Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Χρήστος Κέλλας « Seafood Expo Global 2025» στη Βαρκελώνη - Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη εμπορική διεθνή έκθεση αλιευτικού τομέα παγκοσμίως, την « Seafood Expo Global 2025» επισκέφθηκε το διάστημα 6-8 Μαΐου στη Βαρκελώνη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Τον Υφυπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας, ο Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο Χρήστος Κρομμύδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, ο Απόστολος Αποστολάκος και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η έκθεση συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα ενδιαφέροντα δεκάδων χιλιάδων επαγγελμάτων του κλάδου των θαλασσινών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, αγοραστών και μεταποιητών.

Η ελληνική παρουσία ιχθυοκαλλιεργητών ήταν για άλλη μια φορά σημαντική με τη συμμετοχή της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), αλλά και όλων των προϊόντων του κλάδου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τελευταία στοιχεία στα προϊόντα του αλιευτικού τομέα, την επεξεργασία και τη συσκευασία. Η έκθεση παρέχει μια πλατφόρμα για δικτύωση, ανάπτυξη και συζητήσεις για όλους όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία θαλασσινών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά την παρουσία του στην «Seafood Expo Global 2025» δήλωσε:

« Στη Διεθνή έκθεση του αλιευτικού τομέα διαπίστωση για άλλη μια φορά τις μεγάλες δυνατότητες και αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι σημαντική για λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς και διατροφικούς.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο ποιότητας της ελληνικής αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή της, κάτι που θα συνεισφέρει στην επισιτιστική ασφάλεια, στην αύξηση των εξαγωγών και στη δημιουργία νέων θέσεων.

Η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει σημαντικά στο εθνικό προϊόν με τις εξαγωγές να ξεπερνά το 80% και η συνεισφορά του ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στον τομέα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 750 επιχειρήσεις, προσφέροντας εργασία σε περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας και έχει ήδη προχωρήσει στη δημοσίευση πρόσκλησης στις 23 Απριλίου για «παραγωγικές επενδύσεις στις υδατοκαλλιέργειες» συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ».

Διονύσης Σταμενίτης: «Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που εφαρμόζουμε για την ασθένεια στη ροδακινιά» - Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο που εφαρμόζουμε για την ασθένεια στη ροδακινιά»

Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παρακολούθηση της έρευνας

Στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης των ιώσεων και ακάρεων που προκαλούν παραμόρφωση στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων (βιομ. ροδάκινα, επιτραπέζια και νεκταρίνια), που εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του  Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη με εκπροσώπους του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ειδικότερα, από πλευράς Μπενακείου έγινε εκτενής ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη της έρευνας και παρακολούθησης του φαινομένου. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο ερευνάται το φαινόμενο ενώ παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Όπως τονίστηκε, η έρευνα επικεντρώνεται στον κύκλο που ακολουθεί το ακάρι στο δένδρο (πχ. χρόνος εισόδου του στους οφθαλμούς), στοιχείο που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον έλεγχο και περιορισμό του πληθυσμού του.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η έκδοση νέας οδηγίας με τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγεται. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η συνέχιση χρηματοδότησης της έρευνας από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της έρευνας, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ασθένεια, είναι εξαιρετικά κρίσιμο οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες και τις καλλιεργητικές πρακτικές που συστήνονται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Διευθύντριας του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου, Δρ. Χριστίνας Βαρβέρη, της ερευνήτριας του Τμήματος Ακαρεολογίας, Δρ. Ελευθερίας Καπαξίδη, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Αννούλας Μαυρίδου, του Προϊστάμενου του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Χρήστου Αραμπατζή, του Προϊσταμένου του Τμήματος Βιοκτόνων Προϊόντων, Βασίλειου Βάγια, της Προϊσταμένης του Τμήματος Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, Δανάης Πιταροκοίλη και του Προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Αθανάσιου Ζούνου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξέλιξη, την οποία πρωτίστως πρέπει να την προσεγγίσουμε επιστημονικά. Δίνουμε τον χρόνο που απαιτείται στην επιστημονική έρευνα, καθώς πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ασθένειας. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, εξετάζουμε και άλλες μεθόδους ώστε να δώσουμε στους παραγωγούς την επιλογή στροφής σε άλλες καλλιέργειες. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε πάνω από το πρόβλημα, δίπλα στους παραγωγούς μας αλλά και με εμπιστοσύνη στο επιστημονικό μας προσωπικό, που είναι ο οδηγός μας σε κάθε ενέργεια και απόφαση».

ΕΛΓΑ: Υποβολή αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης για απώλεια φυτικού κεφαλαίου από θεομηνία DANIEL - ELIAS

Εν αναμονή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του έτους 2023 σε περιοχές της Ελλάδας (θεομηνία Daniel, Elias), ενημερώνουμε τους πληγέντες παραγωγούς που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση, τα ακόλουθα :
 
Προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και του διοικητικού ελέγχου, για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, χορηγήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής οριστικών
δηλώσεων από Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025.
 
