Ευλογιά αιγοπροβάτων: 500.000 θανατώσεις, χωρίς αποτέλεσμα – Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), διαψεύδει την κυβερνητική αδράνεια
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κτηνοτροφία
Ευλογιά αιγοπροβάτων: 500.000 θανατώσεις, χωρίς αποτέλεσμα – Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), διαψεύδει την κυβερνητική αδράνεια
Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Σχεδόν 500.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της ευλογιάς αιγοπροβάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου. Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία οδηγείται σε αδιέξοδο, χιλιάδες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική που αποδεικνύεται αναποτελεσματική και κοινωνικά καταστροφική.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), με επίσημη επιστημονική γνωμοδότηση ( 28 Ιανουαρίου 2026), καταρρίπτει πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί «ανύπαρκτου» ή «επικίνδυνου» εμβολίου. Η EFSA επιβεβαιώνει ότι:
- υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια για την ευλογιά αιγοπροβάτων,
- είναι ασφαλή, με ήπιες και παροδικές παρενέργειες,
- και ο εμβολιασμός μειώνει δραστικά τη διασπορά της νόσου,
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της υψηλής πυκνότητας εκτροφών, η EFSA επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός – στοχευμένος ή και ευρύτερης κλίμακας – αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για τον έλεγχο της επιδημίας.
Παρά τα ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση επιλέγει να συνεχίσει μια πολιτική μαζικών θανατώσεων χωρίς στρατηγική πρόληψης, μετατρέποντας την ευλογιά αιγοπροβάτων σε μια διαρκή επιζωοτία, με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και παραγωγικό κόστος.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Artozyma 2026 – Ανάδειξη του τρίπτυχου επιχειρηματικότητα, καινοτομία και δημιουργία (Video-Photos)
- Τζάκρη: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τον εθνικό στόχο της συμμετοχής των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία»
- Δεν έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία? Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης
- Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε περιοχές που έχουν πληγεί από την ευλογιά
- Ανακοίνωση – Σύνθεση Γραμματείας ΝΟΕΣ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ημαθίας











