Συνάντηση εργασίας για τη στρατηγική ανάπτυξης του Κρητικού Αμπελώνα
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προγράμματα
Μια ιδιαίτερα ουσιαστική συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τον Κρητικό Αμπελώνα και τη στρατηγική ανάπτυξής του πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον αγροτικό, ερευνητικό και οινοποιητικό τομέα, καθώς και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή αμπελουργών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, καθώς και των αναπτυξιακών οργανισμών της Περιφέρειας. Στόχος της ομάδας είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.
Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ενίσχυση του Κρητικού Αμπελώνα και των προϊόντων του (κρασί, σταφίδα, τσικουδιά, επιτραπέζιο σταφύλι), που συνιστούν ισχυρό πυλώνα του αγροδιατροφικού τομέα του νησιού. Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της παραγωγής με έμφαση στη βιωσιμότητα, την ποιότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξωστρέφεια.
Στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκεται η ανάγκη αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, η στήριξη ενεργειακών παρεμβάσεων (όπως η εφαρμογή net metering), και η διεκδίκηση νέων αδειών φύτευσης με ισότιμους όρους για την Κρήτη. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της προβολής του Κρητικού κρασιού μέσα από εκθέσεις, γαστρονομικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες.
Η συνάντηση αποτελεί την αφετηρία για έναν ευρύτερο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη και προστασία του Κρητικού Αμπελώνα, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας και της ανταγωνιστικότητάς του στο μέλλον.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Χανίων Χρύσα Μαρκάκη – Χαριτάκη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος διασύνδεσης του Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό, Σπύρος Μπαλαντίνος.
Από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο Γιώργος Δούπης, ερευνητής με εξειδίκευση στην Αμπελουργία, από το ΙΤΕ ο Καθηγητής Κρίτων Καλαντίδης, ο επίκουρος καθηγητής της σχολής Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ Μανώλης Κονταξάκης. Από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός η Γεωργία Σγουρού, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ο Γιάννης Χανιωτάκης και από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ο Νίκος Μηλιαράκης.
Από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας μετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα Υψηλάντης Κωνσταντίνος, ο Κων/νος Φωτάκης, Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου ο διευθυντής Νίκος Δασκαλάκης, από το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων ο Διαχειριστής, Μιχάλης Καθαράκης και η Γεωργία Καπελλάκη και τα στελέχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου Ελένη Δρακωνάκη και Γεωργία Φιορέντζη, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χανίων ο Γιώργος Λυμπινάκης και από την Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου οι Νίκη Ταβερναράκη και Δούκας Αργυρίου.
Από τους Αγροτικούς Συλλόγους – Συνεταιρισμούς συμμετείχαν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ο Τάσος Βρέντζος πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ηρακλείου και από το Δίκτυο οινοποιών ο πρόεδρος Στέλιος Ζαχαριουδάκης, ο Αντώνης Λουλούδης αντιπρόεδρος και το μέλος Ζαχαρίας Διαμαντάκης.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Συλλήψεις και πρόστιμα από την Πυροσβεστική, για φωτιές και θερμές εργασίες στην ύπαιθρο
- Τα ιταλικά κρασιά βλέπουν την κρίση να έρχεται: «χρειαζόμαστε 7 έως 8 εκατομμύρια εκατόλιτρα λιγότερα» μειώνοντας τις αποδόσεις και παγώνοντας τις νέες φυτεύσεις
- Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις των κηπευτικών
- Αρκούδα αναστατώνει χωριά στα ορεινά των Τρικάλων
- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνάντηση για το Ειδικό Πρόγραμμα Γεωργικής Έρευνας για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, στη Νάουσα