Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Συμμετοχή του Δημάρχου Βέροιας στο panel της ATTICA GREEN EXPO για τις «Ψηφιακές Λύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Περιβάλλον»

Συμμετοχή του Δημάρχου Βέροιας στο panel της ATTICA GREEN EXPO για τις «Ψηφιακές Λύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Περιβάλλον»

Στο panel «Ψηφιακές Λύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Περιβάλλον»της 5ης ATTICA GREEN EXPO, της ετήσιας έκθεσης για το περιβάλλον η οποία διεξήχθη στο Γήπεδο TaeKwonDo, συμμετείχε το Σάββατο 30 Μαΐου 2026 ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Η συζήτησηεπικεντρώθηκεστον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού για την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από τη συμβολή των βασικών πληροφοριακών συστημάτων σε «έξυπνους» Δήμους με πράσινες ψηφιακές εφαρμογές.

Ο Δήμαρχος Βέροιας εστίασε στην αξιοποίηση δεδομένων, αισθητήρων και έξυπνων εφαρμογών τα οποία επιτρέπουν στον Δήμο να λαμβάνει ορθολογικές αποφάσεις, να χρησιμοποιεί αποδοτικότερα τους πόρους του και να προσφέρει πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα δόθηκεέδωσε έμφαση στημεγάλη ανταπόκριση των δημοτών της Βέροιας στις ψηφιακές εφαρμογές και τα ηλεκτρονικά αιτήματα, τα οποία αγγίζουν τις 90.000 τα τελευταία 5 χρόνια.

Αναφερόμενος στις χρήσιμες εφαρμογές για την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη λειτουργία της πόλης ο κ. Βοργιαζίδης τόνισε τη σημασία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΙΡΙΔΑ» και της εφαρμογής «Δημότης Βέροιας» στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων για τηνεξοικονόμηση χαρτιού, μελανιών, μετακινήσεων υπαλλήλων και πολιτών, παράλληλα με τις εφαρμογές ηλεκτρονικών αιτημάτων δημοτών και διευθυντών σχολείων, τις ψηφιακές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και τα ηλεκτρονικά ραντεβού.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες ενός δήμου στην εφαρμογή μιας νέας ψηφιακής λύσης, ο Δήμαρχος Βέροιας υπογράμμισε πως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και εξειδικευμένου προσωπικού απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, κατάρτιση και συνεχή υποστήριξη από το κράτος.

Αναφορικά με την ανάπτυξη των υποδομών στην κατεύθυνση των πράσινων πολιτικών ο Δήμαρχος Βέροιας δήλωσε:«Η εμπειρία του Δήμου Βέροιας σε ζητήματα ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη μπορεί να επεκταθεί σε πιο πράσινες λειτουργίες, όπως είναι η Ψηφιακή περιβαλλοντική διαχείριση (έξυπνος φωτισμός με αισθητήρες), η Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων («έξυπνοι» κάδοι με αισθητήρες πληρότητας), η Βιώσιμη κινητικότητα (συστήματα έξυπνης στάθμευσης, ηλεκτρικά ποδήλατα) και η Χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων (αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πολιτών μέσω ψηφιακών βοηθών/chatbot)».

Ο κ. Βοργιαζίδης βρέθηκε στο πάνελ των ομιλητών μαζί με τους Αθανάσιο Μπαλέρμπα, Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης – Υπουργείο Εσωτερικών, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ιωάννη Ζαμπούκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης καιΜάριο Ψυχάλη, Δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Δυναμική παρουσία της ΠΚΜ στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών TUTTOFOOD 2026 στο Μιλάνο και σε παράλληλη δράση του δικτύου AREPO στην έκθεση

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, συμμετείχαν για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση TUTTOFOOD 2026 (11-14 Μαΐου 2026) στο εκθεσιακό κέντρο Rho Fiera στο Μιλάνο.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση TUOTTOFOOD, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη Νότια Ευρώπη, εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση στην προβολή των τοπικών προϊόντων και τη διείσδυση σε αγορές με έντονο διεθνή προσανατολισμό, όπως η ιταλική.

«Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην TUTTOFOOD αποτελεί στρατηγική επιλογή, που ανταποκρίνεται τόσο στη δυναμική της έκθεσης όσο και στην ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας των τοπικών επιχειρήσεων της περιοχής μας σε ώριμες και στρατηγικές αγορές, όπως η ιταλική. Η TUTTOFOOD συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, με έντονο διεθνή προσανατολισμό και ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών συνεργασιών.

