Επιστρατεύονται κατσίκες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κτηνοτροφία
Η πληγή των δασικών πυρκαγιών είναι ένας χρόνιος εφιάλτης για την Πορτογαλία. Για να τον αντιμετωπίσει, η κυβέρνησή της πλέον έχει αναλάβει μια εκστρατεία, που σε συνδυασμό με το γενικότερο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει συμφωνίες με πολλούς παραγωγικούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η κτηνοτροφία και η χρήση των ζώων για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Το παράδειγμα είναι απτό: στην κοινότητα Βερμέλιους, δίπλα σε δασική περιοχή στα νότια της χώρας, οι τοπικές δασικές αρχές χρησιμοποιούν 150 κατσίκες ως χορτοκοπτικά. Τα ζώα τρώνε τα ζιζάνια και κάθε άλλου είδους δασική βλάστηση, μειώνοντας το υπερβάλλον ποσοστό καύσιμης ύλης, που θα μπορούσε να συδαυλίζει τις πυρκαγιές.
Όπως πληροφορεί η εφημερίδα The New York Times, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται από τη δασική υπηρεσία το 2018. Στο αρχικό σχέδιο είχαν εγγραφεί σαράντα και πλέον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τα 10.800 κεφάλια. Στόχος τους ήταν να μετατραπούν περίπου 2.700 εκτάρια επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιών εκτάσεων σε αντιπυρικές ζώνες.
Το πρόβλημα όμως στην εφαρμογή του σχεδίου δεν ήταν η χρηματοδότησή του, αλλά η απροθυμία των βοσκών να παραμείνουν αποκλειστικά σε εκείνην την περιοχή, επιτελώντας αυτήν τη δραστηριότητα, με τόσο μικρές αποζημιώσεις. «Αποδείχθηκε δύσκολο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά και να ζούνε στις δύσβατες περιοχές εκείνες», εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης της Φύσης και των Δασών Νούνου Σεκέιρα.
Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και πως θα ικανοποιηθούν όλα τα παράπονα, προκειμένου το σχέδιο τούτο, που τώρα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, να γίνει πραγματικότητα στο σύνολο της χώρας, η οποία κάθε χρόνο δοκιμάζεται από πυρκαγιές, που μειώνουν τις δασικές εκτάσεις της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Καστοριά: Χειροπέδες σε δυο άτομα για διακίνηση 240 λίτρων λαδιού αμφιβόλου ποιότητας
- Αμυγδαλιά: Βήμα προς βήμα η συγκομιδή της
- Στρατηγική συνεργασία ΔΥΠΑ – Alfa Wood Group - Δημιουργία νέας ειδικότητας με εξασφαλισμένη απασχόληση
- Ελληνογερμανικές ημερίδες ενημέρωσης e-ΕΦΚΑ & DRV στην Καβάλα 14-16 Οκτωβρίου 2025
- Επίσκεψη του ΥφΑΑΤ Γιάννη Ανδριανού στην Αλεξανδρούπολη και εγκαίνια της 28ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών