Τίτλοι:

Ζωγραφιά Τσιμπούρη

Ζωγραφιά Τσιμπούρη

URL Ιστότοπου:

Αγορά κατοικίας: Νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Αγορά κατοικίας: Νέο πρόγραμμα μαμούθ αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στα νέα ζευγάρια, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών – κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα -, με έμφαση στα νέα ζευγάρια.

Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζομένους και ανέργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent to own).

Επισημαίνεται ότι σήμερα η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχει στη διάθεσή της 170 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία χρήζουν ανακαίνισης για την αξιοποίησή τους.

Επιδίωξη της διοίκησης της ΔΥΠΑ είναι να προχωρήσει σε ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, σε ανακατασκευή ή ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων για χρήση κοινωνικής κατοικίας και σε μεταβίβαση ακινήτων με το σύστημα της αντιπαροχής ή της εκμίσθωσης.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, και θα βασιστεί κατά ένα μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα του παλιού ΟΕΚ που είχαν απήχηση (π.χ. δάνειο για αγορά με επιδοτούμενο επιτόκιο), ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια με τα στεγαστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), όπου τα νέα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους.

Αγορά κατοικίας: Οι βασικές επιλογές

Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

♦ Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.

♦ Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.

♦ Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.

♦ Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

♦ Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο, καθώς το υπουργείο επιδιώκει να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει την απασχόληση, ενώ για ειδικές κατηγορίες (ζευγάρι με έναν εργαζόμενο ή κανέναν εργαζόμενο) θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Κλιμακούμενη επιδότηση

Οι ενισχύσεις – επιδοτήσεις θα καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια και εξετάζεται να είναι κλιμακούμενες, δηλαδή υψηλή επιδότηση για χαμηλό εισόδημα και μειούμενη σταδιακά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και τέκνα μπορεί και να επιδοτείται ως και 50% αν μένει στο νοίκι, ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται πως η επιδότηση ενοικίου που καταβάλλεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει στα 210 ευρώ καλύπτει όσους έχουν εισόδημα ως 7.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τα 21.000 ευρώ. Για το στεγαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύονται και ζευγάρια με παρόμοια ή και μεγαλύτερα εισοδήματα.

Επιδότηση επιτοκίου

Ο πρώην ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες σε δικαιούχους του, παράλληλα και πέραν της επιδότησης του Δημοσίου. Τα δάνεια είναι 15ετούς διάρκειας, η επιδότηση του Δημοσίου χορηγείται για τα 7½ χρόνια και του ΟΕΚ για τα 9 πρώτα χρόνια.

Αγορά κατοικίας: Επισκευή ή αποπεράτωση

Ο πρώην ΟΕΚ χορηγούσε άτοκα δάνεια από κεφάλαιά του για αποπεράτωση υπάρχουσας κατοικίας. Το ποσό ήταν 25.000 ευρώ για εγγάμους και αγάμους και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα δάνεια αποπεράτωσης υπάρχουσας κατοικίας εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε άτοκες εξαμηνιαίες δόσεις. Παρέχεται περίοδος χάριτος ενός έτους, η οποία θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα η δόση, ο δικαιούχος πληρώνει τον νόμιμο τόκο υπερημερίας.

Αγορά κατοικίας: Rent to own

Πρόκειται για μια συμφωνία ενοικίασης, στην οποία νοικιάζεις ένα σπίτι για ορισμένο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Οι συμφωνίες ενοικίασης αποτελούνται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος θα αφορά την τυπική σύμβαση μίσθωσης και το δεύτερο την αγορά του ακινήτου.

Η συμφωνία ενοικίασης είναι μια συμφωνία στην οποία δεσμεύεται ο δικαιούχος να νοικιάσει ένα ακίνητο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με την επιλογή να το αγοράσει πριν τελειώσει η μίσθωση.

Οι συμφωνίες ενοικίασης περιλαμβάνουν μια τυπική σύμβαση μίσθωσης και επίσης μια επιλογή αγοράς του ακινήτου σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα συμφωνητικά ενοικίασης θα προσδιορίζουν πότε και πώς καθορίζεται η τιμή αγοράς του σπιτιού.

Ο δικαιούχος θα πληρώνει ενοίκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Μάλιστα, ένα μέρος του ενοικίου πληρωμής θα εφαρμόζεται στην τελική τιμή αγοράς.

Για παράδειγμα, εάν πληρώνει 500 ευρώ σε ενοίκιο κάθε μήνα για τρία χρόνια και το 25% αυτού πιστώνεται για την αγορά, θα κερδίσει 4.500 ευρώ από το ενοίκιο που θα πιστωθούν στην αγορά.

EISPRAXIS: Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία

EISPRAXIS: Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην Εφορία. Σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα.

Πολύ μεγάλος ο ηλεκτρονικός φάκελος και αφορά 4,5 εκατ. οφειλέτες. EISPRAXIS – το νέο όπλο της ΑΑΔΕ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το EISPRAXIS θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους.

Το «Μεγάλο Αδελφό» για πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ προχωρώντας στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των εισοδημάτων και της περιουσιακής τους κατάστασης.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ενισχύεται από τον Σεπτέμβριο με το EISPRAXIS. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό όπλο που επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το EISPRAXIS θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

EISPRAXIS – Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα «βλέπει» το προφίλ κάθε οφειλέτη, θα ελέγχει την οικονομική του κατάσταση αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ, Μητρώο Πολιτών κ.ά.) ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.

EISPRAXIS – Στην τελική ευθεία

Το EISPRAXIS μπαίνει στην τελική ευθεία και με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης στη διάθεση του νέου συστήματος θα είναι στοιχεία και πληροροφορίες από το «Μητρώο Πολιτών», το «ΕΡΓΑΝΗ» και το «ΓΕΜΗ» που αφορούν:

♦ Οικογενειακή κατάσταση, προσωπικά στοιχεία εγγυτέρων συγγενών, οικογενειακές μερίδες

♦ Αναζήτηση στοιχείων με βάση έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, έναν συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία θανάτου.

♦ Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης με βάση ΑΦΜ

♦ Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου

♦ Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου.

♦ Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ για στοιχεία διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης, έλεγχος ΑΦΜ και αριθμού μητρώου ΓΕΜΗ.

♦ Ελεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο ΓΕΜΗ.

♦ Στοιχεία σύστασης εταιρειών από το ΓΕΜΗ.

♦ Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.Παράλληλα το EISPRAXIS επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών ενώ ενεργοποιούνται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

EISPRAXIS – Ηλεκτρονικά μηνύματα

Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνει το EISPRAXIS θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.

Το νέο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων

Ανατροπές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων και οφειλών έφερε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η νέα προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 συνοδεύεται με την πληρωμή διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Αυγούστου 2022 αλλά και τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο χρόνος αποπληρωμής της «τρέχει» από σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες η προθεσμία εξόφλησης ξεκινά από τις 31 Αυγούστου.

Το νέο ημερολόγιο

Πιο συγκεκριμένα το ημερολόγιο πληρωμής των φόρων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

1. Φόρος εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 έχουν τις εξής επιλογές:

– Να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου. Οι επόμενες επτά δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών με την τελευταία να καταβάλλεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

– Να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου 2022.

– Να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου 2022 κερδίζοντας έκπτωση φόρου 3%.

Φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου 2022. Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο του «λογαριασμού» της Εφορία θα έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν έκπτωση 3%.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τους οποίους η βεβαίωση της οφειλής της επιστρεπτέας πραγματοποιήθηκε έως τις 25 Ιουλίου 2022 θα πρέπει σήμερα Παρασκευή να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο με έκπτωση 15%. Για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού της οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022 με έκπτωση 15%.

Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Το έξτρα «κούρεμα» 15% χάνουν όλοι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Ιουλίου 2022.

3. ΕΝΦΙΑ: Η τρίτη από τις δέκα μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα.

πηγή:https://newsme.gr

Πανελλήνιες 2022: Έχετε αμφιβολίες για τη βαθμολογία σας; Πώς μπορείτε να δείτε το γραπτό σας

Ένα φαινόμενο, που παρατηρείται κάθε χρόνο, δηλαδή το παράπονο και την αμφιβολία μαθητών ότι αδικήθηκαν κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης τους, στις πανελλήνιες εξετάσεις, προσπαθεί να καλύψει ο νόμος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να δουν τα γραπτά τους.Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι ή οι γονείς τους μπορούν αφού πρώτα υποβάλλουν σχετική αίτηση να δουν σε φωτοτυπία το γραπτό τους και να κρατήσουν σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις τους. Δεν μπορούν όμως να βγάλουν φωτογραφίες ή βίντεο το γραπτό τους, ούτε και να πάρουν φωτοτυπία του τετραδίου τους. Σημειώνεται ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρών είναι ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ μετά την λήξη της επίδειξης ο υποψήφιος πρέπει να υπογράψει στην αίτηση, που έχει υποβάλει, ότι έλαβε γνώση του γραπτού του.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Οι αιτήσεις των υποψηφίων οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, κάθε χρόνο, αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους κατά το οποίο οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο όπου κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν οι εν λόγω υποψήφιοι.

Πόσο στοιχίζουν τα παράβολα

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-Παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» και κωδικό παραβόλου «1389», ποσού 50 (πενήντα) ευρώ, για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων και κωδικό «1390», ποσού 80 (ογδόντα) ευρώ, για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων. Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2022 και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων θα γίνεται, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δ.Ε. ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών. Επισημαίνεται ότι αντίγραφα των αιτήσεων που ζητούν επίδειξη γραπτών δοκιμίων Ειδικών Μαθημάτων (Ξένες Γλώσσες, Σχέδια, Μουσικά Μαθήματα) καθώς και του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» των ΕΠΑΛ, θα πρέπει να διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘ, όπου οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν γνώση των αντίστοιχων γραπτών τους σε χρονικό διάστημα το οποίο θα καθορίζεται έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία.

πηγή:https://www.ethnos.gr

Αλλάζουν όλα με το pet.gov.gr και το Mypet–pass: Τι είναι και τι θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Αλλάζουν όλα για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την ευζωία αδέσποτων και δεσποζόμενων τετράποδων, τα οποία θα βρουν τη θέση τους στο... gov.gr όπου στο υποσύστημα της ψηφιακής υπηρεσίας pet.gov.gr, θα «στεγαστούν» όλες οι σχετικές πληροφορίες, δικαιολογητικά, αποθετήρια διαβατηρίων, αλλά και ο ιατρικός φάκελος κάθε ζώου.Ένα σημαντικό τμήμα της πληροφορίας, μάλιστα, που θα αφορά τα δικά τους ζώα θα είναι προσβάσιμο και από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα αυθεντικοποιούνται στο σύστημα, ενώ μέσω της ειδικής εφαρμογής mypet app θα μπορούν να εισέρχονται σ΄αυτό και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Δεδομένης μάλιστα της εξοικείωσης του πληθυσμού με την έννοια του... pass εισάγεται και ο θεσμός του Mypet–pass με στόχο να διευκολύνεται η κινητικότητα των πολιτών με τα ζώα τους.

«Όχημα» για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων είναι το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), το οποίο θα αναπτυχθεί το προσεχές 18μηνο. Τις προηγούμενες μέρες βγήκε στον αέρα από την Κοινωνία της Πληροφορίας ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξή του στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης για τη συντήρηση του συστήματος, ανέρχεται στο ποσό των 3,12 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ με την αποσφράγιση των προσφορών των ενδιαφερομένων να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου και τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί, να ειναι 18μηνη.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) θα αποτελέσει τη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και θα περιλαμβάνει:

 • Το ΥποΜητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία ιδιοκτητών και ζώων από τα γεγονότα ζωής έως το ψηφιακό τους βιβλιάριο, κλπ.

 • Το ΥποΜητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων όπου θα καταγράφονται όλα τα αναγνωρισμένα και νομίμως λειτουργούντα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.  

 • Το ΥποΜητρώο Καταφυγίων Ζώων Συντροφιάς όπου θα καταγράφονται όλα τα καταφύγια ζώων συντροφιάς που διατηρούν οι δήμοι, οι διαδημοτικοί σύνδεσμοι δήμων και οι διαδημοτικές συνεργασίες, τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και ιδιώτες φιλόζωοι, εφόσον τα καταφύγια είναι αδειοδοτημένα ή πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.

 • Το ΥποΜητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων όπου καταγράφονται οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων και γατών.

 • Την Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου θα καταχωρούνται όλα τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα με το όνομα, τη φωτογραφία, την περιγραφή, τα στοιχεία του υπεύθυνου προς υιοθεσία και λοιπά στοιχεία.

 • Το ΥποΜητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς όπου θα καταγράφονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που επιθυμούν εθελοντικά να συνεισφέρουν στις Τράπεζες Αίματος που λειτουργούν για τα ζώα, καθώς και τα ζώα συντροφιάς που διαθέτουν για εθελοντική αιμοδοσία.

 • Το Αποθετήριο διαβατηρίων που διανέμονται από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους με σκοπό τη διάθεσή τους στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του νέου πλαισίου είναι η υποχρέωση στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, η οποία αν και επρόκειτο να ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο ώστε τα σχετικά πρόστιμα να αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Σεπτέμβριο του 2022, τελικώς η υποχρεωτική ισχύς της μεταφέρθηκε αόριστα στο μέλλον και συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του Μητρώου για τα Ζώα Συντροφιάς, ο διαγωνισμός για το οποίο μόλις δημοσιεύτηκε.

Με την ολοκλήρωση του Μητρώου, πάντως, η σχετική υποχρέωση θα εφαρμοστεί και στους ιδιοκτήτες θα δίνεται η δυνατότητα είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων η δημιουργία του οποίου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με στόχο μάλιστα να ενθαρρυνθεί τόσο η σήμανση όσο και η καταχώριση των ζώων στο Μητρώο, η στείρωση, αλλά και η υιοθεσία, στον νόμο προβλέπεται η παροχή κινήτρων από τους δήμους στους πολίτες.

Για το λόγο αυτό το Μητρώο θα διαθέτει υποσύστημα διαχείρισης κινήτρων ώστε οι δήμοι να μπορούν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα είτε:

 • μέσω διατακτικών («voucher») στους δημότες ή κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων

 • με μείωση έως 10% των δημοτικών τελών ανά έτος για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων.

Στην κατεύθυνση αυτή το σύστημα θα μπορεί να υπολογίζει και να εξάγει τον οικονομικό αντίκτυπο κάθε κινήτρου.Επίσης βάσει του νόμου το ΕΜΖΣ θα διαλειτουργεί και με το «Μητρώο παραβατών», το ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται στην Εισαγγελία Αθηνών, το οποίο ενημερώνεται με μέριμνα των κατά τόπον Εισαγγελέων και στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν τελεσίδικη ποινική καταδίκη για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση ζώων. Η εγγραφή του παραβάτη σε αυτό αποκλείει τη δυνατότητα καταχώρησής του στο ΕΜΖΣ ως ιδιοκτήτη ή αναδόχου ζώου ή υπεύθυνου ευζωίας ζώου για λογαριασμό νομικού προσώπου.

ζωα

Τι είναι το mypet.gov.gr

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα μπορούν να εισέρχονται και οι ιδιοκτήτες ζώων, ενώ οι υπηρεσίες που θα παρέχει είναι η ταυτοποίηση QR ζώου, η Ψηφιακή Υπηρεσία δήλωσης μεταβίβασης δεσποζόμενου ζώου μεταξύ ιδιωτών, η υπηρεσία ανακοίνωσης θανάτου δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία απώλειας, δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία εύρεσης, δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς, η υπηρεσία ανακοίνωσης πιθανής εύρεσης και η πύλη απώλειας και εύρεσης ζώων συντροφιάς.

Το σύνολο των πληροφοριών του ιατρικού φακέλου του ζώου θα είναι διαθέσιμα στον ιδιοκτήτη του ζώου στον «ψηφιακό ιατρικό φάκελο ζώου συντροφιάς», ώστε τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο κτηνίατρος να έχουν διαρκώς πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα του ζώου ακόμα και από απόσταση.

Τα δεδομένα του ψηφιακού ιατρικού φακέλου του ζώου περιλαμβάνουν το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας του ζώου και τις πρόσθετες πληροφορίες που συμπληρώνει ανάλογα με τη φύση τους προαιρετικά ο κτηνίατρος ή και ο ιδιοκτήτης (για μη ιατρικές πράξεις), από τις κλινικές εξετάσεις και τον εμβολιασμό έως τα χειρουργεία, ειδικά νοσήματα, τη στείρωση αλλά και την αποστολή γενετικού υλικού.

Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος θα παρέχεται τόσο αυτόνομα όσο και ως μέρος της συνολικής ψηφιακής υπηρεσίας pet.gov.gr, έκδοση της οποίας θα υπάρξει και για συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Η πρόσβαση στην υπηρεσία «MY Pet» για την κτηνιατρική καρτέλα παρακολούθησης της υγείας του ζώου, θα πραγματοποιείται με ταυτοποίηση και ο ιδιοκτήτης θα βλέπει το σύνολο των δεδομένων που έχουν καταγράψει οι κτηνίατροι ως την στιγμή που θα πραγματοποιήσει είσοδο στην υπηρεσία.

Το ημερολόγιο θα παρέχει πληροφορίες για τις επόμενες προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού, την επόμενη ημερομηνία επίσκεψης ή την επόμενη προγραμματισμένη εφαρμογή παρασιτικής αγωγής. Κάθε εκκρεμότητα του ημερολογίου θα «κλείνει» από τον κτηνίατρο κατά την επόμενη επίσκεψη, ώστε το ημερολόγιο να περιλαμβάνει πάντα αξιόπιστα δεδομένα. Οι εμβολιασμοί θα «κλείνουν» αυτόματα, εφόσον ο κτηνίατρος συμπληρώσει κατά τον εμβολιασμό του ζώου τα απαραίτητα πεδία στο μητρώο. Για τους ιδιοκτήτες που τους έχουν ανατεθεί περισσότερα του ενός ζώα συντροφιάς, το ημερολόγιο θα περιλαμβάνει ενιαία τις πληροφορίες για το σύνολο των ζώων.

Από τον κτηνίατρο θα καταγράφεται και ο θάνατος ενός ζώου, ενώ εάν τα αίτια του θανάτου δεν είναι φυσιολογικά και οφείλονται σε φόνο ή είναι αποτέλεσμα βασανισμού του ζώου, δηλώνεται ο θάνατος ως φόνος και ο κτηνίατρος θα συμπληρώνει αναλυτικά τα αίτια και κάθε πληροφορία χρήσιμη στις αρχές ελέγχου όπου η υπόθεση θα οδηγηθεί. Ειδικά για τις περιπτώσεις δηλητηρίασης θα σημειώνεται η περιοχή που έλαβε χώρα η δηλητηρίαση και το είδος της δηλητηριασμένης τροφής που κατανάλωσε το ζώο.

Το Mypet–pass

Μία από τις ψηφιακές υπηρεσίες του εθνικού συστήματος ελέγχου των ζώων συντροφιάς και των παραμέτρων της ευζωίας τους που θα αναπτυχθεί, θα είναι και η ψηφιακή υπηρεσία Mypet-pass. Με την υπηρεσία αυτή θα καθοριστεί ένα σύνολο παραμέτρων οι οποίες εφόσον πληρούνται αθροιστικά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να κινηθεί με το ή τα ζώα συντροφιάς του, εντός των καθορισμένων σημείων (όπου και όπως αυτό επιτρέπεται) με την εφαρμογή έξυπνων ελέγχων.

Επειδή ο έλεγχος με τον ειδικό εξοπλισμό ανάγνωσης του μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού σήμανσης του ζώου, προβλέπεται μόνο για περιορισμένο ελεγκτικό προσωπικό θα αναπτυχθεί η ειδική ψηφιακή υπηρεσία ελέγχου mypet-pass η οποία θα επιτρέπει τόσο σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και της αυτοδιοίκησης, όσο και σε ιδιώτες ή επαγγελματίες να ασκούν τον απαραίτητο έλεγχο, ότι πληρούνται οι όροι υγείας και ευζωίας που είναι απαιτητοί για τα ζώα συντροφιάς κάθε ιδιοκτήτη, ανάλογα με το είδος τους και τον χώρο που επιχειρούν να προσπελάσουν.

Για παράδειγμα με τη χρήση εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο θα είναι σε θέση οι ελεγκτές σε μέσα μεταφοράς να ελέγχουν ότι το ζώο που πρόκειται να επιβιβαστεί πληροί τους αναγκαίους υγειονομικούς όρους ή τους ειδικούς όρους που ισχύουν ανάλογα με το μέσο και το είδος του ζώου.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός αλλά εύκολος και φιλικός έλεγχος πρόσβασης και επιβίβασης των ζώων συντροφιάς σε πλοία – τρένα – αεροπλάνα – λεωφορεία, κ.λ.π. Με τον ίδιο τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι θα είναι ανεμπόδιστη η πρόσβαση ζώων ειδικού σκοπού, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους (σκύλοι οδηγοί, ζώα θεραπείας, κλπ).

Τόσο η εφαρμογή προβολής των δεδομένων, όσο και η εφαρμογή ανάγνωσης και επιβεβαίωσης των δεδομένων θα διατίθεται δωρεάν σε όλους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΜΖΣ και του gov.gr. Ειδικότερα, η εφαρμογή των ιδιοκτητών θα διατίθεται μέσω της συνολικότερης υπηρεσίας my-pet.

Η αναγνώριση του ζώου συντροφιάς θα πραγματοποιείται με τη χρήση QR code και δεν θα απαιτείται η έκδοση εγγράφου για την επιβεβαίωση τους. Ενδεικτικά οι κανόνες θα συμπεριλαμβάνουν προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη (Όνομα – Επίθετο – Πατρώνυμο), τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό σήμανσης του ζώου, την επιβεβαίωση ότι έχει ελεγχθεί από εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο, έχει ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν ανήκει στα επικίνδυνα ζώα, δεν νοσεί με ασθένεια μεταδοτική στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα, δεν εγκυμονεί ή εγκυμονεί σε στάδιο και κατάσταση που επιτρέπει να ταξιδέψει, κλπ.

Επιπρόσθετα εφόσον ανήκει σε ειδικές κατηγορίες που πρέπει να απολαμβάνει προνόμια (π.χ. σκύλος οδηγός) θα υπάρχει η ανάλογη αναφορά και σήμανση.

Στόχος είναι η επέκταση και απλοποίηση των ελέγχων, ενώ η εφαρμογή θα διαλειτουργεί με το ψηφιακό ημερολόγιο του ζώου συντροφιάς, ώστε κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες υποχρεωτικές ενέργειες οφείλει να ολοκληρώσει για το ζώο του και πότε προκειμένου να εξασφαλιστεί από τους κανόνες το pass. Για ιδιοκτήτες που διαθέτουν περισσότερα από ένα ζώα συντροφιάς θα υπάρχει πρόσθετη δυνατότητα με ένα έλεγχο να ελέγχονται οι παράμετροι για όλα τα ζώα τους.

MyPet app

Με τη συγκεκριμενη εφαρμογή, η ψηφιακή πλατφόρμα pet.gov.gr θα λειτουργεί σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα Android και IOS παρέχοντας πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων του ιδιοκτήτη και της καρτέλας του ζώου, ζώων, ανά ιδιοκτήτη.

Επιπλέον μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να λαμβάνουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα να εντοπίζουν γρήγορα εάν υπάρχει πάρκο σκύλων στο δήμο που τους ενδιαφερει ή και να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβίαση της νομοθεσίας για τα ζώα.

Τι άλλο θα υποστηρίζεται βάσει του νέου νόμου

Δήλωση απώλειας δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς: Ο ιδιοκτήτης, οφείλει να δηλώνει απώλεια του ζώου συντροφιάς που έχει στην κατοχή του εντός δύο ημερών από την απώλεια του, αναφέροντας την ημερομηνία απώλειας. Η δήλωση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και από υπάλληλο του Δήμου, μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη.

Στη δήλωση απώλειας ο ιδιοκτήτης καταγράφει το τελευταίο γνωστό στον ίδιο σημείο που βρισκόταν το ζώο πριν την απώλεια και προαιρετικά την εκτίμηση του αν η απώλεια αφορά σε κλοπή, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε περίπτωση δήλωσης απώλειας λόγω κλοπής ενημερώνεται το οικείο αστυνομικό τμήμα της περιοχής απώλειας του ζώου.

Η δήλωση απώλειας του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται σε ψηφιακή αίτηση εντός του συστήματος ΕΜΖΣ και εφόσον ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί, ενημερώνεται η ψηφιακή υπηρεσία πύλη απώλειας - εύρεσης ζώων συντροφιάς, η οποία δημοσιεύει τα απαραίτητα δεδομένα για την ταυτοποίηση του ζώου και τα ελάχιστα στοιχεία του ιδιοκτήτη για την επικοινωνία μαζί του.

Κατά την εγγραφή τους στο σύστημα τα δεσποζόμενα ζώα θα αποκτούν προαιρετικά κωδικούς QR με τα δεδομένα, που θα τους είναι χρήσιμα σε περίπτωση απώλειας τους. Ο κωδικός QR θα οδηγεί άμεσα στη δημόσια σελίδα του ζώου, στο portal απώλειας και εύρεσης ζώων συντροφιάς, ώστε σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει το ζώο να είναι σε θέση τόσο μέσω του συστήματος, όσο και εκτός (με τηλεφωνική κλήση στον ιδιοκτήτη) να τον ενημερώσει για την πιθανότητα να έχει εντοπίσει το ζώο.

Διαδικασία υιοθεσίας

Συγκεκριμένη διαδικασία για την υιοθεσία ενός ζώου συντροφιάς βάζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ετσι, μέσα στο Μητρώο δημιουργείται η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς όπου κάθε ζώο προς υιοθεσία θα πρέπει να μπορεί να καταχωρηθεί ή να μεταφερθεί (εφόσον χάσει την ιδιότητα του δεσποζόμενου) με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τα στοιχεία του υπευθύνου του δήμου ή του φιλοζωικού σωματείου ή οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή του καταφυγίου που μεριμνά για την υιοθεσία του ή του αναδόχου, εφόσον ο ανάδοχος το επιθυμεί, τους συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο ζώο και λοιπές πληροφορίες. Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται και τυχόν έξοδα σίτισης και ιατρικής φροντίδας που έχουν αποδεδειγμένα πραγματοποιήσει οι υπεύθυνοι προς υιοθεσία και τα οποία οφείλει να καταβάλει αυτός που θα υιοθετήσει το ζώο.

