Λιβανός : Ευελιξία και ταχύτητα για την ένταξη περισσότερων παραγωγών και πυρόπληκτων αγροτών στα προγράμματα χρηματοδότησης
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προγράμματα
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει o YΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και ειδικότερα, με τον Regional Mandate Officer του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) κ. Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο, τον EIF Director & Head of Mandate Management κ. Jubert Cottogni και τον Head o Division, Mandate Management, Southern & Western Europe κ. Gianluca Massimi, παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστα Μπαγινέτα.
Συζητήθηκε διεξοδικά το πλαίσιο υλοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΕΑΑ, η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).
Ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης και μέγιστης ευελιξίας – αποδοτικότητας εκ μέρους του ΕΤαΕ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία περισσότεροι παραγωγοί και να ενταχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης για την κατασκευή κτιρίων, την αγορά εξοπλισμού καθώς και ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου, ακόμα και για κεφάλαιο κίνησης.
Η ανάγκη αυτή, όπως τόνισε, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά και τους πυρόπληκτους παραγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΑ 2014-2020 συμμετέχει στο ΤΕΑΑ, με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων για τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τις Τράπεζες Eurobank, Procredit, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Τα δάνεια χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους και συγκεκριμένα με χαμηλότερα επιτόκια, χαμηλότερες διασφαλίσεις και μειωμένα έξοδα φακέλου. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ, που οδηγεί στη δυνατότητα χορήγησης δανείων έως και 480 εκατ. ευρώ.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ ΧΑΝΙΑ 2025
- ΚΕΟΣΟΕ: Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους η Γενιά Ζ πίνει λιγότερο αλκοόλ
- Άρση της «άνισης μεταχείρισης» της Σαμοθράκης στο Πρόγραμμα Leader, ζητά ο δήμαρχος από το ΥΠΑΑΤ
- Νέες εξελίξεις για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ
- Ημερίδα του Συλλόγου Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα