Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζει τον εξοπλισμό Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΑΠΘ

Στην αναβάθμιση του εξοπλισμού Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο ΑΠΘ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνολικούς πόρους περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά“η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται σταθερά στο πλευρό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Έχουμε ήδη εξοπλίσει εργαστήρια, έχουμε εκσυγχρονίσει υποδομές και έχουμε χρηματοδοτήσει δράσεις αναβάθμισης των τριών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, από το νέο ΕΣΠΑ ήδη έχουμε ανακοινώσει σειρά χρηματοδοτήσεων, προκειμένου τα Πανεπιστήμιά μας να γίνουν πιο προσβάσιμα και πιο φιλικά στα άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης χωρίς τον παραμικρό αποκλεισμό. Με τη νέα απόφασή μας ικανοποιούμε ένα πολύ σημαντικό αίτημα του ΑΠΘ για τη συνολική αναβάθμιση του εξοπλισμού του, που αφορά στην πληροφορική και τις επικοινωνίες. Πρόκειται γι’ ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών στην εκπαίδευση και παράλληλα για ένα σπουδαίο βήμα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Πανεπιστημίου. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο, η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα μας έχει συνεπείς αρωγούς σε όλες τις ανάγκες της και στη διαρκή προσπάθεια για να παρέχει τις πλέον σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης, τόσο στους φοιτητές, όσο και στο προσωπικό του Ιδρύματος. Στη νέα εποχή της εκπαίδευσης φροντίζουμε ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να έχει όλα τα μέσα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει”.

Στο έργο της αναβάθμισης του εξοπλισμού Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΑΠΘ περιλαμβάνονται τα εξής:

1.Δημιουργία και πλήρης εξοπλισμός 41 σύγχρονων χώρων διδασκαλίας και συνεργασίας με προηγμένα οπτικοακουστικά συστήματα για την υποστήριξη υβριδικής και εξ αποστάσεως μάθησης.

2.Αναβάθμιση 25 υφιστάμενων αιθουσών διδασκαλίας με συμπληρωματικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων υποτίτλων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.

3.Παροχή λειτουργικών εργαλείων επικοινωνίας για τα μέλη ΔΕΠ, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών τηλεδιάσκεψης και διαδραστικών εφαρμογών, για την ενίσχυση της διάδρασης με τους φοιτητές.

4.Επέκταση του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων μέσω της ενσωμάτωσης 65 επιπλέον αιθουσών με τεχνολογία LoRa, για βελτιωμένη παρακολούθηση και διαχείριση του εξοπλισμού.

5.Αναβάθμιση του δικτύου κορμού και του δικτύου datacenters και δημιουργία νέου εφεδρικού datacenter με την προμήθεια α) 2 κεντρικών δρομολογητών, β) 20 μεταγωγέων διαφόρων τύπων και γ) ενός δρομολογητή για το εφεδρικό datacenter.

6.Δημιουργία νέου εφεδρικού datacenter, με την προμήθεια υπηρεσιών φιλοξενίας σε κέντρο δεδομένων παρόχου υπηρεσιών συνεγκατάστασης (colocation).

7.Αναβάθμιση κεντρικών υπολογιστικών υποδομών HPC & Cloud, με την προμήθεια α) 24 εξυπηρετητών διαφόρων τύπων, β) ενός Infiniband switch, γ) 2 συρταριών δίσκων για την επέκταση περιφερειακού αποθηκευτικού συστήματος, δ) 2 LTO Tape Library Expansion modules με LTO drives για την επέκταση του συστήματος αποθήκευσης δεδομένων σε ταινίες και ε) αδειών λογισμικού vGPU NVIDIA vDWS, VMware vSphere και Ubuntu Advantage.

8.Αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος αποθήκευσης δεδομένων με την αύξηση της χωρητικότητάς του, με την προμήθεια δύο συρταριών δίσκων.

