Μαγνησία: Τέσσερα νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων - Αυστηρά μέτρα επιτήρησης και μετακινήσεων από το ΥΠΑΑΤ
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κτηνοτροφία
Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων έχουν εντοπιστεί σε κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις τοπικές αρχές και στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Οι εστίες εντοπίστηκαν συγκεκριμένα στο Παλιούρι, τον Αλμυρό, τον Ριζόμυλο και τα Μελισσάτικα, ενώ οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προχωρούν ήδη σε εκτεταμένες υγειονομικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το σύνολο των αιγοπροβάτων που θα θανατωθεί στις προσβεβλημένες μονάδες ανέρχεται σε περίπου 1.300 ζώα. Η απόφαση είναι υποχρεωτική, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 για τις μεταδοτικές ζωονόσους και του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων, που προβλέπει την άμεση εξόντωση των προσβεβλημένων και ύποπτων για μόλυνση ζώων.
Αυστηρά μέτρα επιτήρησης και μετακινήσεων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νοσήματος:
- Πλήρης απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας (ακτίνα 3 χλμ από τις εστίες) και επιτήρησης (10 χλμ από τις εστίες).
- Εντατικοί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία σε οχήματα μεταφοράς ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης.
- Χρήση drones σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, για την εναέρια επιτήρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου και την αποτροπή παράνομων μετακινήσεων.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Παρουσία του Τάσου Μπαρτζώκα στην ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου της Μονής Παναγίας Δοβρά
- Νέοι Γεωργοί: Αναρτήθηκε από το ΥΠΑΑΤ η τροποποιητική απόφαση για δράσεις κατάρτισης
- Νεκρός εντοπίστηκε ο 44χρονος ψαράς που αγνοούταν από χθες στη Ν. Αχαϊα
- Το ελληνικό ακτινίδιο ενισχύει τη θέση του στις παγκόσμιες αγορές
- Π.Ε. Ημαθίας: Ενημέρωση για το πρόσφατο κλείσιμο αγροτικού δημοτικού δρόμου στη θέση «Γκέκα» στα Παλατίτσια











