Μύκονος: Ισχυρό μήνυμα Οδικής Ασφάλειας με δράση ενημέρωσης και πρόληψης κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Διατροφή - Υγεία
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου 2025, στη Μύκονο, η δράση ενημέρωσης και πρόληψης για την οδική ασφάλεια, με επίκεντρο την αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από τους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς Nazionale Piloti και SAFE-DRIVE.ORG, με την επίσημη εκπροσώπηση του κ. Κωνσταντίνου Μαστοράκη, σε συνεργασία με την Τροχαία Μυκόνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την ευγενική χορηγία της DyonMed Α.Ε.
Κεντρικό στοιχείο της δράσης αποτέλεσε η δωρεάν διάθεση του καινοτόμου Alco Selftest®, του πρώτου self-test ανίχνευσης αλκοόλ στον εκπνεόμενο αέρα, το οποίο προσφέρει αξιόπιστο αποτέλεσμα σε μόλις δύο λεπτά. Το self-test αυτό λειτουργεί ως πολύτιμο εργαλείο πρόληψης και προσωπικής ευθύνης, επιτρέποντας στους οδηγούς να γνωρίζουν εάν είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια.
Η εκδήλωση είχε έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, με την Τροχαία Μυκόνου, τον διεθνούς φήμης οδηγό F1 Giancarlo Fisichella και τον διακεκριμένο Έλληνα οδηγό WRC Νίκο Παυλίδη να συμμετέχουν ενεργά στην ενημέρωση και εκπαίδευση των διερχόμενων οδηγών. Οι δύο καταξιωμένοι επαγγελματίες ανέδειξαν μέσα από παραδείγματα τον κίνδυνο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μεταφέροντας το μήνυμα: «Έχω πιει – δεν οδηγώ». Συγκινητική ήταν και η συμμετοχή πολιτών που έχουν βιώσει απώλειες συγγενών ή φίλων από τροχαία δυστυχήματα.
Η τοπική διάσταση του προβλήματος
Η Μύκονος, ως διεθνής τουριστικός προορισμός, αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις στην οδική ασφάλεια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μόνο την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί δεκάδες τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ, αρκετά εκ των οποίων είχαν δυστυχώς θανατηφόρα έκβαση. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη στοχευμένων δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης, όπως η συγκεκριμένη, που δίνει πρακτικά εργαλεία στους οδηγούς για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Ο εκπαιδευτικός ρόλος της Τροχαίας
Ιδιαίτερη αξία είχε ο ρόλος της Τροχαίας Μυκόνου, η οποία σταματούσε διερχόμενα οχήματα όχι για να επιβάλει κυρώσεις, αλλά για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει. Οι αστυνομικοί εξηγούσαν στους οδηγούς πώς μπορούν με το Alco Selftest® να πραγματοποιούν έναν απλό, άμεσο και αξιόπιστο αυτοέλεγχο πριν πιάσουν το τιμόνι. Με τον τρόπο αυτόν, η διαδικασία του ελέγχου μετατράπηκε σε πράξη πρόληψης και ευαισθητοποίησης, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας αστυνομίας, φορέων και πολιτών στην καλλιέργεια υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς.
Η σημασία της πρόληψης
Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 25% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Το πρόβλημα εντείνεται, καθώς πολλοί οδηγοί δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο. Ο αυτοέλεγχος με το Alco Selftest®, σε συνδυασμό με τη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και σωστής εκπαίδευσης, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των τροχαίων.
Δηλώσεις
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαστοράκης, εκπρόσωπος της SAFE-DRIVE.ORG, υπογράμμισε:
«Ο αυτοέλεγχος της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης. Με δράσεις σαν κι αυτή στη Μύκονο, θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες τα εργαλεία για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους».
Η κα Χριστίνα Πούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της DyonMed Α.Ε., δήλωσε:
«Με περισσότερες από 10 δράσεις πανελλαδικά, συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τον αυτοέλεγχο βήμα ζωής και υπευθυνότητας».
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Φροντιστήρια Πουκαμισάς – Για να πετύχεις εμπιστεύσου αυτούς που εμπιστεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές πανελλαδικά!
- Συλλυπητήριο μήνυμα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
- Λήγει την Παρασκευή 29 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΕΑΕ 2025
- Δήλωσεις Λυκουρέντζου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με επικείμενο έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ
- Ευχαριστήριο της οικογένειας του αείμνηστου Απόστολου Βεσυρόπουλου