Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Οι κτηνοτρόφοι στα Θεσμοφόρια στην Αττική

Μετά από εννιά (9) χρόνια κατάφερε η Δημόσια Διοίκηση να οργανώσει μια γιορτή Θεσμοφορίων στην Αττική. Με πρόταση της Δρ Αικ Πολυμέρου-Καμηλάκη (π Δ/ντριας Λαογραφίας Ακαδημίας), που ασπάσθηκε η κα Α. Γκερέκου (πρόεδρος ΕΟΤ), διοργανώθηκε από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια, μια γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η Ελληνική Βουλή με πρόταση του τότε ΥπΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρη ψήφισε τον Νόμο 4235/11-2-2014, όπου στο Άρθρο 57-Θεσμοφόρια, αναγράφεται: «Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θεσμοθετούνται εκδηλώσεις αποκαλούμενες Θεσμοφόρια, με σκοπό τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής και την ανάδειξη των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Τα Θεσμοφόρια διοργανώνονται σε όλη τη Χώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή/και τις Περιφέρειες ή/και τους Δήμους, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, επιμελητήρια και λοιπούς τοπικούς φορείς. Εορτές για την ανάδειξη προϊόντων του αγροτικού τομέα, που ήδη διοργανώνονται ανά τη Χώρα, μπορεί να οργανώνονται και λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του θεσμού των Θεσμοφορίων. Για τη διάκριση του θεσμού των Θεσμοφορίων από άλλες εκδηλώσεις, κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις του ν. 4072/2012 (Α΄86), δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το ΥπΑΑΤ».

Το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια περιλάμβανε πολλές και διαφορετικές ομάδες εκδηλώσεων, όπως:

28 Εκπαιδευτικά Βιωματικά εργαστήρια στο Πάρκο Τρίτση (16-24/9/2023)

Μια Ωδή στην Γη, ένα μουσικό χορόδραμα, στο Αττικό Άλσος (17/9/2023)

Ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της» στην Παλαιά Βουλή, (19/9/2023)

Μουσικοχορευτική-γαστρονομική «Παράδοση & Αττική Γη», Κερατσίνι (20/9/2023)

Ελληνικό πρωϊνό Αττικής Γης με το ΞΕΕ στον Άλιμο (21/9/2023)

Θεατρική-μουσική εκδήλωση Physis Gaia Project, στο Πεδίον Άρεως (23/9/2023)

Γευστικές εμπειρίες «Attica Molecular Mixology» με πρωτότυπα κοκτέϊλ (24/9/2023)

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος μετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια με:

  1. 19/9/2023. Εισήγηση της κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου, Μενίδι, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στην ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της» στην Παλαιά Βουλή, με τίτλο «Ισορροπία-αειφορία περιβάλλοντος στην Αττική».
  2. 23/9/2023. Εργαστήριο για ενηλίκους στο Κέντρο Γης-Πάρκο Τρίτση με θέμα «Τα αγροτικά επαγγέλματα και ειδικότερα η κτηνοτροφία» με συντονίστρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο.
  3. 24/9/2023. Εργαστήριο για παιδιά στο Κέντρο Γης-Πάρκο Τρίτση με αντικείμενο την παρασκευή κρέμας με γάλα παραγωγής μας, με μαγείρισσα την κα Κατερίνα Κοντογιάννη, από το Μενίδι.

Τα Θεσμοφόρια ήταν στην Αρχαία Ελλάδα μια γιορτή που υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και τιμούσαν τη Θεσμοφόρο Δήμητρα. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται Θεσμοφόρος Δήμητρα. Προς τιμήν της οι Αθηναίοι καθιέρωσαν τα ετήσια Θεσμοφόρια, όπου μεταξύ άλλων ελεγχόταν η ποιότητα των τροφίμων.

Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Μερικά από όσα ακούσαμε από την κα Μάγδα Κοντογιάννη-6932094231 στις τρείς δραστηριότητες που μετείχε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής είναι:

Ο αγρότης, δηλαδή ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς και ο δασοκόμος είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας, καθόσον η δράση του καλύπτεται από μεγάλες αβεβαιότητες. Στην Αττική έχουμε 3000 ενεργούς κτηνοτρόφους σε 1800 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με 200.000 περίπου αίγες και πρόβατα και 4.000 αρμεγόμενες αγελάδες. Επί πλέον εκτρέφονται πολλά πουλερικά και μερικά κοπάδια με γουρούνια.

Οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, και όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το οικονομικό, το τεχνολογικό κλπ. Η θεώρησή μας πρέπει να είναι ολιστική, όπως όλος ο κόσμος μας.

Για την φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρκεί να υπάρχουν μόνο κατσίκες, πρόβατα, αγελάδες ή άλλα παραγωγικά ζώα, που να βόσκουν με κανόνες, αλλά χρειάζονται οπωσδήποτε και βοσκοί, και αγροτικές κοινωνίες.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε δύο καταστροφικές πυρκαγιές στην Πάρνηθα. Όταν το βουνό το διαχειρίζονταν τα Αρβανίτικα και τα Σαρακατσάνικα τσελιγκάτα, τα βουνά της Αττικής ήταν αειφόρα και δεν καίγονταν. Επίσης η καλή διαβίωση των ζώων ήταν εξασφαλισμένη στην εκτατική κτηνοτροφία, το επίπεδο ανοσίας ζώων και ανθρώπων ήταν επαρκές, το φυσικό περιβάλλον το πρόσεχαν χιλιάδες άμισθοι «πυροφύλακες»-βοσκοί, η φροντίδα του περιβάλλοντος ήταν ενσωματωμένη στην τοπική πολιτιστική μας παράδοση και τα ζωικά προϊόντα ήταν μεγάλης αξίας για τους ανθρώπους. Αν με ρωτούσατε σαν πολίτη της Αττικής θα σας έλεγα ότι προτιμώ τα φύλλα του δάσους να τα φάνε τα πρόβατα και τα κατσίκια, παρά να καεί και να καταστραφεί όλο το δάσος από τις πυρκαγιές.