Η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών.
 
Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα “μεταφερθούν” στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
 
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθορίζει τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους, οι οποίοι δεν θα έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των ΚΟΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Πρώτη εκπαιδευτική δράση του έργου REGILIENCE για την κλιματική ανθεκτικότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Την πρώτη εκπαιδευτική δράση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Γιατί και Πώς Αναπτύσσονται οι Δρόμοι προς την Κλιματική Ανθεκτικότητα» συνδιοργάνωσαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και η ομάδα έργου του REGILIENCE - Regional Μονοπάτια να Κλίμα Ανθεκτικότητα ( Ορίζοντας 2020),  στη Θεσσαλονίκη.

          Με τη σταθερή δέσμευση στον σχεδιασμό και την οικοδόμηση μιας στρατηγικής κλιματικής ανθεκτικότητας στην Κεντρική Μακεδονία, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας  ( ΠΤΑ ΚΜ )  συμμετέχει ως “ ακόλουθος ” Περιφέρεια (“ follower ” region ), εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές από όλη την Ευρώπη.

          Το έργο REGILIENCE χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας “ Horizon 2020”  και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ( European Πράσινος Deal ) και την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» ( EU Mission “Adaptation to Climate Change”), ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση περιφερειακών οδών ανάπτυξης για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

          Η  εναρκτήρια εκπαιδευτική δράση του έργου REGILIENCE είχε ως την ενίσχυση της γνώσης και τον στόχο αντιμετώπισης εμπειριών σχετικά με τις πολιτικές και τις πρακτικές προσαρμογές στην κλιματική αλλαγή.  Στη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε  με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και μέσω διαδικτύου) συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς οργανισμούς και οργανισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Δήμοι Κεντρικής Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ανατολική Α.Ε., Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε., ΕΚΕΤΑ, Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.λπ.).

           Η ενεργός συμμετοχή όλων των εκπροσώπων έδωσε θετικό πρόσημο στην εκδήλωση και ανέδειξε ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση. Κατά τη διάρκειά της συνάντησης,  αναλύθηκαν βασικές έννοιες και στρατηγικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενώ παρουσιάστηκε διεξοδικά το σχετικό πλαίσιο και αναδείχθηκαν και καλές πρακτικές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

          Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Βασίλειος- Πανιώτης Λατίνος, επικεφαλής του Τμήματος Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Προσαρμογής του οργανισμού “ ICLEI -Local Governments for Sustainability - Europe” . Στην πρώτη ενότητα της δράσης παρουσιάστηκε ζήτημα της κλιματικής ανθεκτικότητας σε όλο και τοπικό επίπεδο. Ο  εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης -ΕΚΕΤΑ Χρυσόστομος Μυλωνάς παρουσίασε τις αναμενόμενες κλιματικές στρατηγικές στην Κεντρική Μακεδονία και τις προσαρμογές στο περιφερειακό σύστημα μεταφορών. Στη συνέχεια, η Δρ. Χριστίνα Παπαδασκαλοπούλου, επικεφαλής του Τμήματος Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Προσαρμογής  της “ Draxis Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Α.Ε.”,  παρουσίασε  την τρέχουσα πολιτική της Ε.Ε., τις βασικές πρωτοβουλίες προσαρμογής και τα επιτεύγματα της Αποστολής της ΕΕ «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας και Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισαν τη σημασία του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) στην Κεντρική Μακεδονία και πρότειναν τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίησή του.

          Στο δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Παίρνοντας Έμπνευση από τους Άλλους» παρουσιάστηκαν συσκευές πρακτικές και σύγχρονα εργαλεία προς αξιοποίηση. Ο Δρ. Διονύσιος Νικολόπουλος. Ανώτερος Ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρουσίασε   εργαλεία υποστήριξης κλιματισμού EU για την προσαρμογή στην αλλαγή, όπως αναπτύχθηκαν για την Περιφέρεια της Αττικής μέσω του, χρηματοδοτούμενο από το έργο Horizon 2020 “ IMPETUS” . Στη συνέχεια, ο Δρ. Γεώργιος Παπαστέργιος, Προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Γραφείο Ανθεκτικότητας) του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τα συμπεράσματα.  που έχουν προκύψει μέχρι τώρα για την κλιματική ουδετερότητα στην περιοχή.

          Καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τις τοπικές κλιματικές προκλήσεις, τις υπάρχουσες δράσεις προσαρμογές, τους μελλοντικούς κινδύνους και την υποστήριξη που χρειάζονται με στόχο. την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης κλιματικής ανθεκτικότητας.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.