Κώστας Σκρέκας στο Μπενάκειο Ινστιτούτο: «Η ανθρωπότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο»
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Προϊόντα
«Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η ανθρώπινη κοινότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας την Παρασκευή στην εκδήλωση «Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life Pure Agro H20».
Σήμερα, στην Ελλάδα το 81% του νερού που χρησιμοποιούμε κατευθύνεται στις αγροτικές καλλιέργειες και την άρδευση, είπε ο Υφυπουργός και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θαλασσινό νερό έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές έως και τα 130 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, λόγω της επέκτασης του φαινομένου της υφαλμύρωσης.
Γι ́αυτό άλλωστε, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. Οι κύριοι πυλώνες αυτού του σχεδίου είναι οι δράσεις για την εξοικονόμηση της χρήσης νερού, όπως τα νέα αρδευτικά συστήματα και η κατάργηση των
παλαιών μεθόδων ποτίσματος. Σημαντικά είναι και τα νέα έργα υποδομής στα αρδευτικά δίκτυα, ώστε να μειωθούν οι απώλειες που κατά περίπτωση ξεπερνούν ακόμα και το 40%.
Χρήσιμο εργαλείο είναι και η γεωργία ακριβείας, καθώς βοηθά τον αγρότη στην εξορθολογισμένη χρήση εισροών όπως είναι τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για την εξάλειψη της σπατάλης του πολυτιμότερου αγαθού για την ανθρωπότητα που είναι το νερό.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Αγροτικά νέα: Ποιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
- Για τα προβλήματα με την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να γίνει μια κοινή σύσκεψη με το Υπ. Οικονομικών
- Ο Ολυμπιακός χωρίς Γκαρθία και Έσε απέναντι στην Κηφισιά
- Αγρότες Κρήτης στη συνάντηση με Χατζηδάκη-Τσιάρα: Μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν έως τέλη Νοέμβρη να πληρώσουν τη βασική ενίσχυση
- Τάσος Μπαρτζώκας: Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση αποκαθιστά την ισότητα και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γίνονται πράξη











