Κέλλας στο 11 ο Συνέδριο της ΓΑΙΑ Επιχειρείν: Στα συνεργατικά σχήματα το μέλλον του αγροτικού τομέα
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
Χρήστος Κέλλας στο 11 ο Συνέδριο της ΓΑΙΑ Επιχειρείν: Στα συνεργατικά σχήματα το μέλλον του αγροτικού τομέα
Έναν από τους πιο δυναμικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιφέρειας και της χώρας συνολικά χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας την αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, από το βήμα του 11 ου Συνεδρίου της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και συμπράξεων με επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μητρού λειτουργούν 196 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και είναι αναγνωρισμένες 31 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον αγροτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας. Λειτουργούν ως φορείς συλλογικής δράσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και υποδομές, και δυνατότητες εξαγωγής.
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «Οι σύγχρονες συμβάσεις περιλαμβάνουν τη συμβολαιακή γεωργία, τη συμμετοχή σε προγράμματα καινοτομίας και την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. Η γεωργία ακριβείας (μέσω αισθητήρων, δορυφορικών εικόνων και δεδομένων καιρού), πιλοτικά σε περιοχές, ενώ παράλληλα μέσω των Συνεργατικών Σχημάτων Καινοτομίας (Operational Groups), προωθείται η βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων, η προστασία του εδάφους και η μείωση του κόστους του. παραγωγής. Οι δε συμπράξεις με ερευνητικούς φορείς παρέχουν επιστημονική υποστήριξη, μελέτες και καινοτόμες πρακτικές στους αγρότες».
Για την ενίσχυση των συνεταιρισμών και των συμπράξεων, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως η μείωση κατά 50% της φορολογίας για τα μέλη συνεταιρισμών και για όσους εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα στο 10%.
Επιπλέον, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 , περιλαμβάνονται σημαντικά έργα και επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ , που περιλαμβάνουν:
- Προγράμματα για Νέους Αγρότες , ώστε να δοθεί νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα.
- Σύσταση και λειτουργία Ομάδων Παραγωγών , θεμέλιο της σύγχρονης αγροτικής επιχείρησης.
- Συνεργασίες μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων , για την προώθηση της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.
- Επενδύσεις στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων , που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας.
- Σχέδια Βελτίωσης θερμοκηπίων , με 50% επιδότηση και μόλις 15% ίδια συμμετοχή, που καθιστούν τις επενδύσεις προσιτών και αποδοτικών.
Συνεταιριστικά Παραδείγματα και Σύγχρονες Συμπράξεις
Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Τα συνεταιριστικά παραδείγματα και οι συμπράξεις δεν αποτελούν μόνο επιλογή — αλλά αναγκαιότητα. Είναι η απόδειξη ότι όταν τα παράγωγα ενώνουν τις δυνάμεις τους, έχουν οικονομίες κλίμακας, αυξάνουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ και δίνουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ο Κέλλας ανέφερε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βέροιας “VENUS GROWERS” ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδείγματα συνεταιριστικών οργανώσεων, στη ZEUS Ακτινίδια Α.Ε., που αποτελεί πρότυπο συνεργατικής επιχείρησης στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Θεσσαλονίκης που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των αγροτών της περιοχής.
Παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία
Η Κεντρική Μακεδονία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τα προϊόντα της – κυρίως νωπά φρούτα, μεταποιημένα τρόφιμα και κρασιά – εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες. Οι κυριότερες αγορές περιλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ιταλία, την κεντρική Ευρώπη, την Πολωνία, τις Κάτω Χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Ιαπωνία, καθώς και τις αναδυόμενες αγορές όπως τον Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις χώρες της Μέσης. Ανατολής.
Τα κύρια Αγροτικά Προϊόντα που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία είναι μεταξύ άλλων το ρύζι (86,94% της συνολικής παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα), τα οστρακοειδή ξεπερνά το 90%, το βουβαλίσιο γάλα σε αποκλειστική παραγωγή, τα οπωροφόρα φρούτα (65% όπως ροδάκινα, κερασια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα και ακτινίδια), αλλά και καπνό (53,88%).
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα για λήξη της θητείας του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΓΣΕΕ: Να σταματήσει η γενοκτονία των αθώων στη Γάζα, ανθρωπιστική βοήθεια τώρα!
- Γιατί η τσουκνίδα είναι ωφέλιμο φυτό;
- Η PJ Condellis SA στις Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ στο Περιστέρι σε περιμένει!
- Ανακοίνωση του Προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε για έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου