Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Έχουν ψυχή, το λέει η καρδιά τους, είναι οι αγρότες της Πέλλας και παλεύουν στο δρόμο της επιβίωσης (Videos & Photos)

Αγώνα επιβίωσης κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνουν οι αγρότες της Πέλλας, καθώς περισσότερο από δύο βδομάδες βρίσκονται με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο δρόμο, και μάχονται για την δικαίωση των αιτημάτων τους.

Ρεπορτάζ : Βοργιάδης Χρήστος

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όπως αναφέρει με δηλώσεις του στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ , ο Λευτέρης Καρφιτσόπουλος από τη Μηλιά Αλμωπίας, «δημιουργήθηκε χτες νέο μπλόκο με παρουσία αρκετών τρακτέρ, αφού προηγήθηκε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας αγροτών της περιοχής στην πόλη της Αριδαίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στην είσοδο της Αριδαίας, όπου είναι το σημείο συγκέντρωσης των αγροτών , καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.» και προσθέτει «Χτες με -7 βαθμούς κελσίου ήρθαν αρκετοί συνάδελφοι μας από τα ορεινά χωριά της περιοχή αψηφώντας το τσουχτερό κρύο. Ζητούμε πέρα από τα διαχρονικά προβλήματα (αναθεώρηση κανονισμού ΕΛΓΑ, πετρέλαιο, κόστος παραγωγής κ.α.) να δοθούν λόγω της απώλειας εισοδήματος αποτέλεσμα της ουκρανική κρίσης, τα 72,7 ευρώ / στρέμμα, όπως δόθηκαν σε όσους ανήκαν σε ομάδες παραγωγών που εφάρμοζαν το 2022 επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Επίσης , για τις ζημιές από τις άκαιρες βροχοπτώσεις , να αποφευχθούν λάθη παρελθόντων ετών , απορρίπτοντας ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών οι οποίες συγκομίζονται την ίδια περίοδο, με ποικιλίες που εντάσσονται στη περιβόητη λίστα των αποζημιωθέντων.» και σχετικά για την καλλιέργεια του κερασιού αναφέρει «έπρεπε ήδη να ενταχθεί στα προϊόντα που πρόκειται να ενισχυθούν και όχι ακόμη να συζητιέται. Τέλος, τα πορίσματα που αφορούν τις μεσοπρώιμες ποικιλίες κερασιών, δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών που υπήρξαν, είναι σαν τεχνηέντως να τα πετάξαν από έξω, καθώς τα ποσοστά ζημιάς αλλά και τα κιλά είναι μηδενικά.»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στην Δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας και συγκεκριμένα στο μπλόκο αλυσίδα βρέθηκε η κάμερα της IMATHIOTIKIGI.GR όπου και κατέγραψε τις δηλώσεις αγροτών της περιοχής της Άρνισσας και περιχώρων , οι οποίοι βρίσκονται αρκετές μέρες στο δρόμο και διαμαρτύρονται για την απαξίωση που βιώνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αρνείται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα τους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Συναντήσαμε ανθρώπους με πυγμή, μορφωμένα παιδιά, με περίσσια δύναμη αλλά συγχρόνως και παιδεία , τα οποία με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, με τσουχτερό κρύο, παραμένουν όλη την μέρα αλλά και ξενυχτούν στο δρόμο , δίπλα στις περιουσίες τους , στα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα(περίπου 100-120) , για να τα προσέχουν, αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν, για να εφοδιάζουν την αγροδιατροφική αλυσίδα με φρούτα και να φέρνουν έσοδα στο κράτος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η πολιτεία όμως, τους γυρνά επίμονα την πλάτη, τους εμπαίζει, τους ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο και από την δύσκολη εργασία τους.

Αυτοί, μη θέλοντας να ενοχλούν τους διερχόμενους συμπολίτες τους , αρκούνται μόνο σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν το βάζουν κάτω , μάχονται μέχρι τέλους, μέχρι την δικαίωση τους.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις των αγροτών στο link https://www.youtube.com/watch?v=uQtA5R58qKs&t=133s

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τέλος επισκεφτήκαμε , τους αγρότες στον κόμβο του Μεσημερίου Έδεσσας , επίσης στην μεγάλη πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας , με περίπου 150 τρακτέρ παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου, πραγματοποιώντας και αυτοί κάποιες ολιγόλεπτες συμβολικές διακοπές της κυκλοφορίας και παραμένοντας ακόμη και την νύχτα στο δρόμο, δίνουν για περισσότερο από δύο βδομάδες τη δική τους μάχη, κατά κύριο λόγω ενασχολούμενοι με την καλλιέργεια της κερασιάς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δείτε τι μας ανέφεραν οι κερασοπαραγωγοί στο βίντεο που ακολουθεί

Η υπερφόρτωση του κόστους στέγασης είναι πιο διαδεδομένη στις πόλεις

Το 2021, το 10,4% του πληθυσμού της ΕΕ στις πόλεις ζούσε σε νοικοκυριό που επηρεαζόταν από την υπερφόρτωση του κόστους στέγασης , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές περιοχές ήταν 6,2%. 

