Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

ΕΘΕΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κερασιού, που έλαβε χώρα στη Βέροια (31/05) και ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (Νο.18/11-05-2023), συγκροτήθηκε και η Εθνική Επιτροπή Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση, χθες Τρίτη (30/05) στα γραφεία του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στο Βελβεντό Κοζάνης.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:


Κύριοι στόχοι της ως άνω επιτροπής είναι:
  • Η προσπάθεια οργάνωσης του τομέα των επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών στη χώρα.
  • Η άμεση ενημέρωση από τα Ευρωπαϊκά Όργανα για την Πανευρωπαϊκή πορεία του προϊόντος και η διάχυση της πληροφόρησης στις Οργανώσεις – Μέλη της ΕΘΕΑΣ.
  • Η συνεργασία μεταξύ των Οργανώσεων – Μελών της ΕΘΕΑΣ.
  • Η διασφάλιση της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών μελών των Οργανώσεων.

Υπενθυμίζουμε, πως η ΕΘΕΑΣ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του οργανωτικού πλαισίου που προβλέπει το Καταστατικό της έχει συγκροτήσει Εθνικές Επιτροπές και για άλλα προϊόντα, καθώς επίσης ξεκίνησε και την ίδρυση τοπικών παραρτημάτων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας από συνεταιρισμούς που είναι μέλη της. Είναι μια διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί, έτσι ώστε το δίκτυο των οργανωμένων συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ να «απλωθεί» σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας

Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κος Ιωάννης Γκίκας, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Τσακίρη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2023  σχετικά με την «Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί από τις κρίσεις των τελευταίων ετών είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση και συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. Επίσης, οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις».

 

Παρεμβάσεις για θέματα σχετικά με την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προβλήματα εξαιτίας της ξηρασίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ, τον κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας στα αγροτικά τρόφιμα, την Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας και τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κος Ιωάννης Γκίκας εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Τσακίρη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στις Βρυξέλλες.

 

Πιο αναλυτικά:

 

«Κατάσταση των αγορών ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία»

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Γκίκας, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια επιβίωσης των αγροτών στην Ουκρανία και την ικανοποίηση για την παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σημαντικές επιβαρύνσεις στην εγχώρια αγορά των όμορων με την Ουκρανία κρατών-μελών. Επισήμανε ότι οι διαταραχές στις εμπορικές ροές, το αυξημένο κόστος παραγωγής, των ελλείψεων στα λιπάσματα, των προβλημάτων στις μεταφορές, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα ρευστότητας για τις αναγκαίες επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις ηγεσίες και διοικήσεις των κρατών μελών. Σημείωσε ότι κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. Επίσης, τόνισε ότι κάθε στήριξη οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι, επειδή η κρίση που βιώνουμε είναι πολυ-παραγοντική και αφορά σε αρκετούς τομείς ενωσιακής πολιτικής, προκαλώντας άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.

 

«Έγγραφο-ΑΟΒ Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας για παρατεταμένη ξηρασία»

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε την κατανόηση στις ανησυχίες των τεσσάρων (4) κρατών μελών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία και έντονες πλημμύρες, ένα θέμα που αποτελεί συχνό πρόβλημα των μεσογειακών χωρών και απασχολεί πολύ και την Ελλάδα. Υπογράμμισε τον έντονο προβληματισμό της χώρας μας για την πύκνωση των εναλλαγών ακραίων καιρικών φαινομένων. Επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας ότι η ευελιξία στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι αναγκαία. Τέλος, τόνισε ότι η χρήση του γεωργικού αποθεματικού θα πρέπει να αποφασίζεται κατά προτεραιότητα για τέτοιου είδους σοβαρά, έκτακτα προβλήματα που επιφέρουν μείωση στην ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική αυτονομία της Ένωσης.

 

«Κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας: Πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων και της σπατάλης τροφίμων»

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τους στόχους της πρότασης κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι συνάδουν με τους στόχους βιωσιμότητας, περιορίζοντας τη σπατάλη των πρώτων υλών, προάγοντας την ανακύκλωση και μειώνοντας κατά πολύ τα απορρίμματά τους. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του και του ευαίσθητου χαρακτήρα των σχετικών προϊόντων, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μια περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση, προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι πιέσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, να διασφαλιστεί η υγεία του καταναλωτή και η ποιότητα των προϊόντων.

 

«Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία»

Τέλος, ο κ. Γκίκας αναφορικά με την τρίτη δασμολογική προσφορά, εστίασε στη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων του ενωσιακού αγροτικού τομέα. Τόνισε τις έντονες επιφυλάξεις της Ελλάδας για την πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, καθώς και για μια σειρά ευαίσθητων προϊόντων, όπως το αιγοπρόβειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Από τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, την 5η υπουργική διάσκεψη μεταξύ Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του κ. Γκίκα για τη στήριξη της πρότασης της Κροατίας αναφορικά με τη θέσπιση κανόνων που να καθορίζουν λεπτομερώς τη διάρκεια ζωής των κατεψυγμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μήνυμα Δημάρχου για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής των μαθητών και μαθητριών μας. Ένας εκπαιδευτικός κύκλος κλείνει, καθώς η σκληρή προετοιμασία και η απόδοση στη διαδικασία των εξετάσεων θα κρίνει τη μελλοντική σταδιοδρομία των παιδιών.

Οι ευχές όλων μας για καλή επιτυχία στον «στίβο» των στόχων και επιδιώξεων συνοδεύουν τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πάνω από όλα ψυχραιμία προκειμένου να επιτευχθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κλειδί στην επιτυχία αποτελεί και ο σπουδαίος ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων που έδωσαν τη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών σας και την αφετηρία για ένα καλό μέλλον των νέων ανθρώπων. Βέβαια αυτό που σημειώνεται είναι ότι η επιτυχία είναι μεν σημαντική, ωστόσο δεν αποτελεί μονόδρομο για τις πολλές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στη ζωή.

Οι εξετάσεις αποτελούν την αρχή της πορείας στον νέο κόσμο της μάθησης και της γνώσης και την πρώτη διαδικασία μιας έντονης δοκιμασίας.

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλή Επιτυχία!

Η ΠΚΜ συμμετείχε στη διεθνή έκθεση συνεδριακού τουρισμού «IMEX 2023» της Φρανκφούρτης

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau, συμμετείχε στη διεθνή έκθεση συνεδριακού τουρισμού «IMEX 2023», που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

          Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν είκοσι B2B συναντήσεις με επαγγελματίες του κλάδου, στις οποίες παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τον πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα και την ιστορική ταυτότητα τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των άλλων τουριστικών προορισμών της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης στην έκθεση πραγματοποιήθηκαν ομαδικές παρουσιάσεις (group presentations) σε επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας από την Αμερική και τον Καναδά, καθώς και μια εκδήλωση δικτύωσης της International Congress and Conference Association (ICCA), στην οποία παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Thessaloniki Convention Bureau.

          Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος σημείωσε: «Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δημιουργεί υπεραξία στην περιοχή. Με τη συμμετοχή μας στην έκθεση της Φρανκφούρτης, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού στον κόσμο, στοχεύουμε στην προσέλκυση διοργανωτών συνεδρίων που επιθυμούν νέους προορισμούς για τις επαγγελματικές τους συναντήσεις και αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες που μπορούν να τους προσφέρουν η Θεσσαλονίκη και οι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας».

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.