Φαινόμενο «Ξερές Βέργες» σε Ροδάκινα και άλλες καλλιέργειες - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον ΥπΑΑΤ
Φαινόμενο «Ξερές Βέργες» σε Ροδάκινα και άλλες καλλιέργειες – Ενέργειες για την εξάπλωση του φαινομένου: «Να γίνει ένας σοβαρός συντονισμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο και να βρούμε λύσεις αντιμετώπισης»

Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης προχώρησε σε σειρά ενεργειών σχετικά με το φαινόμενο ξήρανσης κλαδιών (ξερές βέργες) που παρατηρείται στις Ροδακινιές και άλλες καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί ξανά από το 2023 και αυτή τη στιγμή φαίνεται να εξαπλώθηκε και εκτός της περιοχής όπου αρχικά είχε εντοπιστεί.
Προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ζήτημα και αφού ο Βουλευτής επισκέφτηκε και ο ίδιος κτήματα, όπως πρόσφατα στους Γαλατάδες, όπου είδε το πρόβλημα, προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες «ώστε να μπορέσουμε με ψυχραιμία και συντονισμό να επιλύσουμε το ζήτημα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ο Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε τη ΔΑΟΚ Πέλλας, η οποία είναι υπεύθυνη για την επισήμανση, παρακολούθηση και εξέλιξη των φυτοπαθογόνων ασθενειών των καλλιεργειών, όπου συνομίλησε και ενημερώθηκε πλήρως από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Σ. Μαρνασίδη για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα.
Από το 2023, άλλωστε, που παρουσιάστηκε το φαινόμενο, ο Βουλευτής είχε διαπιστώσει και τότε το πρόβλημα στο Πλαγιάρι και ενημερώσει τη ΔΑΟΚ Πέλλας, η οποία είχε στείλει δείγματα στο Μπενάκειο για να βρεθεί η αιτία. Με βάση τα αποτελέσματα των δειγμάτων όσον αφορά το αίτιο, είχαν εκδοθεί προτεινόμενες καλλιεργητικές πρακτικές. Τώρα, όμως, η εξάπλωση του φαινομένου προκαλεί εύλογες ανησυχίες στους παραγωγούς. Καθώς θα πρέπει πρώτα να βρεθεί η ακριβής αιτία, η ΔΑΟΚ έχει στείλει δείγματα από διάφορες περιοχές και καλλιέργειες και αναμένει τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Σχοινά και τον ενημέρωσε για το πρόβλημα, ζητώντας να γίνει ένας σοβαρός συντονισμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο, να βρούμε λύσεις αντιμετώπισης, αλλά και να υπάρξει σωστή καταγραφή των εκτάσεων που έχουν πληγεί με διασταυρωτικά φίλτρα ελέγχου, ώστε να υπάρξει διαφάνεια. Επιπλέον, ζήτησε να παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχοντας κάνει σωστή καταγραφή να στηριχθεί η τυχόν απώλεια εισοδήματος προς τους παραγωγούς.

Ο Βουλευτής δήλωσε σχετικά:
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένας σωστός, ψύχραιμος και σοβαρός συντονισμός για την αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από τα αρμόδια όργανα, όπως η ΔΑΟΚ αλλά και όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Θα συνεχίσω να έχω άμεσες επαφές τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τους αρμόδιους φορείς ώστε να μπορέσουμε με συνέπεια να προστατέψουμε την αγροτική μας παραγωγή και από αυτόν τον κίνδυνο».