Μετά και την επιτυχημένη επιχειρηματική συνάντηση με Ιταλούς αγοραστές που διοργανώσαμε το φθινόπωρο του 2025 στη Θεσσαλονίκη και τις ιδιαίτερα σχέσεις σύμπνοιας και συνεργασίας που αναπτύχθηκαν με τα αρμόδια τμήματα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιταλία, εδραιώνουμε την παρουσία των τοπικών προϊόντων στην αγορά της Ιταλίας, με τη συμμετοχή στην έκθεση και την προβολή των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης στην παράλληλη δράση του δικτύου AREPO.

Η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην TUTTOFOOD 2026 ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές επαφές και επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Μπράνισλαβ (Μπάνε) Πρέλεβιτς.

Η TUTTOFOOD 2026

Η διεθνής έκθεση TUTTOFOOD αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη Νότια Ευρώπη, με δυναμικά ανερχόμενο χαρακτήρα. Η φετινή έκθεση ολοκληρώθηκε με ρεκόρ επισκέψεων με 123.000 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων 27.000 διεθνών επισκεπτών, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 30% σε σύγκριση με την έκθεση του 2025. Η συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του αγροδιατροφικού κλάδου από τους χώρους της βιομηχανίας, της διανομής, της εστίασης, των εισαγωγέων και των αγοραστών, καταδεικνύει την ικανότητα της έκθεσης να μετατρέψει την παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε εμπορικές σχέσεις, αλλά και σε πρόσβαση στην αγορά και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Τα στατιστικά στοιχεία για την TUTTOFOOD 2026 επιβεβαιώνουν για ακόμη μία χρονιά τον ηγετικό ρόλο της διοργάνωσης στον παγκόσμιο κλάδο τροφίμων και ποτών. Συνολικά, στην TUTTOFOOD φιλοξενήθηκαν δέκα περίπτερα έκτασης 82.000 τετραγωνικών μέτρων (αύξηση 15%) από 5.000 εταιρείες (αύξηση 20%), 30% εκ των οποίων ήταν διεθνείς, οι οποίες καλωσόρισαν 4.000 διεθνείς αγοραστές από 36 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον έντονα διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης.

Σε αυτό το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου τροφίμων και ποτών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε δυναμικά με οκτώ επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της περιοχής. Στο ομαδικό περίπτερο της Περιφέρειας, σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο του εκθεσιακού χώρου, παρουσιάστηκαν προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτια, spreads και έτοιμα γεύματα, χυμοί και αναψυκτικά, αρτοποιήματα, ρύζι, infused ελαιόλαδα, antipasti και premium ελληνικά προϊόντα διατροφής.

Η συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επαγγελματίες του κλάδου, εισαγωγείς, διανομείς και εκπροσώπους οργανωμένου λιανεμπορίου από διεθνείς αγορές. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σημαντικές B2B συναντήσεις, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και να διερευνήσουν προοπτικές εμπορικών συνεργασιών.

 

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δίκτυο AREPO

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην έκθεση TUTTOFOOD 2026, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο αυτόνομο περίπτερο του δικτύου AREPO, ως ενεργό μέλος του, συμβάλλοντας στην προβολή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), καθώς και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στον διάλογο για στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το δίκτυο AREPO αποτελεί την Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Παραγωγών, με κύριο αντικείμενο την προώθηση και προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων των Περιφερειών. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το δίκτυο AREPO δημιούργησε έναν ειδικό χώρο που λειτούργησε ως βιτρίνα για την προβολή των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων των ευρωπαϊκών Περιφερειών και ομάδων παραγωγών, και ως κοιτίδα για την ανάπτυξη συζητήσεων σχετικά με αναδυόμενα στρατηγικά θέματα των προϊόντων  Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI). 

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο δίκτυο AREPO εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Μπάνε Πρέλεβιτς και η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων της αγοράς, ενισχύοντας τη δικτύωση και τη διεθνή παρουσία της Περιφέρειας.

Τα ελληνικά περίπτερα τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β΄ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Ευφροσύνη Μητά,  καθώς και η επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου στο Μιλάνο, Παγώνα (Μπέττυ) Λάρδα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή στήριξη των ελληνικών θεσμικών φορέων στις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων.

ΠΟΓΕΔΥ: Ομολογία αποτυχίας του συστήματος ελέγχου των βιολογικών προϊόντων – Η κυβέρνηση ανακάλυψε το πρόβλημα αφού το άφησε να γιγαντωθεί»

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΓΕΔΥ και ΘΕΜΑ:«Ομολογία αποτυχίας του συστήματος ελέγχου των βιολογικών προϊόντων – Η κυβέρνηση ανακάλυψε το πρόβλημα αφού το άφησε να γιγαντωθεί» αναφέρει αναλυτικά:

 

Οι πρόσφατες κοινές ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων προκαλούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.