Οι πολίτες θα μπορούν να αναζητούν αδέσποτο ζώο συντροφιάς προς υιοθεσία μέσα από την Πύλη Υιοθεσίας με κριτήρια που θα συμπεριλαμβάνουν την περιοχή διαμονής, το είδος και την ηλικία ζώου, κλπ. Μετά τον εντοπισμό ζώου που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν, θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με ψηφιακή εκδήλωση ενδιαφέροντος (προϋποθέτει την αυθεντικοποίηση μέσω TAXISnet). Εφόσον το φυσικό πρόσωπο που εκδηλώνει το ενδιαφέρον του είναι ενεργό στο υπομητρώο ιδιοκτητών το σύνολο των στοιχείων του, θα συμπληρώνεται αυτόματα. Εάν δεν είναι εγγεγραμμένος, στο μητρώο ιδιοκτητών, θα συμπληρώνει κατά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του, το σύνολο των στοιχείων που είναι απαραίτητα (μετά την αυθεντικοποίηση του) για να καταγραφεί ως ιδιοκτήτης του, ώστε να μπορεί να συμπληρωθεί αυτόματα στο σκέλος αυτό, και η σχετική σύμβαση υιοθεσίας. Το σύστημα θα διενεργεί αυτόματα έλεγχο μη εγγραφής του, στο μητρώο παραβατών.

Η υιοθεσία θα γίνεται ψηφιακά, μετά από ψηφιακή εκδήλωση ενδιαφέροντος, του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα και την υπογραφή ψηφιακά συμφωνητικού υιοθεσίας μεταξύ των μερών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκφράσει διαφωνία η αρμόδια υπηρεσία.

Το συμφωνητικό για να είναι έγκυρο θα καταχωρείται στο αποθετήριο συμφωνητικών υιοθεσίας.

Για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα με τη σύναψη σύμβασης υιοθεσίας και την παράδοση του ζώου στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη. Ο υπεύθυνος για την υιοθεσία ενός ζώου στο εξωτερικό θα μεριμνά για την ενημέρωση της πανελλήνιας πλατφόρμας υιοθεσίας, με την ένδειξη ότι υιοθετήθηκε και τη χώρα προορισμού. Ως τόπος προέλευσης του ζώου αναφέρεται η έδρα του καταφυγίου που μεριμνά την υιοθεσία του. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη, πάντως, «η δυνατότητα διαλειτουργικότητας του ΕΜΖΣ με το ενωσιακό σύστημα TRACES θα πρέπει να διερευνηθεί κατά τη φάση της Μελέτης εφαρμογής του έργου και να οριστικοποιηθεί αντίστοιχα σε συμφωνία με την Αναθέτουσα».

Παράδοση ζώου επί πληρωμή

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες νεοεισαχθείσες ρυθμίσεις ειναι αυτή, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου, ο οποίος δεν επιθυμεί πλέον να ζει μαζί του, θα μπορεί να το αφήνει στο δήμο του πληρώνοντας ποσό 300 ευρώ εφόσον πρόκειται για σκύλο και 100 ευρώ εάν πρόκειται για γάτα.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του προκειμένου να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή του ποσού που αναφέρθηκε.

Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα 3 ετών. Για το λόγο αυτό με την ολοκλήρωση της παράδοσης θα υπάρχει ειδική ένδειξη στην εγγραφή του ιδιοκτήτη και παραπομπή στην αντίστοιχη εγγραφή του μητρώου επιστροφών ζώων. Ό τριετής αποκλεισμός θα ισχύει από την ημερομηνία επιστροφής του ζώου.

Σύστημα διαχείρισης αναφορών κακοποίησης ζώων (καταγγελιών)

Το ΕΜΖΣ θα περιλαμβάνει Υποσύστημα Διαχείρισης Καταγγελιών που σχετίζονται με θέματα που άπτονται των ζώων συντροφιάς. Οι καταγγελίες θα μπορούν να υποβληθούν:

 • Ηλεκτρονικά μέσω της Mobile εφαρμογής ΜyPet app ή του ΕΜΖΣ

 • Μη ηλεκτρονικά μέσω Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφης επιστολής ή τηλεφωνικής καταγγελίας

Οι ηλεκτρονικές καταγγελίες θα υποβάλλονται κατόπιν ταυτοποίησης μέσω TAXISnet του υποβάλλοντος την καταγγελία και τα στοιχεία του θα συμπληρώνονται αυτόματα, ενώ οι μη ηλεκτρονικές καταγγελίες θα εισάγονται στο σύστημα από τα αρμόδια όργανα και είναι εφικτό να είναι και ανώνυμες.

πηγή:https://www.ethnos.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.