9.Αναβάθμιση της ψηφιακής ασφάλειας με την προμήθεια τριών firewalls και λογισμικού προστασίας για 500 κεντρικούς εξυπηρετητές.

10.Αναβάθμιση της ψηφιακής ασφάλειας με την προμήθεια λογισμικού antimalware για 2.800 workstations.

11.Αναβάθμιση εκπαιδευτικών νησίδων υπολογιστών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στην Πολυτεχνική Σχολή με την προμήθεια 740 σταθμών εργασίας υψηλών προδιαγραφών.

  1. Άδειες λογισμικού MathType.
  2. Άδειες λογισμικού CADENCE.
  3. Άδειες λογισμικού ANSYS.
  4. Άδειες λογισμικού ERDAS.
  5. Άδειες λογισμικού ArcGIS.
  6. Άδειες λογισμικού SketchEngine.
  7. Άδειες λογισμικού Atlas.ti.
  8. Άδειες λογισμικού Autocad.
  9. Άδειες λογισμικού SPSS.
  10. Εξοπλισμός και λογισμικό α) για τη δημιουργία 12 σταθμών με 24 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ και β) για την αναβάθμιση της υπηρεσίας υποστήριξης ατόμων με αναπηρία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ.

Το 2024, η Ευρώπη ήταν η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με σαφές κλιματικό χάσμα

Η τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος καταδεικνύει σαφώς τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και την Αρκτική. Το 2024, η Ευρώπη ήταν η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, με σαφές κλιματικό χάσμα — τα ανατολικά τμήματα υπέφεραν από ακραία ζέστη και ξηρασία, ενώ τα δυτικά τμήματα ήταν εξαιρετικά ζεστά και υγρά. Παράλληλα, γνώρισε τις πιο διαδεδομένες πλημμύρες από το 2013. Η έκθεση καταγράφει επίσης ορισμένες θετικές εξελίξεις: Οι ευρωπαϊκές πόλεις γίνονται πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και το 2024 ένα πρωτοφανές ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας παραγόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο 45 %. 

Η έκθεση, που εκπονήθηκε από την υπηρεσία της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, παρουσιάζει εκτεταμένα στοιχεία σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες του περασμένου έτους στην Ευρώπη και την Αρκτική. Τα βασικά πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν: 

  • Για την ευρωπαϊκή περιοχή και για τη Μεσόγειο Θάλασσα, η ετήσια θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
  • Οι παγετώνες στη Σκανδιναβία και το Σβάλμπαρντ είδαν τους υψηλότερους ετήσιους ρυθμούς απώλειας μάζας
  • Η Δυτική Ευρώπη είδε ένα από τα δέκα πιο υγρά χρόνια που έχουν καταγραφεί
  • Η νοτιοανατολική Ευρώπη είδε βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και το ξηρότερο καλοκαίρι της σε δωδεκάχρονο δείκτη ξηρασίας
  • Στην Ευρώπη, ο αριθμός των ημερών ακραίας ζέστης και των τροπικών νυκτερινών ήταν ρεκόρ, ενώ η περιοχή που βιώνει ημέρες με θερμοκρασίες κάτω από το πάγωμα μειώνεται. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενέχουν αυξανόμενους κινδύνους για τις αστικές περιοχές της Ευρώπης. Η έκθεση ζητεί την ανάληψη επείγουσας δράσης για την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους, ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους πλημμύρας. Η δράση αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης αύξησης των ζημιών στις πόλεις από ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι έως και δέκα φορές χειρότερες έως το 2100. 

Η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία. Εργάζεται για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής άμυνας, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας της κοινότητας και τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τη στήριξη των χωρών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

Φυτοπροστασία στην Ελιά

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της Ελιάς.
 