Όχι επειδή αναδεικνύουν προβλήματα, αλλά επειδή επιβεβαιώνουν προβλήματα γνωστά εδώ και χρόνια. Σήμερα το Υπουργείο μιλά για ενίσχυση ιχνηλασιμότητας, αποτελεσματικότερους ελέγχους, αυστηρότερη εποπτεία, κοινό πλαίσιο κυρώσεων και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Με άλλα λόγια, περιγράφει ένα σύστημα που δεν λειτούργησε όπως όφειλε.

Οι διαπιστώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς προέρχονται από την ίδια την πολιτική και διοικητική ηγεσία που είχε την ευθύνη σχεδιασμού, εφαρμογής και εποπτείας του.

Η ΠΟΓΕΔΥ δεν αισθάνεται δικαιωμένη από αυτή την παραδοχή. Αισθάνεται όμως την υποχρέωση να υπενθυμίσει ότι τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά το 2026.

Εδώ και χρόνια είχαμε επισημάνει ότι η απομάκρυνση των δημόσιων γεωτεχνικών υπηρεσιών από τον πυρήνα εφαρμογής των μέτρων βιολογικής παραγωγής, η υποβάθμιση του επιστημονικού ρόλου των ΔΑΟΚ, η απουσία ουσιαστικής συμμετοχής γεωτεχνικών συμβούλων και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Μόλις πριν έναν χρόνο ζητήσαμε την υποχρεωτική συμμετοχή γεωτεχνικών συμβούλων στη νέα πρόσκληση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η παρέμβαση αγνοήθηκε.

Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε το φιάσκο της ακύρωσης δράσεων στη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία — αποτέλεσμα διοικητικού χάους, πρόχειρων επιλογών και αλλοπρόσαλλων παρεμβάσεων σε ένα ήδη αποδυναμωμένο σύστημα.

Σήμερα το Υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη βαθιών αλλαγών. Ανακύπτουν, όμως, εύλογα ερωτήματα:

  • Γιατί δεν εισακούστηκαν εγκαίρως οι προειδοποιήσεις;
  • Γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις όταν υπήρχε χρόνος;
  • Ποιες ήταν οι επιπτώσεις στην ποιότητα των προϊόντων και στα δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια;
  • Πώς παρουσιάζονται ως «νέες» μεταρρυθμίσεις όσα ζητούνται επί χρόνια;

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής: απαιτεί ισχυρή δημόσια εποπτεία και αποτελεσματικό έλεγχο. Οι οργανισμοί πιστοποίησης είναι τμήμα του συστήματος — όχι υποκατάστατό του.

Η ευθύνη για τη συνοχή, τον συντονισμό και την αξιοπιστία ανήκει πρωτίστως στις αρμόδιες αρχές: στο ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το ΕΣΥΔ.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2025 είχαμε προειδοποιήσει για κρίση εμπιστοσύνης και είχαμε ζητήσει αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας («τετράγωνο» Υπουργείο – ΕΛΓΟ – ΕΣΥΔ – Φορείς Πιστοποίησης). Δυστυχώς, χρειάστηκε μία ακόμη κρίση για να επανέλθει το ζήτημα στην επικαιρότητα.

Η συζήτηση, επομένως, δεν μπορεί να περιορίζεται στους παραγωγούς ή στους φορείς πιστοποίησης. Οφείλει να επεκταθεί και στις πολιτικές επιλογές και ευθύνες που διαμόρφωσαν το υφιστάμενο μοντέλοδιοίκησης, ελέγχου και εποπτείας.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας προϋποθέτει:

  • επιστροφή της επιστημονικής γνώσης και της γεωτεχνικής ευθύνης στον πυρήνα του συστήματος,
  • ισχυρές ΔΑΟΚ με εμπλοκή τόσο στις δράσεις-προγράμματα των βιολογικών, όσο και στον δειγματοληπτικό έλεγχο       των παραγωγών και οργανισμών (με προοπτική επαναφοράς αυτών ως οργανικών μονάδων του Υπουργείου),
  • ενεργούς γεωτεχνικούς συμβούλους με σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες,
  • και ελέγχους που προλαμβάνουν, αντί να καταγράφουν εκ των υστέρων αποτυχίες.

Η χώρα δεν χρειάζεται άλλη μία εξαγγελία χωρίς περιεχόμενο. Χρειάζεται να διδαχθεί από τα λάθη που η ίδια σήμερα παραδέχεται.

Αυτό προϋποθέτει κάτι που λείπει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις: ειλικρινή αποτίμηση των αιτιών και ανάληψη ευθύνης από κάθε κρίκο της διοικητικής αλυσίδας.

Η ΠΟΓΕΔΥ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ένα πραγματικά αξιόπιστο σύστημα βιολογικής παραγωγής, με ισχυρό δημόσιο έλεγχο και πλήρη διαφάνεια.