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερφόρτωσης κόστους στέγασης στις πόλεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (32,4%), στη Δανία (21,9%) και στην Ολλανδία (15,3%). Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις της Λιθουανίας, της Μάλτας και της Ουγγαρίας κατέγραψαν τα χαμηλότερα μερίδια (1,6%, 2,9% και 3,1% αντίστοιχα). 

Στις αγροτικές περιοχές, τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στην Ελλάδα (22,0 %), τη Βουλγαρία (13,3 %) και τη Ρουμανία (10,8 %). Τα χαμηλότερα ποσοστά υπερφόρτωσης κόστους στέγασης σε αγροτικές περιοχές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,3%), στην Ιρλανδία (1,6%) και στην Ουγγαρία (2,2%).

Το 2021, η υπερφόρτωση του κόστους στέγασης ήταν υψηλότερη στις πόλεις από ό,τι στις αγροτικές περιοχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

τίτλος=Διαδραστική δημοσίευση: Υπερφόρτωση κόστους στέγασης: πόλεις ή αγροτική περιοχή, σε %, 2021

Πηγή δεδομένων: ilc_lvho07d

Αυτός ο δείκτης αποτελεί μέρος της διαδραστικής έκδοσης Housing in Europe – 2022 , η οποία ενημερώθηκε πρόσφατα. Επισκεφθείτε αυτήν τη δημοσίευση και μάθετε περισσότερα για τη στέγαση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τον κατασκευαστικό τομέα, την ποιότητα της στέγασης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κεντρική Μακεδονία: Γνωρίζοντας τα αγροδιατροφικά προϊόντα

Γεύσεις, εικόνες και αρώματα από τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν οι συμμετέχοντες του fam trip που διοργανώθηκε από το τμήμα προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας.
 
Δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σεφ, άνθρωποι του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και στελέχη της Περιφέρειας επισκέφθηκα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας όπου και περιηγήθηκαν σε επιχειρήσεις αγροδιατροφής και οίνου έχοντας με σκοπό την αποτύπωση και διάδοση των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής.
 
«Μέσα από ένα δομημένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προγραμματισμό για το 2023 με συμμετοχή σε πάνω από 25 εκθέσεις, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, διοργάνωση fam και press trip με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση εξωστρέφειας και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.
 
Σκοπός της βιωματικής αυτής δράσης ήταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής μέσω της γαστρονομίας αλλά και των ανθρώπων που «κρύβονται» πίσω από αυτές τις δημιουργίες.
 
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας όπου δοκίμασαν τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και προϊόντα ΠΟΠ, όπως το κρασί Γουμένισσας, τα Κρασιά Νάουσας, αλλά και γεύσεις που κανείς συναντά μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το βουβάλι, το ΠΟΠ ακτινίδιο, το κεράσι Ροδοχωρίου ΠΟΠ, το τυρί μπάτζο κά.
 
Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα, ενώ σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή της Πιερίας γεύτηκαν πιάτα με την προσθήκη τρούφας από τις πλαγιές του Ολύμπου.
 
Στη Χαλκιδική γνώρισαν τα «μυστικά» του τυλίγματος στα σαρμαδάκια και γεύτηκαν εκλεκτά παλαιωμένα τσίπουρα των Σερρών και Χαλκιδικής.
 
Σειρά είχαν τα εξαιρετικά κρασιά ΠΟΠ στην Ημαθία και τη Γουμένισσα του Κιλκίς, όπως το περίφημο Ξινόμαυρο Νάουσας, αλλά και Μαλαγουζιές διαφόρων terroir και χρονολογιών, ενώ πραγματοποιήθηκε και Food & wine pairing με dry aged μοσχάρι Βεροίας.
 
Πρώτη πανελλαδικά σε παραγωγή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων «έχοντας ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%» όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπάτος.
 
Ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας, ενώ όπως είπε: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού».
 
Και συμπλήρωσε: «Διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.
 
Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο αγροδιατροφικός τομέας τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία στάθηκε ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης. «Ο αγροδιατροφικός τομέας συνιστά τον σταθεροποιητή της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και τον διεγέρτη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ο τομέας που κρατήθηκε "όρθιος" εν μέσω πανδημίας και δεν επηρεάστηκε όπως άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλη μια πρωτοποριακή λύση για όλες τις καλλιέργειες!

Το Biopron περιέχει στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων εδάφους Azospirillum brasilense και Pantora dispersa σε κοκκώδη μορφή αργής αποδέσμευσης, και εφαρμόζεται απ'ευθείας στο έδαφος.
 
Κυρίως προάγουν την δέσμευση του αζώτου στην ατμόσφαιρα και αυξάνουν τη διαθεσιμότητα του δεσμευμένου φωσφόρου στο έδαφος.
 
Δείτε το προϊόν  ΕΔΩ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.