12 χρόνια, αλλά όχι ομοιόμορφα: η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη για τα κόκκινα κρασιά, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί για κρασιά χωρίς αλκοόλ, κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και για λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά. Αυτό σημαίνει «μια γενική προσαρμογή του τομέα στις νέες τάσεις», αναφέρει η Επιτροπή, γεγονός που προκαλεί άλλες αναπόφευκτες προσαρμογές.

Να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης οίνου κατά 1% στη Γαλλία και αντίστοιχα αύξηση 11% της μπύρας.

Η παραγωγή κρασιού το 2035 θα μειωθεί επίσης «από τη μειωμένη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους πρόσθετους περιορισμούς στην άρδευση σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αστάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής». Το 2035, η μέση απόδοση κρασιού θα μπορούσε να μειωθεί στα 47,5 hl/ha, πτώση 3% σε 12 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Μείωση 1% στην κατανάλωση κρασιού, άλμα 11% για μπύρα

Ενώ οι εξαγωγές θεωρούνται ως το εμπορικό εργαλείο του μέλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτική: «ακόμα και αν παραμείνουν αβεβαιότητες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού [θα αυξηθούν] με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον των τελευταίων ετών» επειδή «η ζήτηση σε ορισμένες παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές φτάνει σε επίπεδα κορεσμού». Αναμένοντας ετήσια αύξηση του όγκου των εξαγωγών κατά 0,3%, οι Βρυξέλλες προσθέτουν ότι «η επιβράδυνση του όγκου των εξαγωγών θα μπορούσε να αποδοθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό στα κρασιά χαμηλού και μεσαίου επιπέδου (χαμηλές και μεσαίες τιμές), καθώς και σε «μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων τις κύριες εξαγωγικές αγορές». Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κρασιού θα μειώνονταν κατά 2% κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2035.

*: Η έκθεση «βασίζεται σε ένα σύνολο μακροοικονομικών υποθέσεων που κρίθηκαν ως οι πιο εύλογες κατά τη στιγμή της μελέτης», εξηγεί η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις γεωπολιτικές και εμπορικές σχέσεις παραμένει υψηλή για τα επόμενα 12 χρόνια». Για τις Βρυξέλλες, «είναι επομένως σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές αποτελούν αναφορά για το μελλοντικό έργο της Επιτροπής και ότι αυτή η αναφορά καθιστά δυνατή τη δοκιμή διαφορετικών εξελίξεων».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.