Γιατί η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων δεν διασφαλίζεται με διακηρύξεις, αλλά με θεσμούς που λειτουργούν, ελέγχους που εφαρμόζονται και διοίκηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

 

ΑΚΚΕΛ: Με τις ευλογίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα γεμίσει η Ευρώπη Ουκρανική φέτα

Στην προενταξιακή συμφωνία της Ουκρανίας το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρέδωσε τη φέτα, την κτηνοτροφία και την ύπαιθρο χωρίς μάχη. Η προενταξιακή συμφωνία της Ουκρανίας δεν είναι “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”. Δεν είναι “ιστορική στιγμή”. Δεν είναι “αναγκαία γεωπολιτική επιλογή”. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική προδοσία της ελληνικής παραγωγής από την εποχή των ποσοστώσεων του 1981 και το χειρότερο:

  • Δεν την επέβαλε κανείς στην Ελλάδα.
  • Την υπέγραψε μόνη της.
  • Με ενθουσιασμό.
  • Με χειροκρότημα.
  • Με πλήρη απουσία αντίστασης αλλά και αντιπολίτευσης.
  • Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε ,παραδόθηκε.

Την ώρα που η Πολωνία έβαζε βέτο, η Ουγγαρία απειλούσε με μπλοκάρισμα, η Σλοβακία ζητούσε εξαιρέσεις, η Γαλλία προστάτευε τα αυγά και τη ζάχαρη της, η Ιταλία τα ντοματοειδή, η Ρουμανία τα σιτηρά, η Ελλάδα έκανε το αδιανόητο:

  • Δεν ζήτησε ούτε μία εξαίρεση.
  • Ούτε μία ποσοστώση.
  • Ούτε μία ρήτρα διασφάλισης.
  • Ούτε μία προστασία για τη φέτα.
  • Ούτε μία αναφορά στα πρακτικά.

ΤΙΠΟΤΑ.

Αυτό δεν είναι αμέλεια. Αυτό είναι εγκατάλειψη της χώρας. Η Ουκρανία παράγει λευκό τυρί τύπου φέτας. Η Ελλάδα κάνει ότι δεν το βλέπει. Η Ουκρανία παράγει:“white cheese”, “cheese in brine”, “feta‑type cheese”σε βιομηχανική κλίμακα, με κόστος που κανένας Έλληνας κτηνοτρόφος ή τυροκόμος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Τώρα, με την προενταξιακή συμφωνία, αποκτά αδασμολόγητη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η ελληνική φέτα, το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν χείμαρρο φθηνών λευκών τυριών που θα λέγονται “φέτα”, αλλά θα πωλούνται και ως φέτα, θα συσκευάζονται σαν φέτα, θα παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα κατακλύσουν την αγορά.

Και η Ελλάδα; Χειροκροτεί. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενωμένο  στο να μην υπερασπιστεί την Ελλάδα. Σε μια σπάνια στιγμή “εθνικής ομοψυχίας”, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Να μην υπερασπιστούν τίποτα. Να μην διεκδικήσουν τίποτα. Να μην προστατεύσουν τίποτα.

Όλα τα κόμματα χωρίς καμία εξαίρεση ψήφισαν ή στήριξαν μια συμφωνία που απειλεί τη φέτα απειλεί την κτηνοτροφία απειλεί την ελληνική ύπαιθρο απειλεί την αυτάρκεια απειλεί την οικονομία της περιφέρειας. Το έκαναν χωρίς να ζητήσουν καν ανταλλάγματα.

Αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό είναι παράδοση άνευ όρων. Η φέτα δεν είναι “ένα προϊόν”. Είναι η ταυτότητα της χώρας. Η φέτα είναι το Νο1 εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν στηρίζει χιλιάδες οικογένειες κρατά ζωντανή την ύπαιθρο είναι ΠΟΠ, δηλαδή νομικά κατοχυρωμένη είναι σύμβολο της Ελλάδας. Και όμως, το ελληνικό πολιτικό σύστημα την αντιμετωπίζει σαν “δευτερεύον θέμα”. Αν η φέτα καταρρεύσει, καταρρέει η ελληνική κτηνοτροφία. Και αν καταρρεύσει η κτηνοτροφία, καταρρέει η ελληνική ύπαιθρος. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι απλή αριθμητική.

Το ΑΚΚΕΛ δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα αποικία εισαγωγών. Το ΑΚΚΕΛ δηλώνει ξεκάθαρα: Η φέτα δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Τα ελληνικά ΠΟΠ δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμη. Η ελληνική ύπαιθρος δεν είναι παράπλευρη απώλεια. Η Ελλάδα έχει δικαιώματα.

Απλώς χρειάζεται πολιτική δύναμη, βούληση και διεκδίκηση και αυτή η δύναμη είναι το ΑΚΚΕΛ. Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ελλάδα δεν θα σωθεί από αυτούς που την παρέδωσαν. Θα σωθεί από αυτούς που παλεύουν.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.