 
 
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

Η ελληνική κομπόστα (ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού) στο στόχαστρο των Αμερικανικών δασμών - Επείγουσα δράση από την Κομισιόν ζητά ο Γ. Μανιάτης

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιάννης Μανιάτης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού, ενόψει των νέων εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Η ελληνική βιομηχανία μεταποίησης φρούτων, με αιχμή την κομπόστα ροδάκινου, αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους του πρωτογενούς τομέα, καθώς σχεδόν το 98% της παραγωγής εξάγεται. Οι ΗΠΑ αποτελούν μια από τις πιο κρίσιμες αγορές, απορροφώντας το 20% των ελληνικών εξαγωγών κονσέρβας ροδάκινου. Ήδη, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ επιβαρύνονται με δασμούς 17,5%, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση εξαιρετικά επιζήμια για τον κλάδο.

Ο Γιάννης Μανιάτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια πιθανή αποτυχία στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, μετά το πέρας της 3μηνης αναστολής δασμών που ανακοίνωσε η διοίκηση Τραμπ στις 9 Απριλίου, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς, τις οργανώσεις τους και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαίων παραγωγών, απέναντι σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η οποία επιβάλλει δασμούς 58,5% στις ευρωπαϊκές κομπόστες ενώ οι δικές της απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε., και την Κίνα, η οποία ενδέχεται να στρέψει μαζικά τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη λόγω των υψηλών αμερικανικών δασμών.

Στο πλαίσιο της ερώτησής του προς την Κομισιόν, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει τρία καίρια ερωτήματα:

• Ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να προστατέψει τον τομέα δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ήδη πληρώνουν 17,5% δασμούς στις ΗΠΑ;

• Πώς σκοπεύει να αντιδράσει στον κίνδυνο αύξησης κινεζικών εξαγωγών προς την Ε.Ε;

• Θα στηρίξει τον κλάδο απέναντι σε χώρες όπως η Τουρκία που εφαρμόζουν αθέμιτα εμπορικά μέτρα;

«Η ελληνική κομπόστα δεν είναι απλώς ένας κλάδος – είναι πηγή ζωής για χιλιάδες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα και πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς την υπονόμευση του μέλλοντος ενός τόσο δυναμικού εξαγωγικού τομέα. Η Κομισιόν οφείλει να δράσει τώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Μανιάτης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Ανάμεσα στους τομείς του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου που πλήττονται από τις πρόσφατες δασμολογικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ είναι και αυτός της κομπόστας.

Η  ελληνική βιομηχανία μεταποίησης φρούτων (ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού) χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξωστρέφεια καθώς περίπου το 98% της συνολικής εθνικής παραγωγής εξάγεται ανά τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική αγορά για τους Έλληνες μεταποιητές φρούτων, καθώς το 20% των συνολικών εξαγωγών κονσέρβας ροδάκινου έχει προορισμό την Αμερικανική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι εισαγωγές κονσέρβας από τις ΗΠΑ υπόκεινται ήδη σε δασμούς ύψους 17,5% εδώ και δεκαετίες, πράγμα που καθιστά την περαιτέρω αύξησή τους καταστροφική, ειδικά σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.- ΗΠΑ με το πέρας της 3μηνης αναστολής των δασμών που ανακοίνωσε η Διοίκηση Τραμπ στις 9 Απριλίου.

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή ερωτάται:

•           Τι μέτρα σκοπεύει να υιοθετήσει για την προστασία προϊόντων όπως αυτό της κομπόστας που υπόκειται ήδη σε δασμούς κατά την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ;

•           Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει μια πιθανή ένταση των κινέζικων εξαγωγών κομπόστας προς την ΕΕ, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες δασμοί των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Κίνα σε αναζήτηση νέων αγορών;

•           Σκοπεύει να πάρει μέτρα για τη στήριξη του κλάδου απέναντι σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία που απολαμβάνουν την ελεύθερη εισαγωγή των προϊόντων τους στη Ένωση, βάζοντας απαράδεκτους δασμούς ύψους 58,5% στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά;”

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.