Όπως έδειχνε το εγχειρίδιο της ΕΔΟΚ «Sighed by nature» που μοίρασε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, με την βόσκηση τα πρόβατα και τα κατσίκια καθαρίζουν την βλάστηση, αναζωογονούν την γη, μεταφέρουν τους σπόρους και έτσι βοηθούν στην διατήρηση και αναπαραγωγή των πολύτιμων φυτών και της βιοποικιλότητας της Μεσογειακής φύσης. Τα μετακινούμενα ζώα (χειμαδιά-θερινά λιβάδια) προσαρμόζονται απόλυτα στην βοσκοϊκανότητα των Ελληνικών εδαφών, ανοίγουν δρόμους μέσα στην φύση σε δύσβατες περιοχές που λειτουργούν και ως ζώνες πυροπροστασίας. Και μην ξεχνάμε η μεγάλη τσιμεντούπολη της Αττικής απαιτεί υγιή και ζωντανή ύπαιθρο για να υποστηριχθεί και να επιβιώσει.

Η απαξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και ειδικότερα των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και η απαράδεκτη έλλειψη σεβασμού των βοσκών, αλλά και οι απερίγραπτες δυσκολίες άσκησης του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, μειώνουν συνεχώς τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους.

Οι μονάδες παραγωγής ζωικών αγροτικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται και οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Μόνο τα έτη 2021 & 2022 είχαμε την εγκατάλειψη 13.143 οικογενειακών εκμεταλλεύσεων κτηνοτρόφων στην Ελλάδα. Και τα παιδιά των κτηνοτρόφων δεν γίνονται κτηνοτρόφοι.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής το 2021 με ευρεία ανοικτή διαβούλευση και πολλές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις διαμόρφωσε την πρόταση «ΟΡΑΜΑ 2040». Εκτιμήθηκε ότι ο ορίζοντας πρέπει να είναι το 2040 ώστε να προλάβουν να μπουν κατάλληλα μαθήματα στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, αλλά να προετοιμαστούν και στην επιστημονική κοινότητα για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην ζωή στον πλανήτη μας και στην περιοχή μας.

Επίσης το 2021 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και στο τεύχος ΕΛΛΑΔΑ 2021 περιλαμβάνονται άρθρα μελών μας για την φροντίδα του περιβάλλοντος στο νέο καθεστώς της κλιματικής κρίσης.

Το 2022 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής διαμόρφωσε το νέο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ για την ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ», ώστε να συμβάλλει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το νέο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040» (Βρυξέλλες, 2022).

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής πραγματοποίησε πάνω από 248 διαδικτυακές συζητήσεις που βρίσκονται όλες σαν βιβλιοθήκη στο facebook.

Στις 13/10/2023, 14.00, στο ΟΣΥ (Γκάζι) θα παρουσιασθεί το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας», στις 18/10/2023, 20.00 προσκαλούνται όλοι διαδικτυακά στην Παγκόσμια Ημέρα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ και στις 22/10/2023, 10.00, στην Λαχαναγορά Ρέντη Αθηνών θα δοκιμάσουμε το τυρί που θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι της Αττικής

Τεράστια επιτυχία σε νεόφυτη φάρμα - Δες πως τα κατάφερε! (Βίντεο)

Ακόμα ένας ευχαριστημένος παραγωγός που βρήκε την λύση στην εμπειρία και στα προϊόντα της Sidiropoulos Fertilizers!

Δες το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=fhDxCYSk_YA&ab_channel=SidiropoulosFertilizers

Πρόσφατα, είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Παραγωγό κ.Αποστόλη Βαλκάνα. O παραγωγός ακτινιδιάς κ.Αποστόλης κατάφερε να “ξεκολλήσει” την ανάπτυξη των φυτών του! Όταν τα φυτά σου αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης, οι γεωπόνοι της Sidiropoulos Fertilizers είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Αν είσαι παραγωγός αξίζει να επικοινωνήσεις με τους γεωπόνους της Sidiropoulos Fertilizers      

και να βιώσεις μια διαφορετική εμπειρία συνεργασίας με τους γεωπόνους της.

Κάλεσέ τους στο 6983272492 (όλο το 24ωρο) ή στο 23310-29503 (Δευ με Παρ 08:00 με 16:00)

Μάθε περισσότερα στο Agrosidiro.gr

 

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων :Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Οδηγίες προς τους πολίτες

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Οδηγίες προς τους πολίτες

 

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 06/25.09.2023), που ισχύει από τη Δευτέρα 25/09/2023.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

 

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

-Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

- Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

 Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

- Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

         

Εργάτες γης: Έρχεται νομοσχέδιο που θα λύνει το πρόβλημα - Δηλώσεις Αυγενάκη στο Creta

Τις προσπάθειές του να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Την εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης αναζητεί με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε δηλώσεις του στην Τηλεόραση CRETA, ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε πως αναζητείται λύση στο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, με το ΥΠΑΑΤ να προσανατολίζεται και στους μετανάστες που μένουν παράνομα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση φακέλων για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες.

«Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.α.. Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης, γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε:

«Επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε μόλις την Παρασκευή με τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.

«Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο», σημείωσε ο κ, Αυγενάκης.

«Θέλουμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε σε αυτό το αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό το λόγο κινούμαστε σε δύο επίπεδα», τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, δίνοντας λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.