Ξεκίνησε η συγκομιδή των κάστανων Μελιβοίας - Κατά 70% μειωμένη φέτος η παραγωγή
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
Τα κάστανα Μελιβοίας είναι μια ποικιλία που συγκομίζεται στα μέσα Οκτωβρίου.
Προέρχεται από τυχαία επιλογή σπορόφυτου στο χωριό Μελιβοία του Δήμου Αγιάς στον Νομό Λάρισας.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κουβαρά, αντιπρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, η περιοχή ήταν η πρώτη στην Ελλάδα σε παραγωγή κάστανου, αλλά φέτος ο Ντάνιελ και το υψηλό κόσμος μείωσαν την παραγωγή.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Χρήστος Ρήγας, τόνισε ότι τα κάστανα, πέρα από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έχουν πληγεί και από τη σφήκα τα τελευταία 5 χρόνια, με την παραγωγή να έχει μειωθεί φέτος κατά 70%, ωστόσο, η ποιότητα παραμένει, τόσο σε μέγεθος όσο και σε γεύση.
Ο καρπός της ποικιλίας Μελιβοίας έχει σχήμα ελλειπτικό ή τριγωνικό ή σφαιρικό, μέγεθος μεγάλο και χρώμα καστανό.
Το περικάρπιο είναι χονδρό. Η επιδερμίδα του σπέρματος είναι στυφή και εισχωρεί βαθιά στις πτυχές του σπέρματος. Τα κάστανα Μελιβοίας είναι κατάλληλα για βραστά και ψητά αλλά και για την ζαχαροπλαστική και τη βιομηχανία. Έχουν ξεχωριστή θέση στην εσωτερική αγορά αλλά και στις εξαγωγές, καθώς είναι οι πρώτοι καρποί που επιλέγονται από τους εμπόρους.
Πηγή: ertnews.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Aρχίζει το «μεγάλο κυνήγι» για την ανάκτηση των κλεμμένων επιδοτήσεων η ΑΑΔΕ
- Voucher Εργαζομένων και Ανέργων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 2000€!
- Η Κομισιόν προτείνει ένα πιο ρεαλιστικό και ευέλικτο τρόπο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων ως το 2040
- Δείτε LIVE “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ” WEB-TV
- Καλλιέργεια και Διαχείριση των Ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς στην Ελλάδα - Ημερίδα ενημέρωσης στη Βέροια