Νέες εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων στη Ροδόπη - 1000 ζώα προς θανάτωση
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κτηνοτροφία
Τρεις νέες εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, σε τρεις από τους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και ειδικότερα: στον οικισμό Ιάσμου του ομώνυμου Δήμου, στον οικισμό Κρωβύλης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, και στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Κομοτηνής.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, οδηγούνται στη θανάτωση χίλια περίπου ζώα.
Η εξέλιξη, που σημειώνεται στο χρονικό όριο των 40 περίπου ημερών χωρίς κρούσμα, οπότε και θα σηματοδοτείτο η άρση των μέτρων των ζωνών επιτήρησης, συνιστά πισωγύρισμα και σημαίνει την εκ νέου λήψη μέτρων.
Ένα από αυτά, η απόρριψη, αντί για διάθεση, των προϊόντων από τα σφάγια – έντερα, συκώτια – που αποτελούν πρώτες ύλες για εδέσματα εν όψει Πάσχα, των ζώων που εκτρέφονται σε μονάδες εντός ακτίνας δέκα χιλιομέτρων από τις εστίες των κρουσμάτων.
Πάντως, οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο επλήγη τους προηγούμενους μήνες από τη συγκεκριμένη ζωονόσο, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη & Kinsen: Πρώτη φορά πραγματοποίησε Πασχαλινό Bazaar 2026 με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish
- Μπάσκετ: Στους τελικούς του FIBA Europe Cup ο ΠΑΟΚ
- ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων
- Freskon 2026: Εκεί όπου κλείνονται οι συνεργασίες στον κλάδο των φρέσκων φρούτων & λαχανικών
- Σπορόφυτα, Τριανταφυλλιές, αρωματικά φυτά και ο,τι χρειάζεται ο κήπος σου! (2026)











