Κώστας Τσιάρας από τη Freskon: Ο πρωτογενής τομέας είναι εθνική υπόθεση. Η ανθεκτικότητά του είναι αναγκαιότητα.
Ö Να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς να δουν το μέλλον με αισιοδοξία

Με έμφαση στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινίασε την έκθεση Freskon 2025 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί «άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα ισχυρών παρεμβάσεων στον τομέα των φρέσκων προϊόντων», αποδεικνύοντας τη δυναμική του παραγωγικού κόσμου της χώρας.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η Freskon δεν είναι απλώς μια έκθεση, αλλά ένας θεσμός που προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες εμπορικής συνεργασίας, ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων και δίνει το βήμα για αναστοχασμό σχετικά με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. «Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τι σημαίνει σήμερα παραγωγή στην Ελλάδα, ποια είναι η νέα λογική στην ευρωπαϊκή αγορά, και τι σημαίνει προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην πίεση που ασκεί η κλιματική κρίση, αλλά και τη μεταβαλλόμενη εικόνα της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς με αφορμή και τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. «Η εποχή της ανάπτυξης και της αειφορίας έχει δώσει τη θέση της στην εποχή της ανθεκτικότητας. Και αυτή η ανθεκτικότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι αναγκαιότητα», σημείωσε.
Ο Υπουργός παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ που χρηματοδοτούνται τόσο από τον πρώτο όσο και από τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
- Το πρόγραμμα για νέους αγρότες,
- Οι προσκλήσεις για μεταποίηση,
- Η αγροτική οδοποιία,
- Η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών,
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών o YπΑΑΤ τόνισε ότι στόχος του είναι η δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αντέχει στις κρίσεις και θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αλλά και αύξηση της ποσότητας των παραγομένων οπωροκηπευτικών.
Στη δημιουργία του προγράμματος, είπε ο κ. Τσιάρας, το ΥΠΑΑΤ ωθήθηκε από το εκθέσεις όπως η Freskon, στις οποίες οι συμμετέχοντες από χώρες του εξωτερικού δείχνουν το ενισχυμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και από το γεγονός ότι οι εξαγωγές στον συγκεκριμένο τομέα έχουν αυξητική τάση.
«Δεν είναι τυχαίο», είπε ο κ. Τσιάρας, «ότι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα αυξήθηκαν από 2,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,2 δισ. ευρώ το 2023. Αυτή είναι η απτή απόδειξη ότι οι πολιτικές μας αποδίδουν».
Επί πλέον, υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική ασφάλεια: «Οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα. Κι όταν μιλάμε για αυτάρκεια και ασφάλεια στα τρόφιμα, μιλάμε για την ίδια την εθνική μας ανθεκτικότητα».
Αναφερόμενος στις συνθήκες της διεθνούς αγοράς, στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και των νέων δεδομένων μετά τους δασμούς.
«Μέσα σε όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση που διαλαμβάνει η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλούμαστε να απαντήσουμε στα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει, στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται με στόχο τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου για έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα: «Η κυβέρνηση, ιεραρχώντας αυτές τις ανάγκες, προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκό πλαίσιο ώστε ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας να είναι όλο και περισσότερο ανθεκτικός. Η εποχή που μιλούσαμε για την αειφορία και την ανάπτυξη έχει δώσει τη θέση της στην εποχή που μιλάμε για την ανθεκτικότητα. Ακριβώς γιατί αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη συνθήκη. Ακόμα γιατί ο ρόλος του πρωτογενούς τομέα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και για την επισιτιστική επάρκεια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο ώστε να εξασφαλιστεί για τους Έλληνες αγρότες ένα ευνοϊκότερο και πιο σταθερό περιβάλλον. «Ο πρωτογενής τομέας είναι εθνική υπόθεση»,σημείωσε και δήλωσε εντυπωσιασμένος «γιατί η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένας άλλος κρίκος στην αλυσίδα μιας σειράς εντυπωσιακών εκθέσεων. Και αυτό αποδεικνύει και τη δύναμη του παραγωγικού κόσμου της χώρας και τη δυνατότητα των σοβαρών οργανώσεων εκθέσεων – που έχει ανάγκη ο κλάδος αλλά και γενικά η ελληνική οικονομία. Να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς, στους αγρότες, να σταθούν στα πόδια τους και να δουν το μέλλον με αισιοδοξία».
Ø Νωρίτερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινίασε, μαζί με τον Πολωνό Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας, Michał Kołodziejczak, το Πολωνικό περίπτερο στην Έκθεση,ενώ στη συνέχεια είχαν διμερή συνάντηση. Κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και το ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντ. Τράμπ.